Son Dakika
Kredi verilebilmesi için proje kapsamında evlenecek çiftin her ikisinin de yaşları 18-24 arasında olması gerekiyor. Üniversite mezunları için üst yaş sınırı 26 olarak uygulanacak. Kredi tutarı en fazla 10 bin TL olacak. Kredi vadesi 1 yıl geri ödemesiz, toplamda 4 yıl olarak uygulanacak. Evlenecek çiftlerden birisinin yetim olması, bakanlık yurtlarında kalmış olması halinde kredi ödemesi 2 yıl geri ödemesiz toplamda 5 yıl olarak uygulanacak. Geri ödeme sürecinde çocuk sahibi olunması durumunda kredi geri ödeme taksitleri 1 yıl süreyle ötelenecek. Evlenecek gençlere verilecek 10 bin TL kredi Aile Bakanlığı’nca değil, bir kamu bankası tarafından verilecek.
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı‘nın 2014 yılı bütçesinin görüşmelerine başlandı. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın 2014 yılı bütçesi üzerinde sunum yapan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, bakanlık olarak 2013 yılında gerçekleştirdikleri yatırımları ve 2014 yılında yapacakları çalışmalar konusunda bilgi verdi. Bakan Fatma Şahin’in sunumunun ardından komisyon üyeleri bakanlık çalışmaları ve bütçesi ile ilgili görüşlerini dile getirdi. Ardından komisyon üyeleri tarafından Bakan Fatma Şahin’e bakanlık ile ilgili sorular soruldu.
AK Parti Erzurum Milletvekili Cengiz Yavilioğlu, “Alan çalışmalarınız var mı? Neden kadın istihdamı bu kadar çabaya rağmen istenilen düzeyde değil?” şeklindeki sorusuna Bakan Şahin, “2011’de büyük bir aile araştırması yaptık. En büyük engellerden biri birey olarak güçlenmesi, eğitim sağlık olmak üzere ayrıca annelik, yaşlı ve engelli bakımı birleştiği zaman iş yaşamında olması kolay değil. Erkeğin sorumluluk paylaşması gerekiyor. Evdeki işler ve çocukların sorunları nedeniyle kadın çok işte kalamıyor. Sosyal devlet olarak alternatif ve çeşitliliği artırmalıyız. Çözümün parçası olmalıyız önünde engel olmamalıyız” diye cevapladı.
İLK EVLENME YAŞI ERKEKLERDE 26, KIZLARDA 23’E YÜKSELDİ
CHP İzmir Milletvekili Hülya Güven’in, “Koruyucu aile ve evlat edinenlere bir bedel ödeniyor mu? Ne kadar? Çocuk edinme kriterleri nelerdir?” sorusuna Bakan Şahin, “Koruyucu ailelerle ilgili yönetmelik çıkardık. Kim koruyucu aileler olabilir. Sosyal çalışmacılarımız gidip somut kriterler üzerinde o aileler üzerinde analiz yapıyor. Bu analizlerin sonunda da bu çocuğun bu aileye verilip verilmemesi ile ilgili yine sosyal çalışmacılarımız değerlendirme yapıyor. Çocukla uyumlu bir birliktelik olacak mı bu ele alınıyor. Burada aileler tek tek ele alınıyor. İyi bir takip yapıyoruz. Yönetmelikte teknik altyapı belli. Mali destek veriliyor. En az asgari ücret. Kademelendirme var. İki çocuk alırsa nasıl olacak şeklinde. Somut çalıştığımız şeyler kamuoyunda karşılığı olan şeyler.” diye konuştu.
Yeni evlenecek çiftlere verilmesi planlanan kredi ile ilgili bir soruya Bakan Şahin şu karşılığı verdi: “Son yaptığımız analizlere göre ilk evlenme yaşı erkeklerde 26, kızlarda 23’e yükseldi. Burada nişanlı çiftlere sorduğumuzda aslında bir an evvel evlenmek istediklerini ama mobilya, beyaz eşyanın ödemelerinde sıkıntı yaşadıklarını dile getirdiler. Sosyal devlet olarak biz bunu kolaylaştırmak istiyoruz. Ülkemizde 600 bin evlilik oluyor. Bu desteğe ihtiyacı olan var olmayan var. 600 bin kişinin içinde kaç kişinin bu desteğe ihtiyacı var, bu da önemli. Buna göre nasıl talep gelecekse yasal düzenlemeye de gerek yok. Ona göre yönlendirme yapacağız. Paketle ilgili çalışmayı tamamladık uygun zamanda Plan Bütçe’ye getireceğiz. Bir kamu bankası üzerinden bunu hızlı bir şekilde hayata geçirmeyi planlıyor. Nişanlı olup bu destekle evliliği hızlandıracak gencimizin olduğunu biliyoruz.”
“TAKSİM’DEKİ OLAY İÇ DENETİM SONUCU ORTAYA ÇIKTI”
Güven’in “Taksim’deki bir merkezde yöneticilerin 13-14 yaşındaki çocukları sattıkları ile ilgili haberler yer aldı? Denetimler eksik mi yapılıyor? Devletin koruma altındaki çocuklar korunamıyor mu? Diğer merkezler için neler yapılıyor” soruları için ise Bakan Şahin, şu açıklamayı yaptı:
“Denetim çok önemli, biz iç denetime önem veriyoruz. 30 baş denetçi, 30 denetçi ve 55 denetçi yardımcısı olmak üzere toplam 115 denetim elemanımız ile çalışmalarını yürütüyoruz. İç Denetim Birim Başkanlığımızda 12 iç denetçi görev yapıyor. Yıllık kendi kurumlarımızın yanı sıra hizmet aldığımız kurumları da iç denetimden geçiriyoruz. Bunu hızlı bir şekilde yapıyoruz. Taksim ile ilgili olan olay iç denetim sonucu ortaya çıktı. Kimse bize gelip burada sorun var demedi. Kendi sistemimizle bulduk. Ben kendi elimizdeki müfettiş raporlarını valiye, emniyet müdürüne ve başsavcıya kendim gönderdim. Burada bu çocuklar bize emanet, ihmale ve istismara uğramış çocuklar bunlar, çok daha titiz davranılması gereken çocuklar. Çok daha hassas olunması gereken çocuklar, eğer bir yönetim zafiyeti varsa bu kabul edilemez dedik ve onun üzerine teknik takip başlattık. Teknik takip üzerine biz hemen açığa aldık ve mahkeme süreci devam ediyor. Bu konuda çok hassasız. Böyle bir şey varsa hiç taviz vermeden bizim adamımız, bizim kurumumuz demiyoruz, gerekli her türlü tedbiri alıyoruz.”
CHP Mersin Milletvekili Vahap Seçer’in, “Son 5 yılda devlet korumasında kaç kadın hayatını kaybetti?” sorularına ise Bakan Şahin şu cevabı verdi: “Bizim kendi korumamız altında olup da hayatını kaybeden kadın yok. Mahkeme ile biz kadınlarımızı koruma altına alıyoruz. Koruma kararı kaldırıldıktan sonra bazı olaylar sanki koruma altındayken hayatını kaybetmiş gibi bir algı oluyor.”
Bakan şahin zinanın AK Parti hükümeti tarafından kaldırıldığı ile ilgili açıklamalar üzerine, “Zina ile ilgili eğer muhalefetten milletvekili arkadaşlarımızın bir hassasiyeti varsa bu yapılanın yanlış olduğu ile ilgili bu konuda iktidar olarak bunu değerlendirebiliriz. Buna da açık olduğumuzu ifade etmek istiyorum.” diye konuştu.
Bugün Gazetesi
BENZER HABERLER