Son Dakika
Yeni yıla girilirken ilk yapılan işlerden biri, o yıl resmi tatillerin hangi günlere geldiğini kontrol etmektir. 19 Mayıs, 23 Nisan, 29 Ekim gibi tek resmi tatil günlerinin pazartesi veya cumaya, Ramazan Bayramı, Kurban Bayramı gibi uzun tatillerin ise hafta ortasına gelmesi ve 10 günlük tatillere uzaması dileğiyle takvimlere defalarca bakılır.
TATİLDE ÇALIŞANA ÇİFT MAAŞ
Özel sektörde özellikle böyle günler daha yoğun çalışılan günlerdir. Böyle günlerde çalışmak için muvafakati alınmış çalışanlar, çalışmaları karşılığı günlük ücretlerini aldıkları gibi, bir de resmi tatil gününde çalışmış olmaları karşılığı bir tam gün ücreti elde ederler. Yani resmi tatil gününde çalışan bir işçi 2 günlük ücretine hak kazanır.
MUVAFAKAT ŞART
Ancak resmi tatil günlerinde işçinin muvafakati alınmadan çalıştırılması söz konusu olamıyor. İşçinin bu konuya rıza gösterdiğine dair muvafakat her yıl başında alınmalıdır.
İKİ AYDA TAMAMLAMAK ZORUNDA
Resmi tatillerden önce veya sonra işveren işyerini tatil ederse, çalışanlar tatil edilen çalışma süresini telafi çalışması olarak tamamlar. Örneğin, haftanın beş günü günlük 9 saat çalışılan bir işyerini, 23 Nisan sonrası perşembe ve cuma gününü tatil eden işveren, çalışanlardan 2 günün karşılığı olarak çalışmaları gereken 18 saati, 2 ay içinde telafi çalışması ile kapatmalarını isteyebilir.
GÜNDE EN FAZLA 3 SAATE İZİN VAR
Telafi çalışması günde 3 saatten fazla olamaz. Diğer yandan telafi çalışması günlük azami çalışma süresi olan 11 saati de geçemez. Yani verdiğimiz örnekte toplam 18 saatlik süreyi telafi edecek işçiler, bu süreleri günde en fazla 2 saat daha fazla çalışarak telafi etmek durumundalar. Çünkü bu işyerinde günlük çalışma süresi 9 saattir.
TATİL GÜNLERİNDE TELAFİ OLMAZ
Telafi çalışması, işyerinin normal çalışma süresine dönmesinin ardından en geç 2 ay içerisinde yapılmalıdır. İki ay içerisinde yaptırılmayan telafi çalışması, işçilere daha sonra yaptırılamaz. Diğer yandan tatil günlerinde de telafi çalışması yaptırılamaz.
UYMAYAN ÇALIŞAN BAŞINA 246 TL ÖDÜYOR
23 Nisan örneğinde olduğu gibi, işveren perşembe ve cuma işyerini tatil ettiğinde işçilerin bu karara uymaları gerekiyor. Ancak işçiler telafi çalışmasının en geç 2 ay içerisinde yapılmaması halinde veya tatil günlerine telafi çalışması yaptırılmak istenmesi halinde telafi çalışması yapmaktan kaçınabilir.
TELAFİ çalışmasını iki ay içerisinde yaptırmayan, telafi çalışmasını tatil günlerinde yaptıran, günde 3 saatten daha fazla telafi çalışması yaptıran işveren bu hükümlere uymadan telafi çalıştırması yaptırdığı her bir işçi için 246 TL idari para cezası ödemek zorunda kalmakta.
Kaynak: Akşam
BENZER HABERLER