logo

Yüksek Maaşlı Sınavsız Kariyer Meslek Dönemi

Yüksek Maaşlı Sınavsız Kariyer Meslek Dönemi

Yüksek Maaşlı Sınavsız Kariyer Meslek Dönemi-kamumemurlar.com

657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 36/A-11’inci maddesinde yer verilen kariyer mesleklere nasıl atama yapılacağı belirlenmiştir. Bu mesleklere yapılacak atamalar her meslek için çıkarılan özel yönetmeliklerde yer alan süreç çerçevesinde yapılmaktadır. Bu yönetmeliklerde ise bu meslekler için önce en az 3 yıllık yardımcılık dönemi arkasından yapılan yeterlik sınavı ve mesleğe atama gelmektedir.

Yeni yeni bu meslekler için dışardan atama dönemi başlatılmıştır. Bu mesleklere dışardan yapılan atamaların istisnalar dışında sistem bozucu etkisinin olmaması imkansızdır. Bu yazımızda kariyer mesleklere sınavsız yapılan atamaları açıklamaya çalışacağız.

Sınavsız Sosyal Güvenlik Uzmanlığı dönemi başladı

Sosyal Güvenlik Uzmanlığına nasıl atama yapılacağı 5502 sayılı 30 uncu maddesinde belirtilmiştir. Ayrıca, bu Kanunun geçici 2 nci maddesinde belirli şartları taşıyan SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı personelinden 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi olarak çalışanlar için belirli şartlarda Sosyal Güvenlik Uzmanı olma imkanı getirilmişti.

6518 sayılı Kanunla bu kadrolara atama için sadece belirli bir süre idareci olarak görev yapma şartı getirilmiştir. Bir tarafta ciddi bir donanıma sahip personel diğer tarafta sadece belirli bir süre idarecilik yapmış olan personelin yer aldığı bir meslek.

Bu açıklamalardan sonra 5502 sayılı Kanunun 30 uncu maddesinde yapılan kalıcı bir madde ile Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı merkez teşkilatında genel müdür yardımcısı, daire başkanı veya taşra teşkilatında il müdürü kadrolarında toplam en az üç yıl görev yapmış olanlara, atama tarihi itibarıyla fiilen bu kadrolardan birinde bulunmak şartıyla Sosyal Güvenlik Uzmanı kadrosuna atanabilme imkanı getirilmiştir.

Bu düzenlemenin iyi veya kötü olduğu durduğunuz yere göre değişmektedir. Eğer bu düzenleme size önemli bir fayda sağlıyorsa olumlu, aleyhe bir durum oluşturuyorsa olumsuz olarak düşünebilirsiniz. Ancak, genel olarak kariyer meslekleri bitirmenin en pratik yöntemi bulunmuştur demek daha doğru olsa gerektir.

SGK il müdürleri için ek gösterge ve maaş açısından önemli bir imkan getirildi

Üç yıl il müdürü olarak görev yapmış olanlar açısından Sosyal Güvenlik Uzmanlığı önemli bir imkan sağlamıştır. Hem ücret olarak Sosyal Güvenlik Uzmanlarının maaşları il müdürlerinden yüksektir hem de ek gösterge olarak yüksektir. Ek göstergeleri 3000 olan il müdürleri açısından Sosyal Güvenlik Uzmanlığına atanmak için tam bir yarış olacağını ön görmek kehanet olmasa gerektir. Bu meslekler için maaş hesabının nasıl yapılacağını öğrenmek için bu köşede çıkan daha önceki yazılarımızdan faydalanılabilir.

Özellikle SG Uzmanı kadroları il müdürleri açısından biçilmiş kaftandır. Çünkü, uzun bir süredir 3000 olan ek göstergelerini 3600’e çıkarmak için yaptıkları uğraşlar bu yöntemle meyvesini vermişe benziyor.

Bu konudaki ilk uygulamalar hangi kurumda başlamıştı?

Kariyer uzmanlıklara kariyer dışından atamanın ilk uygulamasını yoğun olarak 178 sayılı Maliye Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamede yapılan değişiklik sonrasında görüyoruz.

Bu KHK’nin 43 üncü maddesinde 6495 sayılı Kanunla yapılan değişiklikle; Maliye Bakanlığı merkez teşkilatında daire başkanı, genel müdür yardımcısı ve başkan yardımcısı veya taşra teşkilatında defterdar kadrolarında toplam en az üç yıl görev yapmış olanların, atama tarihi itibarıyla fiilen bu kadrolardan birinde bulunmak şartıyla Maliye Uzmanı kadrosuna atanabilmesine imkan sağlanmıştır.

5502 sayılı Kanundaki değişiklikle 178 sayılı KHK’deki değişikliğin aynı paralelde (bu paralelliğin malum yapıyla alakası yoktur) olduğu görülecektir. Bu düzenlemelerden sonra diğer kurumların da benzer düzenleme yapmasının önü açılmıştır. Yani ilk uygulamayı Maliye Bakanlığı yapmıştır ve bundan sonra benzer uygulamaların yapılmasına engel olması imkansızdır. Bu düzenlemelerin görevden almalarda büyük rahatlama sağlayacağını da ayrıca belirtmek gerekir.

Diğer kariyer mesleklerde de benzer uygulamalar var mıdır?

Ahmet Ünlü’nün yazısının devamını okumak için tıklayınız.

Kaynak: Yeni Şafak

Etiketler: » » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ

4+6 = ?

Güvenlik Kodu * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Etiketler:, , , , , , , , ,