logo

İş Garantili Kurslar (İş Fırsatları)

İş Garantili Kurslar (İş Fırsatları)

İş Garantili Kurslar (İş Fırsatları)-kamumemurlar.com

İstihdam garantili kurslarla işsizliği azaltmayı amaçlayan İŞKUR ve belediyeler, işgücü piyasasının iht bu kurslara yenilerini ekliyor. Ücretsiz verilen kurslara katılanlara sigorta, aylık 450 TL ve iş garantisi gibi olanaklar sunuluyor.

Mine Özdemir

Türkiye’de kalifiye eleman sayısını artırmak ve işsizliğin önüne geçmek amacıyla pek çok kurum ve belediye farklı alanlarda kurs düzenliyor. İşverenlerden gelen talep ve işgücü piyasasının ihtiyaçları doğrultusunda yüzlerce alanda mesleki eğitim veren kurumların başında ise Türkiye iş Kurumu (İŞKUR) geliyor. 2004 yılından bu yana tüm aktif işgücü hizmetleri kapsamındaki kurs ve programlardan yaklaşık 1,4 milyon kişinin yararlandığı İŞKUR’da girişimcilik, hibe projeleri, hükümlülere yönelik kurslar, işgücü yetiştirme kursları, cazibe merkezleri projesi gibi başlıklar altında kurslar bulunuyor. 81 ilde düzenlediği kurslara işverenlerden gelen talep doğrultusunda her yıl yenilerini ekleyen İŞKUR, çoğunlukla çağrı merkezi görevlisi, makineci, bilgisayarlı muhasebe elemanı ve aşçı yardımcısı gibi mesleklerde eğitimler veriyor.

Üniversite öğrencileri kabul ediliyor

Teorik ve uygulamalı olmak üzere iki bölümden oluşan programlar, günlük en az 5 en faz-la 8 saat olmak üzere haftada 40 saat veriliyor. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından onaylanan eğitimler boyunca kursiyerlere günlük 20 TL kursiyer zaruri gideri, iş kazası ve meslek hastalığı sigorta primi ile genel sağlık sigortası primleri veriliyor. Kursları başarıyla tamamlayanlara MEB onaylı sertifika verilirken, istihdam garantili kurslarda başarılı olanlara da iş fırsatı sunuluyor.

Kurslardan yararlanmak için IŞKUR’da kayıtlı işsiz olmak, 15 yaşını tamamlamak gerekiyor. Bunun yanı sıra mesleğin gereklerine uygun olarak belirlenen özel şartların arandığı kurslara ikinci öğretim ve açık öğretimdeki öğrenciler de katılabiliyor.

ISMEK’ten 250 alanda eğitim

Başta büyükşehir belediyeleri olmak üzere birçok il ve ilçe belediyelerinde meslek edindirme kurslan düzenleniyor. 2013-2014 eğitim yılında 235 kurs merkezinde 28 ana alanda toplam 250 branşta kurs açan istanbul Büyükşehir Belediyesi Sanat ve Meslek Eğitim Kursları (İSMEK), 1996’dan bu yana 1 milyon 600 bin kişiye eğitim verdi. Bu yılda 230 bin kursiyere ulaşmayı hedefleyen kurum sektörlerin ihtiyaçları üzerine 17 alanda yeni kurs açtı.

Meslek eğitimlerinin yanı sıra sanat, spor ve müzik alanlarında da eğitim veren ISMEK’e yaş sınırı olmaksızın herkes ücretsiz kayıt yaptırabiliyor. ISMEK’ten eğitim almak isteyenlerin kayıt için kurs merkezlerinden birine sadece bir kimlik fotokopisiyle gitmeleri yeterli oluyor. Kayıtlar, branşların kontenjanları dolmadığı sürece yıl boyunca devam ediyor. Eğitimeri başarıyla tamamlayanlar ise MEB onaylı sertifika almaya hak kazanıyor.

Belediyeler sertifika veriyor

İzmir Büyükşehir Belediyesi: Yeni dönem kayıtlarına başladığı ücretsiz Meslek Edindirme Kurslarından bugüne kadar 40 binden fazla kursiyer yararlandı. Kalorifer ateşçiliğinden girişimciliğe kadar tam 53 branşta eğitim verilen kurslar, MEB ve Halk Eğitim Merkezi Müdürlükleri işbirliğiyle yürütülüyor. 2006’dan bu yana düzenlenen 1548 kursa bugüne kadar 40 bin 206 kursiyer katıldı. 2012-2013 eğitim-öğretim yılında 47 branşta açılan kurslardan 5 bin 845 kursiyer yararlandı. Yeni eğitim dönemi için de kayıtlar, taleplere göre yenileniyor.

Beşiktaş Belediyesi: Aşçılıktan yabancı dil kurslarına, bilişim teknolojilerinden grafik ve fotoğrafçılık kurslarına kadar 40 farklı alanda eğitimler veriliyor. 2008’den bu yana 23 bin kişinin katıldığı kurslar, yarım dönem ya da 10 ay sürüyor. Bu yıl 5 bin kişiye ulaşmayı hedefleyen belediye, 26 Ekime kadar italyanca ve İspanyolca kurslarına başvuruları alıyor. Beşiktaş Gençlik Merkezi’nde verilecek kurslar, 160 saatlik bir eğitimi kapsıyor. 18 yaşını doldurmuş ve Beşiktaş’ta ikamet edenlerin başvuru yapabileceği eğitim programlarını tamamlayanlara MEB onaylı sertifika verilecek.

Bağcılar Belediyesi: Kadın ve Aile Kültür Sanat Merkezi’nde 44 branşta kurs hizmeti veriyor ve yılın her döneminde katılımcıların başvurulan kabul ediliyor. Eğitimler arasında bilgisayar işletmenliği, aile eğitimi, stilistlik, yaşlı ve hasta bakımı, yaratıcı drama, aşçılık ve pastacılık gibi kurslar yer alıyor. Bağcılar’da ikamet eden kadınların ka- tılabildiği kurslarla, kadınların hem kendilerine hem de ev ekonomilerine katkı sağlamaları amaçlanıyor. İŞKUR ve KOS- GEB’in destek verdiği kurslan tamamlayanlar, sertifikalanyla anlaşma yapılan çeşitli firmalarda çalışma fırsatı yakalıyorlar.

Küçükçekmece Belediyesi: Sefaköy, Halkalı ve Cennet Kültür ve Sanat Merkezle- ri’nde 40 kurs düzenleniyor. Son 6 yılda 54 bin kişinin yararlandığı kurslar arasında bil-gisayar destekli reklam ve tasarım, grafik animasyon, girişimcilik, bilgisayar programlama teknikleri dikkat çekiyor. Halk Eğitim Merkezi ile anlaşması bulunan belediyenin kurslarını tamamlayanlar, MEB onaylı sertifika alarak alanlarıyla ilgili işlerde çalışabiliyorlar. Sanat kursları kapsamında İTÜ Devlet Konservatuan ile Müzik Akademisi projesini yürüten belediye, katılımcılara profesyonel müzik eğitimi de veriyor.

Boeing’den İTÜ’ye burs

Boeing ve İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) arasında yapılan anlaşmayla lisans ve master öğrencileri için aeronotik, akademisyenlere yönelik uzay bilimleri için müfredat geliştirme alanlarında iki yeni hibe programı hayata geçiriliyor. Anlaşma kapsamında uzay ve havacılık alanına ilgisi yüksek olan iki lisans ve iki master öğrencisine Boeing bursları verilecek. Hibelerin aynı zamanda İTÜ Uçak Bilimleri Bölümü’nden iki fakülte üyesine de verilmesi amaçlanıyor.

Kadıköy Belediyesi: Fikirtepe Eğitim ve Sosyal Destek Merkezi’nde düzenlenen kurslara Kadıköy’de ikamet eden, 17 yaşından büyük herkes başvurabiliyor. Merkezde web tasarımı, fotoğrafçılık reklam grafik mo- delistlik, cilt bakımı ve makyaj, girişimcilik olmak üzere 51 alanda kurs düzenleniyor. Başvurulan devam eden kurslan tamamlayanlar sertifikalanyla İstihdam Bürosu’na başvurarak uygun işlere yönlendiriliyorlar.

100 bin kişi eğitim aldı

Bursa Büyükşehir Belediyesi: Sanat ve Mesleki Eğitim Kursları (BUSMEK) 14 merkezde toplam 128 alanda veriliyor. 2006 yılından bu yana Bursalıların ücretsiz katıldığı kurslarda dersler, teknik donanımlı atölye ve sınıflarda alanında uzman eğitmenlerin katılımıyla işleniyor. BUSMEK’te bilişim teknolojilerinden çocuk gelişimi ve eğitimine, sağlık ve spor hizmetlerinden hasta ve yaşlı hizmetlerine kadar birçok farklı alanda kurs bulunuyor. Bugüne kadar 100 bin kursiyerin katıldığı kurslara başvurular www.busmek.bel.tr adresinden online kayıt sistemiyle yapılabiliyor. Bir kursa devam eden kursiyerlerin ikinci kursa katılabilmesi için öncelikle eğitimlerini tamamlamaları gerekiyor. Kursları başarıyla tamamlayanlar, MEB onaylı sertifikalarını alarak, ilgili alanlarda iş bulabiliyorlar.
Milliyet

Etiketler: » » » » » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ

7+1 = ?

Güvenlik Kodu * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Etiketler:, , , , , , , , , , , ,