Son Dakika
Yorgunluktan ciltteki kurumalara, kaş-kirpik dökülmelerinden kabızlığa kadar herkeste farklı belirtiler gösteren tiroid hastalığı olanların; metabolizmaları düşüktür ve kilo vermekte zorlanırlar. Birçok hipotiroid hastası, hormon seviyeleri sabitlenene kadar anormal kilo alıp vermekte sorunlar yaşayabilir. Bu süreçte kalori içeriği düşük gıdalarla beslenmek, düzenli egzersiz yapmak, stres yönetimini sağlamak ve yeterli uyku uyumak gerekir. Araştırmalar; tiroid hastalarının, karbonhidrat kontrolü sağlayarak kilo verebildiğini gösteriyor.
HAZIR GIDA TÜKETMEYİN
Tiroid hastalığının neden olduğu sorunları azaltmak için; hazır ve rafine edilmiş besinlerden uzak durmak, porsiyon kontrolü sağlayarak daha fazla sebze-meyve, yağsız et, lif içeriği ve omega 3 içeriği zengin gıdalar tüketmek gerekiyor. Bazı besin öğelerinin fazlalığı ya da eksikliği hastalığı tetiklemedeki en önemli etkendir.
İYOT:
Düzenli tiroid fonksiyonları için en temel mineral, iyottur. İyot eksikliği; tiroid hastalığının oluşmasına ve ilerlemesine neden olur. İyot eksiliği ve fazlalığı önemli bir risk içerdiği için dışarıdan iyot takviyesi alırken dikkatli olunmalıdır.
D VİTAMİNİ:
Bazı tiroid hastalarında D vitamini eksikliği görülmektedir. Bu dönemde balık, süt, yoğurt, peynir, yumurta ve mantar gibi D vitamininden zengin besinler seçilmelidir. Güneş ışınları da önemli bir D vitamini kaynağıdır. Ayrıca doktor tavsiyesiyle D3 vitamini alabilirsiniz.
B12 VİTAMİNİ:
Yapılan araştırmalarda ateroskleroz hastalarının yüzde 30’unda B12 vitamini eksikliği olduğu tespit edilmiştir. Özellikle tiroid hastaları; zenginleştirilmiş tahıl, süt ve süt ürünleri ile balık çeşitleri tüketmeye özen göstermelidir.
SELENYUM:
Tiroid bezi vücudumuzda selenyum konsantrasyonun en fazla olduğu bölgedir. Selenyum bağışıklık sisteminin düzenlenmesinde ve kadın erkek üreme sisteminde önemli bir rol oynar. Selenyum; fındık, ton balığı ve yengeç gibi deniz mahsullerinde bol miktarda bulunur.
SAĞLIK İYİLEŞTİRİCİ FORMÜL
Kilo vermeye çalışan tiroid hastalarına özel, karbonhidratı düşük kek tarifi ile lezzetli ara öğün hazırlamak mümkün. Düşük glisemik indeksli kek tarifim sizi tok tutacaktır.
MALZEMELER
1 adet ayva
2 tatlı kaşığı vanilya
1 çay kaşığı tarçın
1 çay bardağı yulaf ezmesi
2 kase haşlanmış nohut
2 yemek kaşığı zeytinyağı
YAPILIŞI
Kabukları ve çekirdekleri ayıklanmış ayva, haşlanmış nohut, vanilya, tarçın, yulaf ezmesi ve zeytinyağını; mutfak robotuna koyup hamur kıvamına gelinceye kadar çekin. Isıya dayanıklı cam kaseye bir parmak kalınlığında olacak şekilde yayın ve önceden ısıtılmış fırında pişirin.
Kaynak: Sabah
BENZER HABERLER