logo

Bakanlık’tan Madde Madde Zehir Kitabı

Bakanlık’tan Madde Madde Zehir Kitabı

Aile Bakanlığı Denetim Hizmetleri Yönetmeliğinde Değişiklik-kamumemurlar.com

Ergenlik çağında veya uyuşturucu madde bağımlısı çocuğu bulunan aileler için Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bir kitap hazırladı. Kitapta, çocuklarını bu zehirden uzak tutmaları için ailelere önemli uyarı ve öneriler var.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Türkiye’de kullanımı giderek artan ve bağımlılık yaşı giderek düşen uyuşturucu maddelere karşı çocukların korunması için harekete geçti. Ergenlik çağında veya uyuşturucu bağımlısı çocukları bulunan ailelere önemli uyarı ve önerilerin sıralandığı kitapçıkta özetle şunlar vurgulandı:

SOKAK DİLİNE DİKKAT

Ergenlikte okul performansında bozulma, davranışlarda belirgin değişim, ilgi alanlarına karşı arzuyu kaybetme, sigara kullanma, sokak dili ile konuşma, yasadışı işlere karışma, güvenli olmayan cinsel deneyimler gibi riskli davranışlar vardır. Bu davranışların artması uyuşturucu madde bağımlılığını da beraberinde getirebilir.

Bu gibi sorunlar görülmesi halinde, ailenin de davranış şeklini değiştirmesi gerekir. Ergenler için uyuşturucu madde kullanımı, özerkliğin sembolü olabilir. Merak, arkadaş baskısı, kişisel yatkınlık, sorunlarla başetme yöntemi olarak, kendini kanıtlamak, farklı görünmek için uyuşturucu madde kullanımı başlayabilir. Ancak güçlü ve pozitif aile bağları, ebeveynlerin çocuklarından haberdar olması kişileri uyuşturucudan uzak tutar.

SUÇLAMAYIN, KONUŞUN

Çocuğunuzun uyuşturucu kullandığından şüpheleniyorsanız, öncelikle suçlamayın, süreci iyi değerlendirin. Çocuğunuzu zor durumda bırakmadan öğretmenleriyle arkadaşlarıyla iletişime geçin.

Birkaç kez madde kullanmış olması bağımlı olduğu anlamına gelmez. Endişelenip ani kararlar vermeyin.

Çocuğunuzu kötü alışkanlıklara yönlendirmeyin. Çakmağınızı, sigaranızı, içkinizi çocuğunuzdan istemeyin.

Aynı internet gruplarına üye olun. Çocuğunuza sorumluluk verin, kural koyun, iletişim kurun, ona yakın olun, suçlamayın, eleştirmeyin, karar vermesine izin verin.

ÇEVRENİZİ DEĞİŞTİRİN

Kitapçıkta yer alan diğer öneriler de şöyle:

Çocuğunuz bir şekilde bağımlı olduysa, çevrenizi değiştirin (ev taşıma, şehir değiştirme gibi).

Çocuğunuzun olumlu yanlarını destekleyin. Sınırlarınızı belirleyin.

Çocuğunuzu anlamaya çalışın ve onunla asla tartışmayın.

Eşinizle konuşun ve mutlaka bir fikir birliğine varın. Aile olarak birbirinizle iletişim halinde olun.

İletişiminizdeki temel slogan ‘polis değil aileyiz’ olmalı. Duygularınızı ve düşüncelerinizi dürüstçe belli sınırlar içinde ifade etmeyi unutmayın.

Gerçekçi olun, sorumluluğu paylaşın. Çocuklarınızın olumlu geri bildirime ihtiyacı vardır. Çocuğunuzu destek alması için yönlendirin.

Kaynak: Hürriyet

Etiketler: » » » »
#

SENDE YORUM YAZ

6+8 = ?

Güvenlik Kodu * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Etiketler:, , , ,