logo

Üniversiteler Uzmanlaşacak

Üniversiteler Uzmanlaşacak

Üniversiteler Uzmanlaşacak-kamumemurlar.com

Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) yeni düzenlemesine göre üniversiteler iyi oldukları alanlarda ihtisaslaşacak.

Bu ihtisaslaşma özellikle 2006 sonrasında kurulan üniversitelere yönelik olacak. Kurumlar edindikleri misyona göre bir alanda daha fazla öne çıkarak eğitim verecek. Bu amaçla üniversitelere çeşitli destekler sağlanacak. Üniversitelerin bölgesel kalkınmada rolünü arttırmak için Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ve Kalkınma Bakanlığı işbirliğiyle bir eylem planı da hazırlandı ve ortak komisyon kuruldu. Üniversitelerin istekleri bu komisyonda değerlendirilecek. Kalkınma Bakanlığı ile bütün üniversitelerin fiziksel büyümesini, yeni fakültelerin açılmasını, altyapı desteklerini etkileyecek işbirliği çalışması da yürütülüyor.

Uygulamaya geçilirken, uluslararası derecelendirme sistemlerinin kriterlerinden yararlanılacak. Üniversiteler hangi alanda iyiyse bunu YÖK’e bildirecek. Yeni fakülteler açılırken bulundukları bölge, coğrafya, nüfus özellikleri dikkate alınacak. Örneğin, ağır sanayi fabrikalarının yoğun olduğu Karabük’teki bir üniversitenin demir çelik alanında bir numara olması sağlanacak. İhtiyaca göre araştırma merkezi, teknokent kurulması için teşvikler verilecek. Yükseköğretim Kurulu (YÖK), bu çalışmayla hiçbir üniversiteyi dışlamadan, mevcut eğitim yapısını bozmadan, kurumun alanındaki tecrübesi, altyapısı, insan kaynağı ile birlikte bir alanda daha ön plana çıkmasını öngörüyor.

Öğrencilerin tercihlerini etkileyecek

Prof. Dr. Mahmut Ak (İstanbul Üniversitesi Rektörü): Yeni kurulan üniversitelerin kendi özellikleri, bölgelerine yaptıkları katkıları ile değerlendirilmeleri önemli. Biz her alanda öne çıkıyoruz. Mühendislikte de iyiyiz ama teknik üniversiteler var. Bu çalışmayla iyi olan teknik üniversiteye destek verebiliriz. Öğrenciler üniversitelerin hangi alanda iyi olduğunu görüp tercih yapacak.

Üniversiteler üst sıralara yükselebilecek

Prof. Dr. Mehmet Karaca (İstanbul Teknik Üniversitesi Rektörü): İhtiyaç olduğunda bir üniversite yabancı akademisyen sayısında yüzde 2’nin üzerine çıkabilecek. Üniversitelerimiz uluslararası sıralamalarda daha üst sıralarda yer alabilecek.

Tatlı rekabet ortaya çıkacak

Prof. Dr. Haluk Görgün (Gebze Teknik Üniversitesi Rektörü): Misyon farklılaşmasıyla bir üniversite tıpta, diğeri sosyal bilimlerde öne çıkabilecek. Araştırma ağırlıklı üniversiteden söz edebileceğiz. Tatlı rekabet oluşacak, kalite artacak.

Bu çalışma yeni yükseköğretim yasası için de önemli

Prof. Dr. Yekta Saraç (YÖK Başkanı): Yeni kurulanların Boğaziçi, ODTÜ, İstanbul gibi üniversitelerimizle yarışmaları, onlarla aynı misyona sahip olmak için kendilerini zorlamaları doğru değil. Bunlar, kendi bölgelerinde kurumsallaşmasını tamamlamış, gelişmiş üniversitelerimizin o bölge için üretemeyeceği işleri başarabilirler. Araştırma sürecinde bölgeyle ilgili alanlarda ihtisaslaşabilecekler. Bu çalışmamız ‘Yeni Yükseköğretim Yasası’ kapsamında da büyük önem arz edecek. Şu an tüm üniversitelerimiz tek tip bir misyon ve yönetişim yöntemi ile tanımlanmış durumda. Yeni yasamız eşitlik, akademik ve bilimsel özgürlük, hesap verilebilirlik, kalite odaklı rekabet ilkeleri gibi esaslı gelişimi içerecek.

Hürriyet

Etiketler: » » » » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ

5+7 = ?

Güvenlik Kodu * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Etiketler:, , , , , , , , , , ,