Son Dakika
Bazı makam sahiplerinin yanında çalışmak bazen mali olarak avantajlı hale gelmektedir. Bu minvalde, 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’nin ek 14’üncü maddesinde yakın koruma ve makam hizmetlerinde görev yapan personele en yüksek devlet memuru aylığının % 200’ünü geçmemek üzere ilave ek ödeme yapılabileceği belirtilmiştir. Buna göre; Cumhurbaşkanı, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı ve Başbakan’ın yakın koruma ve makam hizmetlerinde görev yapan personele en yüksek devlet memuru aylığının % 200’ünü geçmemek üzere ilave ek ödeme yapılabilmektedir.
Bu personele yapılacak ek ödeme oranını belirlemeye ilgisine göre Cumhurbaşkanı, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı ve Başbakan yetkilidir. Bunlara, görevlendirilmelerinden dolayı mevzuatı uyarınca da herhangi bir ad altında ödeme yapılması halinde, bu ödemelerden yalnızca biri
ödenir. Bu ödeme damga vergisi hariç herhangi bir vergiye tabi tutulmaz.
Makam hizmetleri oldukça geniş bir kavram olup, özel kalem müdüründen çaycıya kadar bu kapsamda değerlendirmek mümkündür. Zaten yakın koruma hizmetlerinin neler olduğu açıktır.
Bu ödemenin tutarı ne kadardır ve nasıl hesaplanır?
Bu ödeme, en yüksek devlet memuru aylığının yani Başbakanlık Müsteşarı’nın gösterge ve ek gösterge toplamının (Gösterge:1500 + Ek Gösterge:8000 = 9500) maaş katsayısı ile çarpımından oluşan tutarın % 200’ünü geçmemek üzere yapılacaktır. Bu tutarın rakamsal karşılığı ise 9500 * 0,088817* % 200 = 1.688 TL’dir. Bu ödemeden sadece binde 7,59 oranında damga vergisi alınmaktadır ki bunun karşılığı 13 TL’dir. Yani bu personellerin eline net olarak en fazla 1.675 TL geçmektedir.
Bakanlık özel kalem müdürlüklerinde çalışanlara ne kadar fazla çalışma ödenir?
Bakanlıklar özel kalem müdürlüklerinde 657 sayılı Kanun’a tabi fiilen çalışan personele (makam şoförleri dahil) ayda 90 saati geçmemek üzere makam onayına istinaden saat başına yapılacak ödeme 1,83 Türk Lirasıdır. 90*1,83 = 164,7 TL’yi geçemeyecektir. Özel kalem müdürlüklerinde sayı sınırı yoktur. Birçok kamu kurumunda özel kalemde çalışmayanlar dahi özel kalemde çalışıyor gibi gösterilerek fazla çalışma ödemesi yapılmaktadır.
Genel Müdür ve üstü birim yöneticilerinin yanında çalışanlara ne kadar fazla çalışma ödenir?
Her bir makam için aylık toplam 450 saati geçmemek üzere Kurul Başkanı (Bakanlıklar), Genel Müdür ve daha üst birim yöneticileri, Strateji Geliştirme Başkanı, Vali, General ve Amiral rütbesini haiz olmak kaydıyla Genelkurmay Başkanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, kuvvet komutanlıkları ile Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı’ndaki Daire Başkanı ve daha üst birimlerin yöneticileri, Rektör, Büyükşehir ve İl Belediye Başkanları ile birlikte çalışan personele ayda 90 saati geçmemek üzere makam onayına istinaden saat başına yapılacak ödeme 1,83 Türk Lirası’dır. Azami ödenecek tutar ise 90*1,83= 164,7 TL’dir. Birim yöneticisi olmayan Bakan Yardımcıları ile Müsteşar Yardımcılarının yanında çalışanlar fazla çalışma ücreti alamazlar. Bu memurlar ise Bakanlık özel kalemde çalışıyor gibi gösterilmektedir.
Genel Müdürlük şoförlere ne kadar fazla çalışma ödenir?
Bakanlıklar ve Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı ile 2005 yılında katma bütçeli genel müdürlük iken 2006 yılında genel veya özel bütçe kapsamına alınan genel müdürlüklerin merkez teşkilatlarına ait kadrolarda görev yapan şoförlere ayda 60 saati geçmemek üzere makam onayına istinaden saat başına yapılacak ödeme 1,83 Türk Lirası’dır. Azami ödenecek tutar ise 60*1,83 = 109,8 TL’dir.
Aylıksız izin almak isteyen memurlar yeni yöntem buldu
Hükümetin nüfus artışını teşvik edici tedbirleri meyvesini vermeye başladı. Aylıksız izin kullanmak isteyen birçok memur eşlerini ikna ederek çocuk yapmaya başladılar. Niçin olduğunu izah etmeye çalışalım.
657 sayılı Kanun’un 108’inci maddesinde yer alan;“Doğum yapan memura, 104’üncü madde uyarınca verilen doğum sonrası analık izni süresinin veya aynı maddenin (F) fıkrası uyarınca verilen izin süresinin bitiminden; eşi doğum yapan memura ise, doğum tarihinden itibaren istekleri üzerine yirmidört aya kadar aylıksız izin verilir” hükmüne göre, eşi doğum yapan memura kurumlar memurun istemesi halinde iki yıla kadar aylıksız izin vermek zorundadır. Yani kamu kurumlarının izin vermemek gibi bir seçeneği yoktur.
Bu durum eşi çalışan veya çalışmayan bütün memurları kapsamaktadır. Bunu bilen memurlar eşlerini ikna ederek çocuk yapmaya başlamışlardır. Özellikle özel sektörde iş yapmak isteyen ama memuriyetten istifayı göze alamayan memurlar yeni doğan çocukları nedeniyle iki yıla kadar aylıksız izin almakta ve bu süre içerisinde de işler iyi giderse memuriyetten istifa etmekte ya da zamana ihtiyaç duyarlarsa yeniden bir çocuk daha yapmaya çalışmaktadırlar.
Adaylık döneminde kademe ilerlemesi verilir mi?
Açıktan aday memur olarak atanan ve göreve başladıktan sonra, adaylık dönemi içinde 657 sayılı Kanun’un 36’ncı maddesinin A/1, A/6 ve A/9’uncu bentleri gereğince kademe ilerlemesi uygulanır mı?
Genel olarak 657 sayılı Kanun’un 158’inci maddesinde yer alan; aday memurlara, asaletleri tasdik edilinceye kadar kademe ilerlemesi uygulanmayacağı hükmü gereğince aday memurlara kademe ilerlemesi veya derece yükselmesi verilmemektedir.
Ancak, 657 sayılı Kanun’un 36’ncı maddesinde aday veya asil ayrımı yapılmadan memurlara bazı şartların gerçekleşmesi halinde kademe ilerlemesi veya derece yükselmesi verileceği açıkça hükme bağlanmıştır.
Bu nedenle, aday memurların asaletleri tasdik edilinceye kadar 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 64’üncü maddesi hükümlerine göre kademe ilerlemesi yapılamaz. Ancak, adaylık süresi içinde 657 sayılı Kanun’un 36’ncı maddesinin A/1, A/6 ve A/9 uncu bentleri gereğince kademe ilerlemesi yapılması mümkündür. Önemli olan ilgililerin gerekli belgeleri ibraz etmeleridir.
Yeni Şafak
BENZER HABERLER