Son Dakika
İşbaşı eğitim programının süresinin 1 yıla çıkartılması gündemde. Program boyunca çalışan işsizlerin maaşları İŞKUR tarafından ödeniyor. Böylece hem işsiz, hem de işveren kazanıyor.
İşbaşı Eğitim Programı, İŞKUR’un son dönemde başarıyla uyguladığı bir aktif istihdam politikası. Programla pek çok işsiz kalıcı işe kavuşuyor. Diğer yandan işveren için de önemli teşvikler söz konusu. Meclis Genel Kurulu’nda görüşülen torba kanunla programın süresinin belirli hallerde 1 yıla çıkartılması gündemde. Program, İŞKUR’a kayıtlı işsizin, bir işverenin yanında en fazla 6 ay boyunca meslek öğrenmesi için maaşı İŞKUR tarafından ödenerek istihdam edilmesi şeklinde uygulanan bir program.
Yüzde 72’si istihdam ediliyor
Programın işsizlere en önemli katkısı, işsizin meslek sahibi olması. Türkiye işgücü piyasasının en önemli sorunlarından birisi mesleksizlik. Ne yazık ki, bir yandan üniversite mezunları, diğer tarafta eleman bulamayan işverenler bulunuyor. İşbaşı eğitim programı bu sorunu çözebilecek nitelikte bir program. İŞKUR’a kayıtlı bir işsiz örneğin lise mezunuysa ve bir meslek sahibi değilse, işbaşı eğitim programı sonunda ‘reyon görevlisi’ olabiliyor. İşverenin 6 aya kadar işbaşında mesleği öğrenen ve başarı düzeyinin ne olduğunu gördüğü bir kişiyi işe alma ihtimali de çok güçlü oluyor. İşbaşı eğitim programına katılanların yüzde 72’si istihdam edilmeye başlanıyor.
GSS primi de İŞKUR’dan
Lise veya üniversite mezunu gençler için program çok önemli. Gençler programla tecrübe ve meslek sahibi oluyorlar. Genel sağlık sigortası primi de İŞKUR tarafından ödenen kişiler sağlık hizmetlerine erişim açısından da sorun yaşamıyorlar.
ASGARİ ÜCRET ÖDENİYOR
İşbaşı eğitim programı boyunca işbaşında doğrudan çalışan işsizin maaşı İŞKUR tarafından ödeniyor. Günlük 50 TL ödenen ücretlerle kursiyerlerin eline aylık asgari ücret düzeyinde para geçiyor. Bunun yanında işverenler eğer kursiyerleri işyerlerinde tutmak isterlerse asgari ücretin yarısına kadar kursiyerlere ödeme yapabilir ve bu tutarı vergiden indirebilirler. Diğer yandan işbaşı eğitim programı kursiyerlerinin program süresince işsizlik sigortasından maaş alma hakları da bulunuyor.
İşverene 42 aya teşvik
Program sonunda kursiyeri işe alan işveren imalat sektöründe ise 42 ay, diğer sektörlerde ise 30 ay boyunca sigorta primi işveren hissesi ödemiyor. Dolayısıyla 6 ay boyunca ücretsiz olarak istihdam ettiği bir kişiyi, 30 ay da sigorta primi ödemeksizin çalıştıran bir işveren önemli bir maliyet avantajı elde ediyor.
Akşam
BENZER HABERLER