logo

Yasa Çıkmadan Trafik Sigortasına Zam Yapıldı

Yasa Çıkmadan Trafik Sigortasına Zam Yapıldı

Yasa Çıkmadan Trafik Sigortasına Zam Yapıldı-kamumemurlar.com

Zorunlu trafik sigortasında yasal düzenlemelere rağmen şirketler kar artırıcı hamlelerine devam ediyor. Son olarak çarpan katsayısı artırılarak fiyatlar yükseldi.

EYÜPHAN KILIÇ-Karar Gazetesi

Zorunlu trafik sigortası primlerinin olağanüstü yükselişi, hükümeti yasal düzenleme yapmaya mecbur kıldı. TBMM Başkanlığına gönderilen tasarının bu hafta yasalaşmasıyla sigorta primlerinin düşürülmesi amaçlanıyor. Hükümetin yasal düzenleme yapması, kar marjı düşecek sigorta şirketlerini harekete geçirdi. Sigortacılıkta prim bedellerini yükseltme riski, çıkarılacak yasayı etkisizleştirmeye yönelik olarak yorumlanıyor.

Sigorta şirketleri tarafından mart ayı sonunda bazı kamu kurum ve kuruluşlarına verilen zorunlu trafik sigorta teklifleri, nisan başında yükseldi. Ardından sigorta şirketleri, primlerin hesaplanmasında hazırlanan hesap çizelgesindeki çarpan değerleri yükseltti. En önemli kalemlerden araç değeri çarpanı 0,80’den 0,90’a yükseltilmesi primleri doğrudan etkiledi.

PRİMLER ANLIK DEĞİŞİYOR

Öte yandan sigorta firmaları tarafından acentalarına açılan sorgu ekranlarındaki sigorta primleri, 5 dakikada bir değişiklik gösterebiliyor. Sigorta şirketleri “Medline” adı verilen sistemle, sigorta prim üst tavanını aşmayı sağlıyor. Trafik sigortasındaki teminatların dışında “müşterilerine kaza yapan araç ile kazaya karışan diğer araç için çekici hizmeti, belli bir limite kadar mini onarım” hizmetleri için ayrı primler alınıyor. Fiyatların yükselmesi ile birlikte diğer sorunların, yasal düzenlemeden sonra giderilmesi bekleniyor.

KURUL SORUŞTURUYOR

Rekabet Kurulu ise, mart ayı sonunda 33 sigorta şirketi hakkında soruşturma başlattı. Zorunu trafik sigortası pazarında faaliyet gösteren kuruluşların, birlikte fiyat artışları yapmak yoluyla rekabeti bozucu, kısıtlayıcı anlaşma veya uyumlu eylem içinde oldukları ve böylelikle fahiş fiyat uyguladıkları iddiasına ilişkin yürütülen ön araştırma, Rekabet Kurulu’nca karara bağlandı. Soruşturma, 33 şirketin Rekabetin Korunması Kanunu’nun “Rekabeti Sınırlayıcı Anlaşma, Uyumlu Eylem ve Kararlar” başlıklı düzenlemesini ihlal edip etmediğinin tespiti amacıyla başlatıldı. Kurulun, haklarında elde ettiği bulguları ciddi ve yeterli bularak, rekabeti ihlal edip etmediklerinin tespitine yönelik soruşturma açılmasına karar verdi.

Trafik sigortalılık oranı

2015 Haziran’da yüzde 81,2 2016 Ocak’ta yüzde 79.2’ye düştü

Tazminat ödemeleri

2014 yılına göre 2015’te 3 kat artarak 2,3 milyar liraya yükseldi.

RİCALI YASADIŞI EKRANLAR VAR

Sigorta şirketleri son dönemde pek çok ilginç uygulamaya imza atıyor. Tüketicilerin mağduriyetiyle sonuçlanan bu uygulamalar arasında; birbirlerinin fiyatlarını takip ederek, kendi fiyatlarını belirleme yolunda “ricalı yasadışı ekran” sistemi yer alıyor. Acentesi veya sözleşmesi bulunmayan sigorta şirketlerinin fiyatlarını takip ederek, en düşük fiyatla poliçe satarak müşteri kazanma yarışı, ricalı sistemle devreye giriyor. TBMM Genel Kurul gündeminde bulunan ve bu hafta sonuna kadar yasalaşması öngörülen tasarı, Karayolları Trafik Kanunu’nda düzenleme içeriyor. Tasarıya göre, motorlu araç işletilmesi ve bu faaliyete bağlı olarak yaptırılan zorunlu sorumluluk sigortası genel hükümlerden ayrı olarak özel esaslarla düzenlenmesi dikkate alınacak.

Trafik sigortası düzenlemesinin yasallaşmasıyla birlikte sigorta primleri düşeceği söylense de ancak zamları frenleyebileceği konuşuluyor. Sigorta şirketlerinin ödeyeceği tazminat miktarı ve teminat miktarının da azalması bekleniyor.

Etiketler: » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ

8+2 = ?

Güvenlik Kodu * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Etiketler:, , , , , , ,