logo

İş Sağlığı ve Güvenliğinde Teşvik Başlıyor

İş Sağlığı ve Güvenliğinde Teşvik Başlıyor

İş Sağlığı ve Güvenliğinde Teşvik Başlıyor

Birkaç gün sonra yeni bir yıla girerken, iş sağlığı ve güvenliği konusunda da yeni bir döneme adım atmış olacağız.

Sadettin ORHAN

Birkaç gün sonra yeni bir yıla girerken, iş sağlığı ve güvenliği konusunda da yeni bir döneme adım atmış olacağız. Tehlikeli ve çok tehlikeli işyerlerinin tamamı 1 Ocak 2014 itibariyle iş sağlığı ve güvenliği personeli çalıştırmaya başlayacak. Bu yılın başında 50 ve üzeri işçi çalıştıran işyerleri kapsama alınmıştı. Yeni yılla birlikte 50 sınırı kalkmış olacak ve bir kişi bile çalıştıran tehlikeli ve çok tehlikeli işyerleri iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi ve yardımcı sağlık personeli çalıştırmaya başlayacak.

Az tehlikeli ve kamu 2016’da

1 Ocak 2014’ten sonra az tehlikeli özel işyerleri ile kamu kurumlarının muafiyeti devam ediyor. Bunlar da 2016/Temmuz itibariyle kapsama girmiş olacaklar. Kapsama giren işyerleri iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi ve yardımcı sağlık personeli ile kısmi süreli sözleşme imzalayabileceği gibi bu hizmetleri bir ortak sağlık güvenlik biriminden de alabilecekler.

Çalışan başı 14-16 lira destek

Özellikle küçük işyerleri için iş sağlığı ve güvenliği personeli istihdam etmek ilave bir maliyet getirecek. İşte bu maliyet göz önünde bulundurularak, 10’dan az işçisi olan tehlikeli ve çok tehlikeli işyerlerine devlet tarafından çalışan başına destek sağlanacak. Bu destek tehlikeli işyerinde çalışan başına 14,2 lira, çok tehlikeli işyerinde yine çalışan başına 16,3 lira olacak. İşveren önce ortak sağlık güvenlik birimine ödemeyi yapacak. Üçer aylık dönemler halinde de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan çalışan sayısına ve tehlike sınıfına göre hak ettiği destek ödemesini alacak.

Örnek: 8 işçinin çalıştığı bir döküm atölyesi iş sağlığı ve güvenliği açısından çok tehlikeli kapsamda yer alıyor. Bu işyerinin sahibi, bugünkü asgari ücretle devletten her ay için 130,64 lira destek alacak. Eğer işyerinde çalışan sayısı 10 ve üzerine çıkarsa, işyeri destek alamayacak.

Örnek: 5 işçinin çalıştığı hamam işyeri tehlikeli kapsamda yer alıyor. 2014/Ocak itibariyle bu hamamın sahibi, her ay için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan 71 lira destek alacak.

Kayıt dışına destek yok

İşyerinde eğer alt işverenlik yani taşeronluk uygulaması varsa, işçi sayısında toplam sayı esas alınacak. Eğer işverenin işyerinde sigortasız işçi çalıştırdığı tespit edilirse, takip eden üç yıl boyunca bu işyerine destek verilmeyecek. Ayrıca kayıt dışı çalıştırmanın başladığı tarihten itibaren ödenmiş destek tutarı yasal faiziyle birlikte geri alınacak.

1 Ocak 2014’te başlayacak olan teşvik, özellikle küçük işyerlerinin iş sağlığı ve güvenliği mevzuatına uyumu adına son derece önemli. Türkiye’de iş kazalarının çok büyük kısmının enformel sektör dediğimiz 10 kişiden az çalışanı olan işyerlerinde gerçekleştiğini biliyoruz. Dolayısıyla bu sektörün özel olarak desteklenmesi, iş sağlığı ve güvenliği profesyonellerine zimmetlenmesi iş kazalarını azaltma adına önemli getiriler sağlayacak. Desteğin aşırı derecede yüksek tutulmaması, işveren üzerinde 10 kişiden fazla istihdam konusunda direnç oluşmaması açısından yerinde olmuş.
Bugün Gazetesi

Etiketler: » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ

6+3 = ?

Güvenlik Kodu * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Etiketler:, , , , , , , ,