logo

Krizde Alınan Kredide Batık Riski Yüksek

Krizde Alınan Kredide Batık Riski Yüksek

Kamu Bankalarını İşsizlik Maaşı Piyangosu-kamumemurlar.com

BDDK tüketici kredisi ve kredi kartlarının kriz dönemlerinde temerrüde düşme riskini araştırdı. Analiz sonuçlarına göre kriz döneminde kullanılan kredilerde batık riski diğer dönemlere göre daha yüksek çıkıyor.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) yaptığı analiz sonuçları, kriz dönemlerinde alınan kredilerin temerrüde düşme eğiliminin daha yüksek olduğunu ortaya koydu. BDDK bu önemli tespite, küresel krizin etkilerinin en fazla hissedildiği 2008 yılında kullandırılan krediler üzerinde yaptığı analiz sonucunda ulaştı.

Faiz oranı yükseldi

BDDK, kriz dönemlerinde alınan kredilerin geri ödenememesi ya da batığa düşme riskini inceleyen araştırma sonuçlarına, hafta içinde yayınladığı Türk Bankacılık Sektörü Genel Gürünümü-Aralık 2013 yayınında yer verdi. Araştırma, Merkez Bankası’nın faiz artırma kararının ardından mevduat ve kredi faizlerinde yaşanan yükseliş dönemine denk gelmesi açısından önem taşıyor. BDDK, temerrütle
ilgili şu tespitlerde bulundu:

Temerrüt eğilimi

*“Yıllar itibarıyla kullandırılan bireysel kredilerin temerrüt performansını gösteren yaşlandırma analizi sonuçlarına göre tüm tüketici kredisi segmentleri ile kredi kartlarında küresel krizin etkilerinin en fazla hissedildiği 2008 yılında kullandırılan kredilerin temerrüde düşme eğiliminin belirgin bir biçimde daha yüksek olduğu gözlenmektedir.

*2013 yılında kullandırılan kredilerin performansı incelendiğinde ise kredi kartları haricindeki tüm kredi türlerinde 2012 yılına göre temerrüde düşme oranları daha düşük seyretmiştir.”

Analiz sonuçlarına göre 2008 yılında kullandırılan toplam bireysel kredilerin temerrüde düşme riski yüzde 7 civarında bulunurken bu oran 2009’da yüzde 3’lerin altına düşüyor. 2010 yılında kullandırılan bireysel kredilerin temerrüde düşme riski ise yüzde 2’ler civarında kalıyor. Temerrüt riski 2012 yılında kullandırılan kredilerde 3’e yaklaşırken 2013 yılı kredilerinde yüzde 1’in altında kalıyor.

İhtiyaç kredisinde risk daha büyük

2008 yılında kullandırılan krediler içerisinde temerrüde düşme riski en yüksek seviyede ihtiyaç ve diğer krediler grubunda görülüyor. Bu tür kredileri kullananlarda risk yüzde 8,5’in de üzerine çıktı. 2009 yılında kullandırılan aynı kredilerin batık riski ise yüzde 4’lere kadar geriliyor. Konut kredilerinde 2008 kredilerindeki temerrüt riski yüzde 4’ün üzerinde, 2013 kredileri sıfıra yakın seviyede seyrediyor.

Kredi kartlarında düşüş yavaşlıyor

Analiz sonuçları, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) uzmanlarının da dikkat çektiği gibi kredi kartlarındaki temerrüt riskinde farklı bir tablo ortaya koyuyor. 2008’de kredi kartı türü kredilerde temerrüt riski yüzde 6 sınırına dayanırken 2011’de bu tür kredideki risk yüzde 4,5’lere yaklaşıyor. Aynı şekilde 2010 ve 2009 kredilerinde de risk yüzde 3’ün altına düşmüyor.

BDDK çalışmasıyla, kriz dönemlerinde kullanılan kredilerin kullanıcılar açısından geri ödenememe, bankalar açısından da krediyi tahsil edememe riski taşıdığına dikkat çekti.

ERDOĞAN SÜZER – BUGÜN GAZETESİ

Etiketler: » » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ

2+9 = ?

Güvenlik Kodu * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Etiketler:, , , , , , , , ,