logo

Ek Zam, EYT, 3600 Ek Gösterge, Sözleşmelilere Kadro Meselesi! Milyonlarca Çalışan Bekliyor!

Ek Zam, EYT, 3600 Ek Gösterge, Sözleşmelilere Kadro Meselesi! Milyonlarca Çalışan Bekliyor!

Milyonlarca çalışanı çok yakından ilgilendiriyor. 2022 ile birlikte çalışma hayatında pek çok değişiklik hayata geçiriliyor. İlk olarak asgari ücretle ilgili önemli bir adımları atıldı. Vergi muafiyeti getirilerek rekor oranda zam yapıldı. Böylece asgari ücret 4 bin 253 TL’ye yükseltildi. Yapılan açıklamalar diğer pek çok çalışanın da beklentisini arttırdı. 3600 ek göstergeden EYT düzenlemesine, ek zamdan sözleşmeli personelin kadro meselesine kadar pek çok konunun 2022 itibarı ile çözüme kavuşmasına kesin gözüyle bakılıyor. İşte 3600 ek gösterge, EYT, maaş zamları, kadro sorunun çözümüne dair yapılan çalışmalar ve son dakika gelişmeleri…

Milyonlarca çalışan bekliyor. Açıklamalar art arda geliyor. Maaş zamları, ek gösterge, sözleşmeli kadrosu, EYT sırayla çözülüyor. Detaylar netleşiyor. 

Çalışma hayatını ilgilendiren ve milyonlarca vatandaşı ilgilendiren 5 önemli konuda sona yaklaşılıyor. Aralık ayında başlatılan süreç yaz aylarında tamamlanmış olacak. Böylece çözüm bekleyen tüm konular sonuca ulaşmış olacak. Son olarak Emeklilikte Yaşa Takılanlar ile ilgili çalışma kamuoyu ile paylaşılacak.

Milyonlarca sigortalının yakından takip ettiği Emeklilikte yaşa Takılanlar (EYT), 3600 ek gösterge ve sözleşmelilere kadro çalışmaları ile memur ve emeklilerin merak ettiği Temmuz zammıyla ilgili konular belli bir süreç dahilinde çözüme kavuşturuluyor. Sorularımızı cevaplandıran AK Parti Grup Başkanvekili Muhammed Emin Akbaşoğlu tüm konuların çalışıldığını ve gelinen noktaları anlattı. Yeni Asır’dan Faruk Erdem yazdı. İşte milyonların beklediği düzenlemelerin detayları…

5 KONU GÜNDEMDE

Geçtiğimiz günlerde Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) temsilcileriyle bir görüşme gerçekleştiren AK Parti Grup Başkanvekili Muhammed Emin Akbaşoğlu yaptığı açıklamada çalışmalarla ilgili bilgi verdi.

EYT başta olmak üzere birçok konunun gündemlerinde olduğunu belirten Akbaşoğlu, “Çalışma Bakanlığımız ile birlikte tüm konuları çalışıyoruz” dedi.

2022 yılı ile birlikte konuların bir süreç içinde ele alındığını anlatan Akbaşoğlu bu noktada 5 adımlı çalışma olduğunu ve bunların sırasıyla çözüldüğünü söyledi.

İşte bu 5 adımlı çalışma:

2022 yılı için asgari ücretin belirlenmesi: Aralık ayında yapılan toplantılar sonunda 2022 yılı için asgari ücret brüt 5004 lira net 4.253 lira olarak belirlendi. Yüzde 50 zam yapılmış oldu.

Emekli ve memura ek zam: Ocak ayında enflasyon rakamlarının açıklanmasından sonra memurların ve emeklilerin zamları da ortaya çıktı. Bununla birlikte memur ve memur emeklilerine 2.5 puanlık daha ek zam yapılarak toplam zam oranı yüzde 31’e çıkartıldı. SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin enflasyon zammıyla birlikte taban maaşları 1.500 TL’den 2.500 TL’ye yükseltildi. Temmuz ayında tüm emekliler ve memurlar için yeni bir maaş artışı yapılacak. Böylece yıllık artışlar enflasyon rakamlarının üzerinde olacak. Ayrıca tüm emeklilere Ramazan ve Kurban bayramlarında ikramiye ödemesi de yapılacak.

3600 ek gösterge Mayıs’ta tamam: Memurları ilgilendiren 3.600 ek gösterge çalışmaları da 2022 yılı ile birlikte başladı. Teknik çalışmaların ardından paydaşlarla ilk toplantı gerçekleştirildi Memur-Sen ve 11 sendika başkanının katıldığı toplantıda talepler değerlendirildi.

İkinci toplantının 16 Mart’ta yapılması bekleniyor. Bu çalışmaların bitmesinin ardından söz konusu çalışmanın Mayıs ayı ile birlikte Meclis gündemine gelmesi planlanıyor.

Sözleşmeliye yeni haklar: Ağustos ayında toplu sözleşme metnine giren diğer bir konu da sözleşmelilere yeni haklar verilmesi oldu. Bu konuda 3.600 ek gösterge çalışmasıyla birlikte yürütülüp sonrasında çözüme kavuşturulacak.

EYT masaya yatırılıyor:

Bu çalışmaların ardından EYT konusundaki gelişmeler de değerlendirilerek kamuoyu ile paylaşılacak. Bu konuda yapılacak teknik çalışmalar da neticelendirilmiş olacak.

AÇIKLAMA YAPILACAK

Söz konusu 5 konunun sırayla çözüme kavuşturulduğunu belirten Akbaşoğlu şu bilgileri verdi: “Aralık ayı ile birlikte yeni asgari ücret belirlendi. Ardından emekliler ve memurların zam oranlarıyla ilgili konu çözüme kavuşturuldu ek zamlarla ilgili yasal düzenleme Meclis’ten geçti. Şu anda yine milyonlarca memuru ilgilendiren 3600 ek gösterge çalışması devam ediyor, bununla ilgili müzakereler sürüyor sonuçta bu da yasa teklifi olarak Meclis’e gelecek ve yasalaşacak. Ardından belediyeler dahil olmak üzere tüm sözleşmeli kamu çalışanlarıyla ilgili konu ele alınıp çözüme kavuşturulacak. Bunların ardından da EYT konusu ile ilgili çalışmalar neticelendirilecek.

Bu kendi sırası içinde aynen çalışma programımız devam etmektedir. Ne demişsek onu gerçekleştiriyoruz. 2022 yılı içinde EYT’li kardeşlerimizin konusunu da masaya yatırıp geniş bir katılımcı demokrasi ve ilgili yetkili kurulların da kanaatlerini alarak, konuyu inşallah neticelendireceğimizi ifade etmek isterim Toplumumuzun sorunu bizim sorunumuzdur. Bu konuları da sadece AK Parti ve Cumhur İttifakı çözer.”

KONUŞULAN KONULAR

EYT temsilcileri olarak 9 kişilik bir heyetin hem kendisiyle hem de MHP Grup Başkanvekili ile görüştüğünü söyleyen Akbaşoğlu bu konuyla ilgili de şu bilgileri verdi:

“Arkadaşlarımız bize taleplerini ifade ettiler. Meclis’te bir komisyon kurulacağı yolunda haberler çıktı böyle bir durum söz konusu değil. Bu konu dediğimiz süreç içinde masaya yatırılacak. Zaten bu konu teknik bir konu ve Çalışma Bakanlığı’nın yapacağı çalışmalarla kapsamı ortaya çıkartılacak. Bir etki analizi yapılacak. Paydaşlarla müzakereler içerisinde çalışması yapılacak. 2022 yılı içinde bu çalışmalarla ilgili kamuoyuna net bir ifadeyle Çalışma Bakanımızla birlikte açıklama yapacağız” dedi.

EYT NEDİR, NE DEMEK?

Kısaca EYT emeklilikte yaş şartına takılanlara verilen isim olarak belirtilebilir. Kişinin emekli olmasında kendi yaşının ve sigortanın yaşının belirli bir süre geçmesi bekleniyor. Kişiler çalışmaya başladıkları dönemde var olan emeklilik şartlarının farklı olması nedeniyle yaş şartı mevzusunun geriye yönelik işletilemeyeceğini belirterek yaş şartının esnetilmesi ve emeklilik haklarının verilmesini talep ediyorlar.

EYT KİMLERİ KAPSIYOR?

8 Eylül 1999’da yürürlüğe konan 4447 sayılı yasa ile emekli olmak için aranan sigortalılık süresi (erkek için 25, kadın için 20 yıl) ve prim ödeme (5000 gün) şartlarının yanına bir de yaş şartı (kadın için 58, erkek için 60 yaş) getirildi. 8 Eylül 1999’dan önce sigortalı olanların yeni şartlara entegrasyonu da sigortalılık süresine göre kademeli olarak sağlandı. Sonuç olarak, emekli olmak için üç şartın (sigortalılık süresi, prim ödeme ve yaş şartının) birlikte sağlanması aranmaya başladı.

EYT’DE SON DAKİKA GELİŞMESİ!

Masadaki ilk seçenek ‘kısmi emeklilik’ formülü. Buna göre, 9 Eylül 1999 öncesinde sigortalı olanlar 10 yıl prim ödeyerek emekli olabiliyor. Bu kapsamda 3.600 günü tamamlayanlar kadınsa 50, erkekse 55 yaşını da doldurmak şartıyla emekli olabiliyor.

Türkiye Gazetesi’nin haberine göre; ikinci seçenekte ise 1999 öncesindeki emeklilik şartları masaya geliyor. Buna göre de kadınlarda 7.200 gün, erkeklerde 9 bin gün sigortalılık süresini tamamlayanların, yaş şartına bakılmadan emekli olması mümkün hâle geliyor.

Üçüncü durumda ise sigortalıya emeklilik için ‘kesinti’ seçeneği sunuluyor. Çalışan kişi kabul ederse, emeklilik için kalan yılları kadar her yıl için belli oranda kesinti yapılıyor. Diğer yandan, bu seçenekte sabit kesinti oranının da önceden devlet tarafından belirlenmesi gerekiyor. Örneğin; yıllık kesinti oranı yüzde 3 olarak belirlendiğinde emeklilik için 3 yılı kalmış birinden yüzde 9 kesinti yapılıyor. Bu kesintiyi kabul eden kişi, daha az maaşla daha erken emekli olabiliyor.

EYT’liler için uygulanabileceği tartışılan modellerden biri de ‘kesintili emeklilik’ formülüne benziyor. Bu seçenekte ise yine belirlenen oranda kalan yıllar için kesinti uygulanarak çalışan kişi emekli edilirken, kanunda belirlenen normal emeklilik yaşı tamamlandığında, daha önce uygulanmaya başlanan kesintiye son veriliyor.

EYT dosyasındaki bir diğer formül ise ‘prim tamamlama’ olarak öne çıkıyor. Bu formüle göre, 9 Eylül 1999 öncesinde işe girenler için, ilk sigortalı oldukları tarihe göre 5.000 ile 5.975 prim günü isteniyor. Bunu tamamlayanların yaşı dikkate alınmazken, böylece emeklilik imkânı doğuyor.

3600 EK GÖSTERGEDE SON DURUM

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, “3600’de büyük ve önemli bir adım atacağız. Kamu personeli arasındaki adaletsizlik duygusunu ortadan kaldıran bir düzenlemeyle beklentileri karşılayacağımıza inanıyorum” dedi. Bakanlıkta yapılan toplantıya Memur Sen yöneticileri ve bürokratlar katıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Bakan Bilgin, 3600 meselesinin çok önemli olduğunu vurgulayarak şunları söyledi: “Çünkü kamu personel sisteminde belki çok eskiden gelen çeşitli düzenlemeler yapılmıştır, ‘reform’ adı altında bazı düzenlemeler yapılmıştır ama kamu personel sistemi bütünüyle ele alınmadığı için özellikle kariyerde ilerleme ve bunun bir anlamda ödül sistemi olan çeşitli yükseltme kararları; ücret de dahil, emeklilik dönemi de dahil olmak üzere kamu personelinin birçok sorunu içinden farklı düzenlemelerle içinden çıkılmaz hale gelmiştir; eşitsizlikler meydana gelmiştir, adalet duygusunu zedeleyen düzenlemeler yapılmıştır. Sayın Cumhurbaşkanı’mızın bu konuda ortaya koyduğu karar, kamuda 3600 ek gösterge meselesinin adil bir şekilde, kamu çalışanları arasında adalet duygusunu yaygınlaştıracak şekilde düzenlemesini kapsamaktaydı. Biz de bu çerçevede meseleyi ele alıyoruz.” dedi.

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) İle İlgili Tüm Haberler İçin TIKLAYINIZ!

3600 Ek Gösterge İle İlgili Tüm Haberler İçin TIKLAYINIZ!

Kamumemurlar.com’u twitter’dan takip etmek için tıklayınız

Kaynak : Gazetevatan

Etiketler: » » » » » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ

5+9 = ?

Güvenlik Kodu * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Etiketler:, , , , , , , , , , , ,