Son Dakika
Elektrik dağıtımının özelleştirilmesiyle birlikte şirketler, yasal olmayan uygulamalarıyla halktan haksız kazanç sağlıyor. Faturasını ödemeyi geciktiren tüketicilerin elektrikleri kesiliyor ve açma bedeli olarak 17 ile 20 TL arasında ücret alınıyor. Tüketici Hakları Derneği Başkanı Turhan Çakar, “Kapama-açma bedeli olarak alınan ücretin yasal dayanağı yok” dedi. Ayrıca tüketicilerden alınan açma bedelinin geri alınabileceğini söyledi.
Açma Bedeli Yasal Değil
Tüketici hakları Derneği Başkanı Turhan Çakar, “Kapama-açma bedeli olarak alınan ücretin yasal dayanağı yok. Elektrik dağıtım şirketlerinin kendi tasarruflarıdır ve bunlar haksız ücretlerdir. Tüketiciler, kendilerinden alınan yaklaşık 20 TL açma bedelini geri alabilirler. Yapmaları gereken şey; tüketici hakları derneklerine ve tüketici sorunları hakem heyetlerine başvurmalarıdır” diye konuştu.
Dağıtım Firmaları Yatırım Yapmayıp Vatandaşa Fatura Ediyor
Haksız olarak alınan bir diğer ücretin de tespit edilemeyen kaçak kullanım bedelinin vatandaşlardan alındığına dikkat çeken Çakar, bu konuyu yargıya taşıdıklarını söyledi. Çakar, “Kayıp kaçak bedeli de haksız ücretlerden birisi. Türkiye’de 34 milyon abone var. 1,5 milyon abone sanayi ve hizmet sektöründe. Kaçak elektrik kullanım miktarı en fazla sanayi sektöründe yaşanıyor. Dağıtım firmaları hatlardaki elektrik kayıplarıyla ilgili yatırım yapmıyor. Bu açığı vatandaşın faturasına yansıtıyorlar. Bu uygulama tüketici haklarını ihlal ediyor. Dağıtım firmaları gerekli yatırımlarını yapmalı, kaçak kullanımın önüne geçmeli ve diğer dürüst tüketicilerden fazla ücret almamalıdır. Bu konuyu yargıya taşıdık. Kararı bekliyoruz” şeklinde konuştu.
Kaynak: Milli Gazete
BENZER HABERLER