Son Dakika
Türkiye’de milyonlarca çalışan için önemli birkaç konu var. 1- Maaşını zamanında ve hakkıyla almak. 2- Kıdem tazminatını kaybetmemek. 3- Emeklilik için primlerinin yatırıldığını bilmek. Bu konularda kanunlar çalışanların haklarını koruyor.
Bugün, maaşını alamayan işçiler için çok önemli bir fondan bahsedeceğim. Her çalışan, şirketi zora düşünce bir süre maaşını almamayı ya da eksik almayı kabul eder. Ama şirket iflas eder ve kapanma durumuna gelirse işte burada çalışanlar için bir belirsizlik oluşuyor. Yani ücretsiz olarak çalıştığınız, yaşaması için çabaladığınız şirketin alacağınızı ödeme imkanı ve ihtimali ortadan kalkıyor. İşverenin ücretleri ödeyemeyecek duruma düşmesi, iflas etmesi ya da iflas ertelemesi istemesi gibi durumlarda ‘Ücret Garanti Fonu devreye giriyor. İŞKUR bünyesindeki fona başvuran işçiler, o firmada son 1 yıldır çalışıyor olmak şartıyla 3 aylık maaşlarını kesinti olmadan alabiliyor. Geriye doğru ücretler alındığı için de sizin o firmayla iş sözleşmenizin devam edip etmediğine bakılmıyor. İşverenin düştüğü durumla ilgili belgeleri (haciz tutanağı, iflas kararı, iflas erteleme kararı ve alacak belgeniz gibi) İŞKUR’un ilgili birimine götürerek başvurduğunuz ayın sonuna kadar ücretlerinizi alabilirsiniz. Ücretler net ücret üzerinden ödeniyor. Bir hatırlatma da yapalım, bu fon sadece maaşlar için. Yani tazminat için bir garanti yok.
ÜCRET SINIRI VAR
Bu arada yüksek ücret alanlar için bu fonda bir sınır da var. 5510 Sayılı Kanun’un 82. maddesi gereğince, asgari ücretin 6.5 katından fazla olamıyor. Bu yılın ilk 6 ayındaki asgari ücret düşünüldüğünde de bu rakam brüt 6 bin 961.5 liradır. Yani bu yılın ilk 6 ayı için günlük kazanç üst sınırı 232.05 TL oluyor.
2013’TE ÜCRETLER ARTTI
Çalışan işçi sayısı……………. 12 milyon 484 bin 113
Toplam işsiz sayısı…………… 2 milyon 810 bin
Toplam çalışan sayısı………. 25 milyon 260 bin
İşçi ortalama brüt yevmiye.. 57.96 lira
Brüt ücretteki artış oranı….. Yüzde 9.94
Kaynak: Sabah
BENZER HABERLER