logo

Yerli Uçak Üretiminde En Kritik Aşama

Yerli Uçak Üretiminde En Kritik Aşama

Yerli Uçak Üretiminde En Kritik Aşama-kamumemurlar.com

Yerli yolcu uçağı projesinde dört üretici firma ile yapılan görüşmelerin ardından finale iki seçenek kaldı.

Brezilya’dan Embraer ve Kanada’dan Bombardier ile yürütülen görüşmelerden sonuç alınamadı. Her iki firma ile Türkiye’de üretilecek parçalar konusunda anlaşma sağlanamadığı öğrenildi.

FOKKER’IN MALİYETİ DAHA DÜŞÜK

Embraer’in uçağın sadece kuyruğunun Türkiye’de üretilmesini kabul ettiği belirtiliyor. Ankara ise uçak teknolojisini edinebilmek için Türkiye’demotor da dahil olmak üzere kapsamlı bir üretimyapmayı hedefliyor. Hal böyle olunca Hollanda’dan Fokker ile Ukrayna’dan Antonov arasında seçimyapılacak. Fokker’ın ‘bir adım önde’ olduğu gelen bilgiler arasında. Antonov ve Fokker ile pazarlıkların özellikle motor üretimi konusunda yoğunlaştırıldığı belirtildi.

Fokker 100, Antonov AN- 158’e kıyasla daha eski bir ürün olması nedeniyle, daha düşük maliyetiyle bir adımöne çıkıyor. Üretici firma Fokker’ın 1996’da iflas etmiş olması da maliyetler bakımından ‘artı puan’ niteliği taşırken, hukuki sorunlarmüzakere sürecini uzatıyor. Türkiye’de yapılacak modifikasyonla bu uçakların motorlarının daha verimli hale getirilebileceği ve dünya havayolu pazarına yeniden sunulabileceği düşünülüyor. Maksimum 100 yolcu THY filosunun yerli uçak ile güçlendirilmesi planlanırken, bu sınıftaki uçakların en fazla 100 yolcu kapasiteli olması düşünülüyor.

ALMAN DEVİNDEN ÇIKARMA

Alman havacılık ve teknoloji devi Dornier Aviation’un veliahtı Iren Dornier, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’a, Türkiye’nin üreteceği yerli uçak için ‘ortaklık’ ya da ‘işbirliği’ teklifinde bulundu. Dornier, Bakan Binali Yıldırım’la Ankara’da bir buçuk saat görüştü.
Habertürk

Etiketler: » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ

10+7 = ?

Güvenlik Kodu * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Etiketler:, , , , , , , ,