logo

Maaşı Düşen İMD’ler İçin Kanun Teklifi

Maaşı Düşen İMD’ler İçin Kanun Teklifi

Maaşı Düşen İMD'ler İçin Kanun Teklifi-kamumemurlar.com

MHP Kütahya Milletvekili Prof. Dr. Alim Işık Maaşı düşen İş ve Meslek Danışmanları için kanun teklifi verdi.

Prof. Dr. Alim Işık, İş ve Meslek Danışmanları sözleşmeli çalışırken 2 bin 630 lira olan maaşları, kadroya geçince bin 784 liraya düştüğünü gerekçede belirtti. İş ve Meslek Danışmanları lisans mezunu yeni bir memur ile eşdeğer tutulduğunu, yapılan düzenlemeden dolayı İş ve Meslek danışmanları 840 liralık bir kayba uğradıklarını açıkladı.

Prof. Dr. Alim Işık’ın verdiği kanun tekliği ile hem maaşların iyileştirilmesi hem de İş ve Meslek Danışmanlarına yasal statü kazandırmak amaçlanıyor.

Alim Işık’ın verdiği kanun teklifinin tamamı şu şekilde:

GENEL GEREKÇE

Bilindiği gibi, İş ve Meslek Danışmanları (İMD),nın 2 Ağustos 2013 tarihli ve 28726 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren “6495 sayılı Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” ile Genel İdari Hizmetler (GİH) sınıfında istihdam edilmeleri sağlanmıştır. Bu düzenleme sonucunda kadro dereceleri 9/1 olarak belirlenen personelin sözleşmeli olarak çalışırlarken 2.630 TL olan maaşları 1.784 TL’ye düşürülerek özlük haklarında ciddi bir mağduriyete yol açılmıştır.

TBMM Plan ve Bütçe Alt Komisyon metninin çerçeve 56. Maddesinde iş ve Meslek Danışmanlığı mesleği ile Aile ve Sosyal Politikalar Denetçi Yardımcısı, Eneıji ve Tabii Kaynaklar Denetçi Yardımcısı, Milli Eğitim Denetçi Yardımcısı ve Sağlık Denetçi Yardımcısı kariyer meslekleri aynı kapsamda değerlendirilmiştir. Ancak İş ve Meslek Danışmanlığı dışmda madde kapsamında yer alan tüm meslekler 657 Sayılı Devlet Memurları Kanununun 36. Maddesi A Bendi 11. Kısmında kendisine yer bulurken, kapsamdan İş ve Meslek Danışmanlığı çıkarılmış ve özlük haklan itibarıyla İMD’ler, Lisans mezunu yeni işe başlayan memura eşdeğer statüde değerlendirilmiştir. Bu düzenlemeden dolayı İş ve Meslek danışmanlığı yapanlar açısından aylık 840 TL gibi bir mağduriyet doğmuştur.

Hükümetin ve yetkililerin bütün söylemlerinde uzman olarak ifade edilen İş ve Meslek Danışmanlığı, 2 Ağustos 2013 tarihli değişiklikle özlük açısından Lisans mezunu işe yeni başlayan memur kapsamına alınmıştır. Bu açıdan değerlendirildiğinde, yapılan düzenlemede önemli bir eksiklik söz konusudur. Yapılan düzenleme sonucu ortaya çıkan mağduriyetin giderilmesi gerekmektedir.

Başka bir ifadeyle, İş ve Meslek Danışmanı unvanı oluşturulurken kadroya ilişkin herhangi bir teknik çalışmanın yapılmadığı görülmektedir. İş ve meslek danışmanları; işveren ziyaretleri, okul ziyaretleri, meslek araştırmaları, işgücü piyasası analiz çalışmaları, kariyer ve stant çalışmaları vb. gibi çalışmalar için sürekli sahada çalışmaktadırlar. Bu mesleği yerine getirme şartlarından biri olan ve Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından seviye 6 olarak değerlendirilen İş ve Meslek Danışmam mesleği profesyonel bir meslektir. Bu nedenlerle yeni mağduriyetlerin yaşanmaması için Türkiye İş Kurumunda istihdam edilen İş ve Meslek Danışmanlarının kadro tanımının Uzman statüsünde değerlendirilmesi önem kazanmaktadır.

İş ve Meslek Danışmanlığı mesleğinin de kendisiyle aynı kapsamda değerlendirilen diğer meslekler gibi 657 Sayılı Devlet Memurları Kanununun 36. Maddesi A Bendi 11. Kısırımda tanımlanan ve aynı Kanunun 152. Maddesinde yer alan Özel Hizmet Tazminatından yararlanan meslekler içinde değerlendirilmesi gerekmektedir.

Bu Kanun teklifiyle, anılan meslek mensuplarının yaşadığı mağduriyetin giderilmesi amaçlanmaktadır.

MADDE GEREKÇELERİ

MADDE 1- Bu düzenleme ile Türkiye tş Kurumu taşra teşkilatlan bünyesinde çalıştırılan tş ve Meslek Danışmanı ile tş ve Meslek Danışman Yardımcılarına yasal statü kazandırılması sağlanmaktadır.

MADDE 2- 4904 sayılı Kanuna eklenen bir geçici madde ile halen Kurum bünyesinde İş ve Meslek Danışmanı kadrolarında görev yapan personelin herhangi bir işleme gerek kalmaksızın tş ve Meslek Danışmanı kadrosuna atanmış sayılmaları hükme bağlanmaktadır.

MADDE 3- Bu madde ile Devlet Memurları Kanununun ilgili maddesine “tş ve Meslek Danışman Yardımcıları” ve “tş ve Meslek Danışmanlığına” ibareleri eklenerek anılan personel ve mesleğin yasa kapsamına alınması sağlanmaktadır.

MADDE 4- Bu madde ile Devlet Memurları Kanununun ilgili maddesine “tş ve Meslek Danışmanları” ibaresi eklenerek anılan personelin yasa kapsamına alınması sağlanmaktadır.

MADDE 5- Bu madde ile Devlet Memurları Kanununun ilgili maddesine “İş ve Meslek Danışmanları” ibaresi eklenerek anılan personelin ek göstergelerinin artırılarak mağduriyetlerinin giderilmesi sağlanmaktadır.

MADDE 6- Yürürlük maddesidir.

MADDE 7- Yürütme maddesidir.

TÜRKİYE İŞ KURUMU KANUNU VE DEVLET MEMURLARI KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TEKLİFİ

MADDE 1- 25/6/2003 tarihli ve 4904 sayılı Türkiye tş Kurumu Kanununun 15 inci maddesinin son fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Kurumun taşra teşkilatında tş ve Meslek Danışmanı ve tş ve Meslek Danışman Yardımcısı çalıştırılabilir. iş ve Meslek Danışmam ve Yardımcılarının mesleğe alınmaları, atanmaları, yetiştirilmeleri, yarışma ve yeterlik sınavları ile diğer hususlar, Kurum tarafından çıkarılacak yönetmelikle belirlenir.”

MADDE 2- 4904 sayılı Kanuna aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.

GEÇtCİ MADDE 4- Bu maddenin yürürlük tarihi itibarıyla Kurum bünyesinde tş ve Meslek Danışmam kadrolarında görev yapanlar herhangi bir işleme gerek kalmaksızın tş ve Meslek Danışmanı kadrosuna atanmış sayılır.”

MADDE 3- 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 36 ncı maddesinin, Ortak Hükümler bölümünün (A) bendinin değişik (11) numaralı fıkrasına “İstihdam Uzman Yardımcıları” ibaresinden sonra gelmek üzere “tş ve Meslek Danışman Yardımcıları”,

istihdam Uzmanlığına” ibaresinden sonra gelmek üzere “tş ve Meslek Danışmanlığına” ibaresi eklenmiştir.

MADDE 4- 657 sayılı Kanunun “Zam ve tazminatlar” başlıklı 152’nci maddesinin değişik “II-Tazminatlar” fıkrasının “(A) Özel Hizmet Tazminatı” bendinin (ğ) alt bendine “İstihdam Uzmanları” ibaresinden sonra gelmek üzere “tş ve Meslek Danışmanları” ibaresi eklenmiştir.

MADDE 5- 657 sayılı Kanunun ek göstergelere ilişkin eki (I) sayılı cetvelin “I- Genel İdare Hizmetleri Sınıfi” bölümünün (g) bendine “İstihdam Uzmanları” ibaresinden sonra gelmek üzere “tş ve Meslek Danışmanları” ibaresi eklenmiştir.

MADDE 6- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 7- Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.

Etiketler: » » » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ

10+10 = ?

Güvenlik Kodu * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Etiketler:, , , , , , , , , ,