logo

Bankalar Konut Kredisi Zengini Oldu!

Bankalar Konut Kredisi Zengini Oldu!

Bankalar Konut Kredisi Zengini Oldu!-kamumemurlar.com

Türkiye’ye para girişinin azalması kredi ve mevduat arasındaki makası açtı. Bankalar 100 bin liralık konut kredisi için 1 yılda vatandaştan 14 bin 292 lira faiz alırken,mevduata 9 bin 562 lira faiz ödüyor.

Yabancı sermaye giriş hızının düşmesi ve doğrudan yatırımların azalacağına yönelik beklenti vatandaşın cebine olumsuz yansıdı. Kredi çekmek için bankaların kapısını çalan tüketici yüksek faizle karşı karşıya kalırken, cebinde parası olan vatandaş ise düşük faiz oranlarına boyun eğmek zorunda kaldı. 1 yıllık vadede 100 bin lira konut kredisi kullanan vatandaşın cebinden 14 bin 292 lira faiz çıkarken, cebinde 100 bin lirası olan vatandaşa verilen en yüksek faizin karşılığı 9 bin 526 lira olarak hesaplandı.

Bankaların mevduat faizine verdiği yıllık efektif faiz oranı yüzde 11.40 olarak hesaplandığında mevduata karşı ödenen en yüksek faiz getirisinin 9 bin 526 lira olarak hesaplanmasına karşın bu oranların genelde tezgah altından verildiği belirtiliyor.

Tezgah üstünde fark açılıyor

Uzmanlar, ilan edilen mevduat oranlarının ise yüzde 5-7 arasında olduğunu bunun da 1 yıllık getirisinin 7 bin 650 lira ile 5 bin 525 lira arasında değiştiğini dile getiriyor.

Kredi faizleri düşmeli

Mevduat faizlerinin yüksek olmamasını sektör açısından olumlu değerlendiren İstanbul İnşaatçılar Derneği Başkanı Nazmi Durbakayım, “Kredi faizlerinin yükselmesi konut alımlarını zorlaştırıyor. Ancak beklentimiz önümüzdeki dönemde faizlerin aşağıya çekileceği yönünde. Mevduata düşük faiz ise bizim sektörümüze girişleri hızlandırır” dedi. Uzaltaş Yönetim Kurulu Başkanı Ünal Pala ise Merkez Bankası Para Politikası Kurulu’nun faiz oranlarında değişikliğe gitmeme kararının bankaların yüksek konut kredisi faizine devam edeceğinin göstergesi olduğunu ifade etti. Pala, bankaların inşaat sektöründeki hareketliliğe düşük faizle destek olması gerektiğini belirtti.

Para girişi azalıyor

Parasal enstrümanlar arasında tüm dünyada zaman zaman kredi-mevduat makasının açılabileceğine dikkat çeken Ekonomist Uğur Civelek, “Ancak bizde fark çok yüksek oluyor. Bu durumu Türkiye’ye özgü olarak değerlendirmek lazım. Önümüzdeki dönemde öngörümüz bizim gibi gelişmekte olan ülkelere para girişinin azalacağı yönünde. Bu da makasın daha da açılacağına bir işaret” şeklinde konuştu.

Kaynak: Bugün Gazetesi

Etiketler: » » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ

3+6 = ?

Güvenlik Kodu * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Etiketler:, , , , , , , , ,