logo

Fon’a Devredilen Kurumların Personeli Ne Olacak?

Fon’a Devredilen Kurumların Personeli Ne Olacak?

6741 sayılı Kanun’la kurulan Türkiye Varlık Fonu’nun bünyesine birçok kamu kurumunun katılmasıyla birlikte burada çalışan kamu personelinin statüsünün nasıl olacağı tartışılmaya başlanmıştır. Bunlar aynı statü ile mi görevlerine devredecek yoksa hepsi İş Kanunu’na göre işçi mi olarak görevlerini sürdürecektir? Bu yazımızda konuyu bütün boyutlarıyla izah etmeye çalışacağız.

Ahmet Ünlü

6741 sayılı Kanun’la kurulan Türkiye Varlık Fonu’nun bünyesine birçok kamu kurumunun katılmasıyla birlikte burada çalışan kamu personelinin statüsünün nasıl olacağı tartışılmaya başlanmıştır. Bunlar aynı statü ile mi görevlerine devredecek yoksa hepsi İş Kanunu’na göre işçi mi olarak görevlerini sürdürecektir? Bu yazımızda konuyu bütün boyutlarıyla izah etmeye çalışacağız.

KURULUŞ KANUNU’NDA NASIL BİR PERSONEL STATÜSÜ YER ALIYOR?

Kanunun 2’nci maddesine göre Türkiye Varlık Fonu; Başbakanlığa bağlı, ana faaliyet konusu bu kanunla belirtilen Türkiye Varlık Fonu ve alt fonların kurulması ve yönetimi olan, profesyonel yönetim ilkelerine göre yönetilen, özel hukuk hükümlerine tabi Türkiye Varlık Fonu Yönetimi Anonim Şirketi olarak kurulmuştur. Ancak, fonun 3046 sayılı Kanun’daki bağlı kuruluş tanımına çok da uymadığı ve kendine özgü bir yapısının olduğu görülmektedir.

Kanuna baktığımızda 3 yerde personel ifadesinin geçtiğini görüyoruz. Personel ifadeleri kanunun muafiyetler ve istisnalar başlıklı 8’inci maddesinde yer almaktadır. Buna göre fon çalışanları hakkında;

1- 233 sayılı Kamu İktisadi Teşebbüsleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname,

2- 399 sayılı Kamu İktisadi Teşebbüsleri Personel Rejiminin Düzenlenmesi ve 233 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin Bazı Maddelerinin Yürürlükten Kaldırılmasına Dair Kanun Hükmünde Kararname,

3- 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu,

4- 631 sayılı Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Mali ve Sosyal Haklarında Düzenlemeler ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname,

5- 190 sayılı Genel Kadro ve Usulü Hakkında Kanun Hükmünde Kararname,

6- 527 sayılı Memurlar ve Diğer Kamu Görevlileri ile İlgili Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Hükmünde Kararname,

7- 6245 sayılı Harcırah Kanunu,

8- 2946 sayılı Kamu Konutları Kanunu,

9- 4046 sayılı Özelleştirme Uygulamaları Hakkında Kanun ile bunların ek ve değişikliklerine ilişkin hükümler ile kamu kurum ve kuruluşlarına personel alınmasına dair ilgili mevzuat hükümleri şirket tarafından istihdam edilecek personel hakkında uygulanmaz.

Dolayısıyla, 6741 sayılı Kanun’a göre Türkiye Varlık Fonu’nda çalışan personel kamu personeli olmasına rağmen kamu personeline uygulanan hiçbir mevzuat uygulanmamaktadır ve personel istihdamına ilişkin hiçbir kısıtlamaya tabi değildir. Yani fonda çalışan personel hakkında sadece İş Kanunu hükümleri uygulanacaktır.

FONA DEVREDİLEN KURUMLARIN PERSONELİNİN STATÜSÜ NE OLACAK?

Türkiye Varlık Fonu’na devredilen kurumların personeli hakkında hangi mevzuatın uygulanacağına ilişkin bir düzenleme bulunmamaktadır. Normal şartlar altında bu tür devir işlemlerinde devredilen kurumlardaki personelin statülerinin ne olacağı ayrıntılı bir şekilde izah edilirdi. Ancak, devir işlemlerinin Bakanlar Kurulu Kararı’yla yapıldığı dikkate alındığında devredilen kurum personellerinin statüsünün BKK ile belirlenmesi teknik olarak mümkün değildir. Dolayısıyla da devredilen kurum personellerinin statüsü muallakta kalmıştır.

Bu çerçevede fona devredilen;

1- Ziraat Bankası personeli hakkında hali hazırda İş Kanunu hükümleri uygulandığı için bu kurum personelinin statüsü hakkında hiçbir tartışma bulunmamaktadır.

2- Halk Bankası personeli hakkında hali hazırda İş Kanunu hükümleri uygulandığı için bu kurum personelinin statüsü hakkında da hiçbir tartışma bulunmamaktadır.

3- Borsa İstanbul personeli hakkında hali hazırda İş Kanunu hükümleri uygulandığı için bu kurum personelinin statüsü hakkında da hiçbir tartışma bulunmamaktadır.

4- Türk Hava Yolları personeli hakkında hali hazırda İş Kanunu hükümleri uygulandığı için bu kurum personelinin statüsü hakkında da hiçbir tartışma bulunmamaktadır.

5- BOTAŞ personelinin bir kısmı kapsam içi bir kısmı ise kapsam dışı personel statüsündedir. Yani burada çalışan personelin tamamı İş Kanunu’na tabi olup, bir kısmı toplu sözleşme hakkına sahip bir kısmı ise toplu sözleşme kapsamı dışındadır. Dolayısıyla bunlar hakkında da çok fazla tartışma bulunmamaktadır.

6- TPAO personelinin bir kısmı kapsam içi bir kısmı ise kapsam dışı personel statüsündedir. Yani burada çalışan personelin tamamı İş Kanunu’na tabi olup, bir kısmı toplu sözleşme hakkına sahip bir kısmı ise toplu sözleşme kapsamı dışındadır. Dolayısıyla bunlar hakkında da çok fazla tartışma bulunmamaktadır.

7- TÜRKSAT personeli hakkında İş Kanunu hükümleri uygulanacağı için bu kurum personelinin statüsü hakkında hiçbir tartışma bulunmamaktadır.

8- PTT‘de 657 sayılı Kanun’a tabi memurlar, 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’nin eki (II) sayılı cetveline tabi sözleşmeli personel ile İş Kanunu’na göre işçi statüsünde görev yapan işçiler bulunmaktadır. Ancak, devir esnasında personele ilişkin herhangi bir düzenleme bulunmadığı için personelin statüsünün aynen devam edeceğini düşünüyoruz.

9- ETİ MADEN personeli hakkında 657 sayılı Kanun, 399 sayılı KHK ve 4857 sayılı İş Kanunu hükümleri uygulanmaktadır. Yani bu kurumda memur, sözleşmeli personel ve işçi istihdam edilmektedir. Devir esnasında personele ilişkin herhangi bir düzenleme bulunmadığı için personelin statüsünün aynen devam edeceğini düşünüyoruz.

10- ÇAYKUR personeli hakkında 657 sayılı Kanun, 399 sayılı KHK ve 4857 sayılı İş Kanunu hükümleri uygulanmaktadır. Yani bu kurumda memur, sözleşmeli personel ve işçi istihdam edilmektedir. Devir esnasında personele ilişkin herhangi bir düzenleme bulunmadığı için personelin statüsünün aynen devam edeceğini düşünüyoruz.

Sonuç olarak fona devredilen kurumlarda çalışan personelin telaşlanmasına gerek olmadığını düşünüyoruz. Devir işleminin BKK ile yapıldığı için bu kurumlarda görev yapan personelin ne olacağına ilişkin bir düzenleme yapılması teknik olarak mümkün değildir. Dolayısıyla da devredilen kamu personeli aynı statü ile aynen devam edecektir. Aksine yorumların çok zayıf olduğunu düşünüyoruz. En kötü ihtimalle de yeni çıkarılacak KHK’lerden birisine konulacak bir madde ile fona devredilen kurum personelinin statüsünün ve durumunun ne olacağı ile isteyenlerin 4046 sayılı Kanun hükümleri çerçevesinde başka kurumlara naklen atanması düzenlenecektir.

Yeni Şafak

Etiketler: » » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ

3+2 = ?

Güvenlik Kodu * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Etiketler:, , , , , , , , ,