logo

HSYK’da 500 Oy Şartı

HSYK’da 500 Oy Şartı

HSYK'da 500 Oy Şartı-kamumemurlar.com

Anayasa Mahkemesi, içtihat değiştirerek hem yüksek yargıda hem de ilk derece mahkemelerde yapılacak HSYK seçimlerinde tek oy kullanılması gerektiğini belirtti. Listesiz girilecek seçimlerde 500 ile 1000’in üzerinde oy alanlar kurula seçilebilecek.

Anayasa Mahkemesi, HSYK’yı bakana bağlayan kanun değişikliğiyle ilgili iptal kararında HSYK seçimlerini etkileyecek bir içtihada imza attı. AK Parti’nin yasalaştırdığı teklifte, Yargıtay ve Danıştay’dan HSYK’ya seçilecekler tek oyla, adli ve idari yargıda ise liste usulüyle seçim yapılacaktı. Ancak AYM, iki farklı seçim usulünü Anayasa’ya aykırı buldu. Hem yüksek yargıda hem de ilk derece mahkemelerde yapılacak seçimlerde tek oy kullanılması gerektiğini belirtti.

YASA DEĞİŞECEK

AYM kararına göre 3 ay içinde Meclis’te kanun değişikliği yapılması gerekecek. Yargı çevrelerinde adli ve idari yargıda yapılacak HSYK seçimlerinde 500 oy alan hakim veya savcının Kurul’a seçilebileceği konuşuluyor. 2010’da 7 ismin seçildiği adli yargı seçimlerinde 5 binin üzerinde oy alan isimler HSYK üyeliğine seçilmişti. 3 ismin seçildiği idari yargı seçimlerinde ise 650 oy Kurul üyeliği için yeterli olmuştu. Listesiz girilecek seçimlerde 500 ile 1000’in üzerinde oy alanların Kurul’a seçilebileceği belirtiliyor. Yolsuzluk soruşturmasının ardından Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın teklifiyle HSYK 1. Daire’ye atanan Rasim Aytin, HSYK seçim çalışmalarına şimdiden başladı. Aytin, 1 Nisan’da İBB tesislerinde İstanbul Adliyesi’nde görevli 100 hakim ve savcıyla bir araya geldi.

Ağustosta seçim var

HSYK seçimleri, üyelerin görev süresinin dolmasından 60 gün önce önümüzdeki ağustosta yapılacak.

AYM 2010 içtihadını değiştirdi

Anayasa Mahkemesi, iptal kararıyla 2010’daki içtihadını değiştirmiş oldu. 2010 anayasa değişikliğinde tam tersi bir karar vermiş, tek oy düzenlemesini iptal etmişti. HSYK seçimlerinde bakanlığın hazırladığı iddia edilen liste kazanmıştı. YARSAV’ın adayları ise seçimi kaybetmişti.

Liste uygulaması, antidemokratik olduğu ve farklı görüşteki yargı mensuplarının HSYK’da temsiline imkan sağlamadığı gerekçesiyle eleştiri konusu oldu. HSYK, Anayasa Komisyonu’na gönderdiği anayasa önerisinde seçimlerde tek oy kuralının uygulanması yönünde teklif sunmuştu. Ancak hükümet, HSYK’yı bakana bağlayan kanunda Yargıtay, Danıştay ve Adalet Akademisi’nde yapılacak seçimde tek oy, adli ve idari yargıda yapılacak seçimde ise aday sayısı kadar oy şeklinde düzenleme yapmıştı.

Kaynak: Bugün Gazetesi

Etiketler: » » » » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ

1+3 = ?

Güvenlik Kodu * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Etiketler:, , , , , , , , , , ,