logo

Kadın Askerlere Pozitif Ayrımcılık

Kadın Askerlere Pozitif Ayrımcılık

Kadın Askerlere Pozitif Ayrımcılık-kamumemurlar.com

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) İç Hizmet Yönetmeliği’nde yapılan değişiklikle, kadın personelin doğumundan iki yıl sonraya kadar nöbet tutmayacağı hüküm altına alınmış oldu.

Eski yönetmelikte doğum yapan kadın personele, süt izni bittikten sonra nöbet yazılabiliyordu.

TSK İç Hizmet Yönetmeliği’nde dün yapılan değişiklik Resmi gazete’de yayımlandı. Yapılan değişiklikle bir ahır nöbetçisinin 20-30 hayvandan sorumlu olması benimsendi. Eski yönetmeklikte bir nöbetçe 10-15 nöbetçiden sorumlu oluyordu.

Değişiklikle kadın personelin doğumdan 2 yıl sonraya kadar nöbet tutmaması koşulu getirildi. Önceki değişiklikte kadın personel, süt izni bittikten sonra nöbet tutabiliyordu.

Değişiklikle nöbetten muaf olan albaylar, kolordu üstü karargahlarda nöbet tutabilecek. Yönetmelikle, bugüne kadar bir onbaşı sorumluluğunda birkaç er tarafından tutulan koğuş nöbeti artık erler tarafından tutulacak. Yönetmelikle birliklerde oluşturulan, “hazır kıta” kuvvetinin en az üç kişiden oluşacağı da düzenlendi.


Hangi yasaklar kalktı?

Murat GÜRGEN /HABERTÜRK

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) İç Hizmet Yönetmeliği’nde yapılan değişiklikle, askerlerin nöbet tutma esaslarında değişikliğe gidildi. Eski düzenlemede askerin nöbet yerinde oturması, bir yere yaslanması, sigara içmesi yasaklanıyordu.

Yeni düzenlemeye göre, her nöbet yerinin hareket tarzını ilgili birliğin komutanı halkalı escort belirleyecek. Milli Savunma Bakanlığı’nca yayımlanan yönetmelik, Cumhurbaşkanlığı’nı devralan Tayyip Erdoğan’ın “Başkomutan”lıkı döneminde TSK mevzuatında yapılan ilk değişiklik olma özelliğini taşıyor. Eski yönetmelikte “Nöbetçi, nöbet yerinde nöbet müddetince oturamaz; bir yana dayanmaz, uyumaz, yemez, sigara içmez, kıyafetini bozmaz, palaskasını çıkarmaz, silahını elinden bırakmaz, gösterilen ve işaret edilen mevkii asla terk etmez. Vazifesi başında ölmedikçe ayrılmaz” hükmü yer alıyordu. Bu madde “Nöbetçinin nöbet yerindeki hareket tarzları, nöbeti tefrik eden kışla/birlik komutanı tarafından talimatla belirlenir. Nöbetçi sorumluluk bölgesini sürekli gözetler, dinler ve bir olay vukuunda nöbetçi heyetini ve hazır kıtayı mevcut muhabere iletişim vasıtalarıyla derhal bilgilendirir” şeklinde değiştirildi.

YAT BORUSU ÇALMAYACAK

Yeni düzenlemede “nöbetçi onbaşı” ve “koğuş nöbetçisi”nin görevleri sıralanırken, yönetmelik günümüzün koşullarına uyarlandı. “Yat borusu” ve “hamam borusu” ifadeleri yönetmelikten çıkarıldı.

30 HAYVANA 1 NÖBETÇİ

“Ahırlarda nizam ve tertipler” başlığı altında yapılan değişiklikle, ahır nöbetçilerinin sayısı değişti. Eskiden nöbetçi sayısı 10-15 hayvana 1 asker olarak belirlenirken, yeni düzenlemeye göre 20-30 hayvana bir nöbetçi tayin edilecek. Atlı veya arabalı bölüklerin onbaşıları arasında sıra ile tutulan “ahır nöbetçi onbaşılığı” da kaldırıldı.

Kaynak: Milliyet

Etiketler: » » »
#

SENDE YORUM YAZ

6+10 = ?

Güvenlik Kodu * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Etiketler:, , ,