Son Dakika
Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, verilen 15 bin yatırım belgesiyle 295 milyarlık yatırım beklendiğini söyledi.
Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, verilen yatırım teşvik belgelerinin 15 bini aştığını, bu kapsamda 567 bin kişilik istihdam beklediklerini söyledi.
Bakan Mustafa Elitaş, 2012’de yürürlüğe giren yatırım teşvik sistemi kapsamında 295 milyar liralık sabit yatırım öngörülen 15 bini aşkın yatırım teşvik belgesi verildiğini açıkladı. Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş ayrıca, bu yatırımlar kapsamında yaklaşık 567 bin kişiye kişiye istihdam sağlanmasının beklendiğini bildirdi.
Öte yandan, üç yıl önce yürürlüğe girmesine rağmen 295 milyarlık yatırım beklenen belge için sıraya girenlerin sadece Türkler olmadığı bildirildi. Yabancıların da Türkiye’ye yatırım yaparken teşvik belgesi almak istedikleri belirtiliyor.
‘Hedef yoksullukla mücadele’
Hükümetin yatırımları teşvik, istihdamı artırma ve yoksullukla mücadele kapsamında yürüttüğü çalışmalar sonuç verdi. 2023 için sosyal politikalarla mutlak yoksulluğun tamamen ortadan kaldırılması hedefleniyor. Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, Türkiye ekonomisinin gelir düzeyi itibariyle yıllar içinde yükselen bir performans ortaya koyduğunu belirterek, “Gelir dağılımı 2000’li yıllarda geçirdiği dönüşümle hızla iyileşti. Gözle görülür bir ivme yakalandı. Gelir dağılımı daha adaletli bir yapıya kavuştu” dedi.
Bakan Elitaş, bu iyileşmenin yoksulluğu ölçen Gini katsayısından izlenebileceğini belirterek, “Bu değerin 1’e yaklaşıyor olması gelir dağılımının kötüleştiğini, 0’a yakınlaşması iyileştiğini ifade eder. 2002’de 0.44 olan bu düzey önceki yıl 0.39’a indi” dedi.
Prim desteği
Sosyal politikaların güçlendirilmesine yönelik reformların kararlılıkla sürdüğünü belirten Elitaş, istihdamın artırılmasının kalkınma planının, sosyal gelişmenin temel ekseni olduğunu kaydetti. Yatırım teşvik politikalarının da istihdamı artıracak şekilde düzenlendiğini anımsatan Bakan Elitaş, şöyle devam etti:
“Yatırım teşvik sistemi, istihdamla ilgili olarak ikisi sadece 6. bölge için geliştirilmiş destekler olmak üzere toplam 3 destek unsuru içeriyor. Sigorta primi işveren hissesi desteği uygulama süresi yatırım yerine göre 2 ile 12 yıl arasında değişiyor. Sigorta primi desteği teşvik belgesi kapsamında yatırımla sağlanan ilave istihdam için ödenmesi gereken sigorta primi, işçi hissesinin asgari ücrete tekabül eden kısmı, bakanlık tarafından karşılanıyor. Bu desteğin uygulama süresi 10 yıl. Sadece 6. bölgedeki destek, büyük ölçekli, stratejik yatırımlar için düzenlenen teşvik belgelerinde öngörülüyor.”
Sabah
BENZER HABERLER