Son Dakika
Buna göre seçimler nedeniyle görevlerinden ayrılan memurların ayrılma tarihinden itibaren 1 ay içinde (30 gün) mal bildiriminde bulunma zorunluluğu bulunmaktadır. Bu nedenle seçimler nedeniyle görevlerinden ayrılan memurlardan disiplin cezasına muhatap olmak istemeyenlerin bu hususu ihmal etmemeleri gerekmektedir. Daha önce de bu köşeden izah edildiği üzere, memurların en fazla tuzağa düşürüldüğü konuların başında mal beyanı gelmektedir. İlgili yönetmelik bu tür durumlarda bir aylık ihtar süresi vermesine rağmen uygulamada buna uymayan kamu kurumlarına rastlanmaktadır.
Bir zamanlar memurların mezhebine bakılıyordu
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’ndan önce yürürlükte bulunan 1926 tarihli ve 788 sayılı Memurin Kanunu’nda memurların sicil dosyasında bulunması gereken ilginç bilgilere ulaşıyoruz. Orijinali Osmanlıca olan bu kanundaki bilgilere ulaşmak ve bundan faydalanmak için Başbakanlığın internet sitesine girmek ve 31.03.1926 tarihli Resmi Gazete’ye bakmak yeterli olacaktır.
Memurin Kanun’a göre sicil dosyasında neler vardı?
788 sayılı Memurin Kanun’a göre devlet memurlarının sicil dosyasında bulunması gerekenler şunlardır:
1- İsmi, mahlası, lakabı, mezhebi ve memleketi.
2- Pederinin (babasının) ismi, validesinin (annesinin) ismi.
3- Tevellüd (doğum) tarihi, dönmediği yer ve memleketi.
4- Tahsili ve müktesebatı sairesi (Öğrenimi ve diğer kazanımları, birikimleri).
5- Nafakası üzerine vacib olan kimseler (Geçimini temin etmek zorunda olduğu kişiler).
6- Mazhar olduğu mükafatlar ve esbabı (Kazandığı ödüller ve sebepleri).
7- Düçar olduğu mücazatlar ve esbabı (Aldığı cezalar ve sebepleri).
8- Bulunduğu memuriyetler.
9- Asarı var ise esamisi ve mevzuları (Eserleri var ise isimleri ve konuları).
10- Emlaki ve serveti bulunanların menşeleri (Gayrimenkulü ve serveti bulunanların bunları nasıl elde ettikleri yani bunların kaynakları).
11- Şahsi halleri.
12- Memuriyet haricinde şerefi mucib veya fahri hizmetleri.
Görüleceği üzere, memurların sicil dosyalarında mezhebinin bulunması zorunlu unsurlar arasında sayılmıştır.
657 sayılı Kanun’a göre özlük dosyasında neler olmalı?
Aradan geçen 87 yıllık süreye rağmen 788 sayılı Memurin Kanunu ile 657 sayılı Kanun’un ilgili maddeleri karşılaştırıldığında özlük dosyasına konulması gerekenlerin mezhep bilgisi hariç aşağı yukarı aynı olduğu görülecektir.
657 sayılı Kanun’un Memur Bilgi Sistemi, Özlük Dosyası başlıklı 109’uncu maddesinde özlük dosyasında bulunması gerekenlere yer verilmiştir.
Buna göre;
1- Memurlar, Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası esas alınarak kurumlarınca tutulacak personel bilgi sistemine kaydolunurlar. Her memur için bir özlük dosyası tutulur.
2- Özlük dosyasına, memurun mesleki bilgileri, mal bildirimleri; varsa inceleme, soruşturma, denetim raporları, disiplin cezaları ile ödül ve başarı belgesi verilmesine ilişkin bilgi ve belgeler konulur.
3- Memurların başarı, yeterlik ve ehliyetlerinin tespitinde, kademe ilerlemelerinde, derece yükselmelerinde, emekliye ayrılmalarında veya hizmetle ilişkilerinin kesilmesinde, hizmet gerekleri yanında özlük dosyaları gözönünde bulundurulur.
4- Özlük dosyalarının tutulma esasları ile özlük dosyalarında yer alacak belgelere ilişkin usül ve esaslar Devlet Personel Başkanlığınca belirlenir.
Kumar oynamak memuriyetten çıkarmayı gerektirir mi?
Ahmet Ünlü’nün yazısının devamını okumak için tıklayınız!
BENZER HABERLER