Son Dakika
Kredili mevduat hesapları, son dönemde bankalar ile müşterileri arasında yoğun şikayetlere neden olan sıkıntılı bir konuydu.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ve Merkez Bankası, bu sıkıntıları dikkate alarak suistimalleri önleyici adım attılar. BDDK çıkardığı yönetmelikle müşterinin imzalı onayı olmadan kredili mevduat (ek hesap) hesabı açılamayacağını hükme bağladı.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) açıklamasında, “Düzenlenecek sözleşmeler kapsamında, sözleşmeden ayrı olarak hesap sahibinden alınacak imzalı ya da kanıtlanabilir bir talep olmaksızın hesap sahibi adına kredili bir hesap açılamaz” dedi.
Geriye dönük ücret
Merkez Bankası da aylık faizi yüzde 5’i bulan kredili mevduat hesaplarındaki (müşteri onaylı) ‘azami faiz oranını kredi kartı için belirlenen faiz oranını geçemez’ dedi. BDDK kararı mayısta, Merkez’in kararı ise temmuz ayında uygulamaya başladı.
Gelen bu uyarılara rağmen sektörde kimi bankaların benzer uygulamalara devam ettiği müşteri şikayetleriyle ortaya çıkıyor. Bazı bankaların onaysız ek hesap işlemini sürdürdüğü belirtilirken, daha önce bu yönde hesapları bulunan bazı bankaların da ‘kapatma’ işlemini yaparken, farklı uygulamalara gittiği görüldü.
Sektörün önde gelen bankalarından birinde bu konuyla ilgili yaşanan bir olayda ‘aktif olmayan kredili mevduat hesabı’ kapatılırken, geriye dönük 12 aylık hesap işletim ücreti kesildi.
Bunu müşterisinin bilgisi olmadan kesen banka gönderdiği ekstrede aynı gün içinde 12 kez aylık ücret işletti. Üstelik banka geriye dönük işlettiği ücret için ‘ek bir faiz yükü’ gelmemesi adına müşterisi için bir ‘kurtaran hesap’ açtı.
Şikâyetler devam etti
Gelen hesap ekstresinde aylık işletim ücretlerini ve kendi adına açılan ‘kurtaran’ hesabı gören müşteri bankaya itirazda bulundu. Müşterisinin şikayetiyle karşılaşan banka, yasal olmayan yollarla yaptığı bu uygulamadan geri adım attı.
Kredili mevduat hesaplarına ilişkin müşteri şikayetleri, BDDK ve MB kararlarına rağmen yaz aylarından bu yana konu olmaya devam etti. Önemli şikayetlerden biri de kredili mevduat hesaplarındaki faiz sınırını aşmak için Bankacılık Hizmet Geliri (BHG) adı altında para kesilmesiydi. Bu konuda bazı bankalar BDDK tarafından yazılı olarak uyarıldılar.
Paran yoksa kredin var
Maaş müşterilerine aylık ücretlerinin belli oranlarında (tek hesap, avans hesap) kredi kullandıran bankalar, yüzde 5’lere varan oranlarda faiz alıyorlardı. Merkez Bankası mayıs ayında çıkardığı tebliğ ile kredili mevduat hesabı (KMH) faiz oranlarına üst sınır getirdi.
Düzenlemeye göre KMH faizleri kredi kartı işlemlerinde uygulanacak aylık azami ve gecikme faiz oranlarını geçemiyor. Aylık azami faiz Türk Lirası için yüzde 2.22, dolar için yüzde 1.70, euro için yüzde 1.64 olarak uygulanıyor.
Bankalar kredili mevduat hesabını en çok tüketici kredisi alan müşterilerinin mevduat hesabında para yoksa kesinti yapmak için kullanıyorlardı. Kredinin taksidinin bir gün geciktirilmesi halinde bu hesaptan vatandaşa 30 gün vadeli kredi açılıyordu. Bunun aylık faiz oranı ise yüzde 5-6 arasında değişiyordu.
Milliyet
BENZER HABERLER