Son Dakika
657 sayılı Kanun’un 68/B maddesinde yer verilen süre kaydı aranmaksızın üst derecelere atanmaya uygulamada torba kadro denilmektedir. Torba kadro uygulaması hem mali açıdan önemli avantajlar sağlamakta hem de üst dereceler için öngörülen yeşil pasaport gibi imkanlardan faydalanılmasını sağlamaktadır. Bu yazımızda torba kadroyla ilgili inceliklere ve sağladığı mali getiriye yer verilecektir
Torba kadro uygulamasının yasal dayanağı nedir?
Torba kadronun dayanağı 657 sayılı Kanun’un 68/B maddesidir. Bu maddeye göre Eğitim ve Öğretim Hizmetleri Sınıfı hariç, sınıfların 1, 2, 3 ve 4’üncü derecelerindeki kadrolarına, derece yükselmesindeki süre kaydı aranmaksızın, atanmasındaki usule göre daha aşağıdaki derecelerden atama yapılabilir. Yine bu maddede hangi hizmetlerin torba kadroda dikkate alınacağı ve atanmak için gerekli olan şartlara yer verilmiştir.
Halk, Ziraat ve Vakıflar Bankası’nda geçen süreler torba kadroda dikkate alınır mı?
Halk, Ziraat ve Vakıflar Bankası’nda geçen sürelerin 657 sayılı Kanun’un 68/B maddesi gereğince yapılacak atamalarda dikkate alınıp alınmayacağı hususunda kamu kurumları tereddüt etmiş ve bu konuda son noktayı Devlet Personel Başkanlığı koymuştur. Bu başkanlığın vermiş olduğu görüşe göre; T.C. Ziraat Bankası Anonim Şirketi ve Türkiye Halk Bankası Anonim Şirketi’nin kamu kaynağı kullanması sebebiyle adı geçen bankaların, 217 sayılı KHK’nin 2’nci maddesinin (d) bendi kapsamında değerlendirilebilecekleri; Türkiye Vakıflar Bankası’nın kamu fonu niteliğinde bulunmamasından dolayı banka 217 sayılı KHK kapsamında değerlendirilemeyecektir. (DPB 03708/2012- 12784)
Bu görüş çerçevesinde Halk ve Ziraat Bankası’nda geçen hizmet sürelerinin tamamı torba kadroya atanmada dikkate alınırken Vakıflar Bankası’nda geçen hizmet sürelerinin sadece 6 yılı geçmemek üzere 3/4’ü değerlendirilebilecektir.
Yazının devamı için TIKLAYINIZ!
BENZER HABERLER