Son Dakika
Uzun süredir yüzbinlerce memuru ilgilendiren ilave bir derecenin Torba Kanuna ilave edilmesini beklerken yine memurlarla ilgili sadra şifa olmayacak ve ayaküstü denebilecek bazı düzenlemelerin de yer aldığı Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı Mecliste kabul edilerek yasalaştı.
Milyonlarca memurun hak ve hukukunu düzenleyen 657 sayılı Devlet Memurları Kanununda yapılacak değişiklikler üzerinde ciddi çalışmalar olmadan yapılmasında ileride sıkıntı çekilmesi kaçınılmaz olacaktır. Bu bağlamda Torba Kanunda yer alan memurlara ilişkin düzenlemelere aşağıda maddeler halinde değinmek istiyoruz.
1- Programcı ve Çözümleyici unvanlı kadrolar TH sınıfına alındı
Yapılan kanuni düzenleme ile ‘190 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye ekli (I) sayılı cetvelin kurumlara ait bölümleri ile diğer ilgili mevzuatta yer alan Programcı ve Çözümleyici unvanlı kadroların sınıfı Teknik Hizmetler Sınıfı olarak değiştirilmiştir.’ ifadesine yer verilmiştir.
Bu çerçevede daha önce Kamu Görevlilerinin Geneline ve Hizmet Kollarına Yönelik Mali ve Sosyal Haklara İlişkin 2014 ve 2015 Yıllarını Kapsayan 2. Dönem Toplu Sözleşmeye göre (24 ve 25 inci maddeler) programcı ve çözümleyici kadrolarında görev yapanların Teknik Hizmet Sınıfına ilişkin bazı hakları da düzenlenmişti.
Sonuç olarak yapılan kanuni düzenleme ile toplu sözleşmede yer verilen süreli durum süresiz hale getirilmiştir. Yani daha önce mutabakata varılmış bir konu kanuni temele oturtulmuştur diyebiliriz.
2- 657 sayılı Kanunun 72 nci maddesinde değişiklik yapıldı
Yapılan kanuni düzenleme ile 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 72 nci maddesine; ‘ İlgili mevzuatı uyarınca verilecek rapora göre kendisi, eşi veya birinci derece kan hısımlığı bulunan bakmakla yükümlü olduğu aile fertleri engelli olan memurların engellilik durumundan kaynaklanan yer değiştirme taleplerinin karşılanması için düzenlemeler yapılır.’ fıkrası eklenmiştir.
Bu düzenleme, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının hazırlamış olduğu tasarıda yoktu. Daha sonra ilave edilmiştir. Kanun metninin özenle yazılmadığı ve aceleyle kaleme alındığı her halinden belli olmaktadır. Bizim üzerinde durmak istediğimiz husus işte burada yatmaktadır. Milyonları ilgilendiren bir düzenlemenin aceleye getirilmemesi ve üzerinde ciddiyetle çalışılması gerekmektedir. Madde metninde yer alan düzenlemeler yapılır ifadesiyle ne kastedilmektedir. Yönetmelik mi? Genelge mi? Yönerge mi?
Ayrıca, yer değiştirme için gerekli olan engellilik oranı belirtilmemiştir. Yani baştan sona muğlak ifadelerle dolu bir düzenlemenin nasıl uygulama bulacağını birilerinin izah etmesi gerekecektir.
3- Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na 2 bin 302 kadro ihdas edilecek
Ahmet Ünlü’nün yazısının devamını okumak için tıklayınız.
Yeni Şafak
BENZER HABERLER