Son Dakika
Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) ilk kez uygulayacağı “yetiştirme” programı kapsamında yeni atanan aday öğretmenler, 24 hafta boyunca danışman öğretmenleriyle sınıf içi, sınıf ve okul dışı faaliyetlere, seminerlere katılacak, film izleyecek, kitap okuyacak ve şehrin tarihi mekanlarını gezecek. Ankara’yı tercih eden iki aday öğretmen, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı tarafından ağırlanarak merkez teşkilatının işleyişini öğrenecek.
Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürü Semih Aktekin, aday öğretmen yetiştirme süreciyle ilgili ayrıntıları anlattı.
Yeni atanan 30 bin öğretmenin, bu yıl ilk kez hayata geçirilen uygulama kapsamında öğretmen niteliğini artırma politikası çerçevesinde 6 ay yetiştirme programına alınacağını belirten Semih Aktekin, aday öğretmenlerin bugün akşama kadar, yetiştirilmek istedikleri illeri, kendi branşlarından danışmanın bulunduğu iller arasından seçeceğini ifade etti. Adayların, 10 tercih yapabileceğini ve danışman olan illerde adaylık sürecini geçirebileceğini söyleyen Aktekin, “Arkadaşlarımız gittikleri illerde, kendi alanlarından bir danışmanla 4 ay sınıf içi, okul içi ve dışı olmak üzere, haftanın 5 günü bir çalışma yapacaklar” diye konuştu. Sınıfta danışman eşliğinde 3 gün ders öncesi hazırlık, plan, materyal hazırlama gibi süreçler yaşanacağını ve danışmanının anlattığı derslerin izleneceğini belirten Aktekin, adayların okul içi çalışma kapsamında da ilgili müdür yardımcısıyla zümre ve veli toplantılarına katılacağını ve nöbet tutan danışmanla okulun işleyişini tanıyacağını dile getirdi. Okul dışı çalışma için haftanın bir gününün ayrılacağını belirten Aktekin, adayların bulunduğu şehri tanımasına dönük etkinlikler gerçekleştirileceğini ifade etti. Aktekin, aday öğretmenlerin, şehrin tarihsel, kültürel, coğrafi özelliklerini tanımasını, müzeleri, kütüphaneleri gezmesini ve mekanları eğitim amaçlı nasıl kullanabileceğini araştırmasını isteyeceklerine işaret etti. Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürü Semih Aktekin, ayrıca öğretmen adaylarının ildeki halk eğitim, bilim, sanat ve rehberlik araştırma merkezleri, sivil toplum kuruluşları, belediyeler ve kaymakamlıkları ziyaret ederek, bunların işleyişlerini ve eğitim imkanlarından nasıl faydalanabileceklerini öğreneceğini söyledi.
Aday öğretmenler Bakan Avcı’nın tecrübelerinden faydalanacak
Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’nın Ankara’da aday öğretmenliklerini geçirecek adaylara ilişkin talimatı bulunduğunu aktaran Aktekin, “Bakanımızın bir sürprizi oldu. Onu da paylaşayım. Ankara’da adaylık sürecini geçirecek adaylarımızın bir kısmı, Bakanlığımızın merkez teşkilatında bir günlerini geçirecekler. Hatta Sayın Bakanımızın makamında iki arkadaşımızı, Sayın Müsteşarımızın ve ilgili genel müdürlerimizin bürolarında iki arkadaşımızı ağırlayacağız ve onlar Bakanlık merkez teşkilatının nasıl çalıştığını, günlük işlerin nasıl koordine edildiğini görecekler. Sayın Bakanımızın, Sayın Müsteşarımızın ve diğer genel müdür arkadaşlarımızın tecrübelerinden de faydalanmış olacaklar” şeklinde konuştu. Bu aday öğretmenlerin okullarda da bir danışmanlarının bulunacağına işaret eden Aktekin, Bakan Avcı ve Müsteşar Yusuf Tekin’in, ikişer öğretmen adayına merkez teşkilatının yapısıyla ve eğitim çalışmalarıyla ilgili bilgi vereceklerini bildirdi. Programın diğer amacının da farkındalık yaratmak olduğuna dikkati çeken Aktekin, atamasının yapıldığı ilden başka bir ilde adaylık sürecini geçirecek aday öğretmenlere şehir çalışması yaptırarak, illerin kültürel özelliklerini eğitim amaçlı kullanmayı öğreteceklerini ifade etti.
Aday öğretmenlere gittikleri bölgelere göre dil eğitimi
Türkçe dışında farklı dil ve lehçelerin kullanıldığı bölgelere giden adaylara yönelik de çalışma başlattıklarını belirten Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürü Semih Aktekin, şunları söyledi: “Arkadaşımız Kürt ya da Çerkez nüfusun yoğun olduğu yere gidecekse tabii buralarda çoğunluk Türkçe konuşuyor ama günlük hayatta Türkçe bilmeyen veya az kullanan insanlarla da daha rahat iletişim kurması açısından programın son iki ayında, belli haftalarda yörelerin kültürel özelliklerine göre de eğitim alacaklar. Gidecekleri yörede Türkçe dışında yaygın olarak kullanılan dille ilgili temel düzeyde bilgi sahibi olacaklar. “Program kapsamında ilk dört ay danışman eşliğinde faaliyetlerin yürütüleceğini anlatan Aktekin, sonraki 2 ay ise adaylara, Bakanlığın temel politikaları, dünyadaki eğitim sistemi ve sınıf içinde karşılaşabilecekleri zorluklar gibi konularda çeşitli seminerler verileceğini aktardı. Semih Aktekin, atölyelerde de üniversitelerin, sivil toplum kuruluşlarının, emekli öğretmenlerin ve merkez teşkilatındaki eğitimcilerin tecrübelerinden faydalanacaklarını belirtti. Eğitimin toplam 24 hafta üzerinden programlandığını bildiren Aktekin, sözlerini şöyle sürdürdü: “Danışman eşliğinde sınıf içi, sınıf ve okul dışı faaliyet 14 hafta sürecek, bu 414 saate denk geliyor. Sonra, teorik dediğimiz seminer ve kurs türü çalışmalarımız ise 10 hafta, yani 50 gün 300 saat olacak. Toplama baktığımızda 714 saatlik bir yetiştirme sürecinden bahsediyoruz. Ağustos sonunda bitmiş olacak. Eylülde de görev yapacakları illere gidecekler.
Adaylıklarını geçirecekleri il, görev yaptıkları ilden farklı ise eylüle kadar o ilde kalacaklar. Eylülde görev yapacakları ile gidip görevlerine başlayacaklar. Gittikleri yerde, kendi sınıflarının öğretmeni olarak derslerine başlayacaklar.
Öğretmen adaylarına “İki Dil Bir Bavul” tavsiyesi
Aday öğretmenlerin performans değerlendirmesinin, ilk dört aylık dönemdeki danışmanları ve okul müdürü tarafından yapacağını belirten Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürü Semih Aktekin, öğretmenlerden bu süreçte eğitimle ilgili filmler izlemelerini ve bununla ilgili görüşlerini danışman öğretmenleriyle paylaşmalarını isteyeceklerini belirtti.
Aktekin, “Film izlemelerini, yine eğitimle ilgili çeşitli kitaplar okumalarını isteyeceğiz. Buradaki hedefimiz entelektüel birikimlerine katkı sağlamak. Örneğin doğu ve güneydoğuya giden arkadaşlarımız ‘İki Dil Bir Bavul’ filmini izlediklerinde belki de kendilerinden bir şey görecekler. Yine eğitimle ilgili birçok öğretmenimizin izlediği ‘Ölü Ozanlar Derneği’, ‘3 Idiots’ filmleri var. Bunları izlemelerini tavsiye edeceğiz, isteyeceğiz. İzledikten sonra da izlenimlerini, duygu ve düşüncelerini yazacaklar, paylaşacaklar.”
Mesleki gelişimlerin gözlenmesi için günlük tutulması istenecek
Aday öğretmenlerden, yaptıkları faaliyetlerle ilgili günlük tutmalarını, kişisel ve mesleki gelişim dosyaları hazırlamalarını isteyeceklerini bildiren Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürü Semih Aktekin, dosyadaki faaliyetlerin, performans değerlendirmelerinde veri olarak kullanılacağını ifade etti. İkinci dönem de aday öğretmenlerin gittikleri okulda, öğretmenler ve okul müdürü tarafından performans değerlendirmesinin yapılacağına işaret eden Aktekin, “Sayın Bakanımızın bir talimatı oldu. Onu da inşallah arkadaşlarla paylaşacağız. Aday arkadaşlarımızın tuttukları günlükler arasında ‘en iyi aday öğretmen günlüğü’ gibi bir yarışma yapıp, derece alan arkadaşlarımızın günlüklerinden müsaade ettikleri kısımları diğer arkadaşlarımızla da paylaşacağız” diye konuştu.
Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürü Semih Aktekin, fotoğraf yarışması düzenlemeyi de planladıklarını belirtti.
Yetiştirme süreci mart başında başlayacak
Aday öğretmenlerin, tercih sistemine girdiklerinde branşlarında hangi illerde danışman olduğunu göreceğini anlatan Aktekin, adayları mümkün olduğunca ilk tercihlerine göre yerleştirmeye çalışacaklarını ifade etti. İl milli eğitim müdürleriyle danışmanlık konusunda 19 Şubat’ta toplantı yapacaklarını belirten Semih Aktekin, haftaya pazartesi de bu danışmanlara verilecek eğitim programlarının 81 ilde açılışının yapılacağını bildirdi. Aktekin, aday öğretmenlerin yarın il emrine verileceğini, daha sonra da il milli eğitim müdürlüklerinden hangi okullarda eğitim alacaklarını öğreneceklerini belirterek, mart ayının ilk haftasında da yetiştirme sürecine başlayacaklarını söyledi.
Yeni Şafak
BENZER HABERLER