Son Dakika
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı ömür boyu üniversitede kalmayı kaldıracak düzenlemeye ilişkin YÖK çalışma başlattı. Üniversite rektörlerinin, afla geri dönen öğrencilerin diğer öğrencilere kötü örnek olduğu, suça yönlendirdiği, motivasyonlarını bozduğu, üniversitelerde kaos ortamı oluştuğu, eğitim öğretimin yapılamaz hale geldiği yönündeki şikayetleri üzerine Başbakan Tayyip Erdoğan’ın YÖK’e talimat verdiği öğrenildi. YÖK, 2011 Şubat’ında, üniversite öğrencilerine af getirmiş ve atılmayı kaldırmıştı. Terör suçlarından hüküm giyenler dışında yükseköğretim kurumlarıyla ilişiği kesilenlere üniversiteye dönüş yolu açılmıştı. Yasal düzenlemeyle üniversiteden atılma da kaldırılmıştı. YÖK, öğrencilerin 2 ya da 3 kat katkı payı ödeyerek uzun yıllar öğrenci olmalarının yolunu açan yönetmelikler çıkarmıştı. 2011-2012 eğitim öğretim döneminde afla okula dönen 44 bin öğrencinin arasında başörtüsü ve düşünce suçu nedeniyle okuldan atılanlar olduğu gibi başarısızlık nedeniyle atılanlar da bulunuyor.
‘OLAYLARDA EN ÖNDELER’
Geçen 3 yarı yılda üniversitelerde eğitim öğretim ortamı kaosa sürüklenince rektörlerden, hükümete ve YÖK’e şu şikayetler iletildi:
Üniversitede motivasyon yok oldu.
Nasıl olsa atılmayacağım rehaveti çöktü.
Öğrenciliği ‘meslek’ olarak seçenler, okulda öğrencileri suça sürüklüyor.
Öğrenci sayımızı bilmiyoruz
Kimin öğrenci kimin öğrenci olmadığını bilmiyoruz.
Öğrenciler ama ders seçmiyorlar.
Yaşları 30-40 aralığında kişilerle 20 yaşındaki gençler birarada.
Derslere girmiyorlar, zaman zaman okula gelerek öğrencileri organize ediyorlar.
Profesyonel bir işleri var, okulu gençleri örgütlemek için araç olarak kullanıyorlar.
Olaylar çıktığında ilk sırada yer alıyorlar.
İdeolojik çatışmalar ve şiddet olaylarını organize ediyorlar.
YÖK’TE 6+1 FORMÜLÜ
YÖK’ün çalışmasına göre, öğrencinin sınırsız hakkı olmayacak. YÖK, 4 yıllık lisans için 2 yıllık ekstra süre ve bütünleme sınavları öngören çalışmanın üzerinde duruluyor. Bazı YÖK yetkilileri ve rektörler, eski düzenlemeye dönülmesini istiyor. Buna göre 4 yıllık lisans bölümünden en fazla 7 yılda mezun olunacak ve bütünleme sınavlarına girilecek. Rektörlerden YÖK’e, erken mezun olana KPSS’de ekstra puan ya da okulu uzatana daha uzun süre askerlik şeklinde önerilerden sunuldu. Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Tuncer de okulda eğitim için sınırlamanın şart olduğunu belirterek, “Öğrencilik meslek olamaz” dedi.
Sabah
BENZER HABERLER