Son Dakika
Zorunlu trafik sigortasında yüksek fiyat dönemi bitiyor. Hazine Müsteşarlığı’nın teknik düzeyde devam ettiği çalışmanın yaklaşık 2 ay içinde tamamlanması öngörülüyor.
16.5 milyon taşıt sahibini ilgilendiren zorunlu trafik sigortasında yüksek fiyat dönemi bitiyor. Hazine Müsteşarlığı’nın teknik düzeyde devam ettiği çalışma ile trafik sigortasının fiyatlandırmasına kalıcı çözüm bulunuyor. Öncelikli olarak Destekten Yoksun Kalma Tazminatı’nın hesaplamasına standart getirilecek. Sigorta şirketlerinin uzun süredir pahalı poliçeye gerekçe gösterdiği standart hesaplama yöntemi Karayolları Trafik Kanunu’nda yapılacak değişiklik ile kalıcı hale gelecek. Böylece bedeni zararlarda ödenecek rakam belirlendikten sonra yeniden mahkeme kanalıyla değişmeyecek. Böylece sigorta şirketleri yüklü miktarda karşılık ayırmayacak. Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’e sunulacak çalışmanın 1-2 ay içinde tamamlanması öngörülüyor.Tavan fiyat uygulaması ilk etapta düşünülmüyor. Yüksekfiyat çözülmezse tavan fiyat uygulaması da gündeme gelebilecek.
BİRLEŞME YOK
Çalışmalarda zorunlu trafik sigortası ile kaskonun birleştirilmesi yer almıyor. ABD ve Avrupa’da her iki poliçe birlikte satılabiliyor. Ancak Türkiye’de milyonlarca araç kaskosuz olduğu için Hazine zorunlu birleştirmeye soğuk bakıyor. Geçen yıl 200-300 liraya yapılan otomobil zorunlu trafik sigortası bugün 400-1.000 lira arasına çıkmış durumda. Ticari araçlarda ise bu rakam 2 bin liraya kadar çıkıyor. Üst düzey bir ekonomi yetkilisi, son bir yıl içinde meydana gelen artışın sebebini bedeni zararlara ilişkin açılan davalar sonrası ödenen tazminatlardan kaynaklandığını belirtti. Yetkili”Örneğin bir bedeni kaza için Hazine’nin yetki verdiği kişiler 60 bin lira hesaplarken sigorta şirketi de bu miktarda karşılık ayırıyor. Ancak yıllar sonra mahkemeden gelen bir kararla rakam 160 bine çıkabiliyor” diye konuştu.
Personelde servis endişesi
Maliye Bakanlığı çalışanları personel servisi beklerken, gözler Hazine Müsteşarlığı’na çevrildi. Hazineciler Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’in yaklaşımını merak ediyor. Hazine’de Maliye eski Bakanı olan Mehmet Şimşek’in personel servislerine sıcak bakmadığı konuşuluyor. Hazine’den edinilen bilgilere göre servis ihalesinin yapılıp yapılmaması uygulamanın devam edip etmeyeceğini gösterecek. Uzak yerde oturan çalışanlar servis endişesi taşıyor. Hazine Müsteşarlığı ile aynı binayı paylaşan Ekonomi Bakanlığı’nda ise taşınma hazırlıkları hız kazandı. Ekonomi Bakanlığı’nın şubat ayı sonuna kadar Halk Bankası’nın Eskişehir Yolu’nda bulunan binasına taşınması öngörülüyor. Taşınma ile birlikte Hazine çalışanları rahat nefes alacak. Bir odada çok sayıda kişi olduğu için çalışmakta zorlanan Hazineciler bu sayede rahatlamış olacak.
Şimşek’in A Takımı genişledi
Uzun süre Maliye Bakanlığı yaptıktan sonra Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı olan Mehmet Şimşek’in A Takımı genişledi. Çok sayıda üst kurul ve kamu bankalarından sorumlu olan Şimşek’i kurmay ekibi de yalnız bırakmıyor. Son olarak Ankara’da yapılan MÜSİAD Genişletilmiş Başkanlar Toplantısı’na katılan Şimşek ile birlikte 26 kişilik kurmay heyeti toplantıda hazır bulundu. Hazine Müsteşarlığı, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Ziraat Bankası, Halk Bankası, Vakıfbank ve Kalkınma Bankası’ndan üst düzey yöneticiler de toplantıya katıldı.
Memura kamu aracıyla ‘piknik’ yasağı
Maliye Bakanlığı’nın uzun süredir üzerinde durduğu kamudaki taşıt kullanımına çeki düzen getiriliyor. Öncelikli olarak Maliye Bakanlığı bünyesinde ‘Taşıt Modülü’ kurularak kamuda sağlıklı bir taşıt envanteri oluşturulacak. Kamu taşıtlarının amacı dışında kullanımını tespite yönelik sistem geliştirilecek. Kamudaki taşıt saltanatını bitirecek çalışmaya göre amaç dışı kullanımlarda memura ağır yaptırımlar getirilecek. Buna göre örneğin kamu aracıyla hafta sonu pikniğe gitmek veya hafta içi amacı dışında kullanım olup olmadığı takip edilecek. Kamu kuruluşları, ‘Taşıt Tanıma, İzleme ve Kontrol Sistemi’ kurarken araçlara takılacak çip gibi takip sistemleri aracılığı ile araçların hangi amaçla kullanıldığı tespit edilecek. Amacı dışındaki kullanımlarda yakıt bedelinin memurdan tahsil edilmesi üzerinde duruluyor. Diğer bir yaptırım aracı olarak yakıt bedelinin maaşlardan direkt olarak kesilmesi düşünülüyor.
Star Gazetesi
BENZER HABERLER