logo

Tatil Bitiyor, Zor Dönem Başlıyor

Tatil Bitiyor, Zor Dönem Başlıyor

İlk ve ortaöğretimde ders zili 6 Şubat’ta çalacak. Kötü notların telafisi için iyi bir fırsat olan bu dönem, TEOG, YGS, LYS gibi sınavlara hazırlıkla geçecek. İkinci dönem öğrenilecek konular fazla. Öğrencilerin tatil rehavetinden çıkıp bir an önce okula adapte olması çok önemli.

Mine Özdemir

Yarıyıl tatili sona eriyor. İlk ve orta dereceli okullarda öğrenim gören 18 milyon öğrenci ve 900 bin öğretmen için ikinci yarıyıl zili 6 Şubat Pazartesi günü çalacak. Eksiklerin tamamlanması, kötü karnenin telafisi, sınavlara hazırlık anlamına gelen bu dönem birçok öğrenci için zor geçecek. Çünkü birinci döneme göre öğrenilecek konu sayısı fazla. 8. sınıf öğrencileri liselere giriş için Temel eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sistemi kapsamında 26-27 Nisan’da düzenlenecek merkezi ortak sınavlara girecek. 12. sınıf öğrencileri de üniversiteye giriş için 12 Mart’ta Yükseköğretime Geçiş Sınavı’na (YGS) ve 10-18 Haziran tarihleri arasında düzenlenecek Lisans Yerleştirme Sınavları’na (LYS) katılacak.

Sınava girecek öğrenciler kadar karnesinde zayıf notları olanların da bu dönem derslerini en başından itibaren sıkı takip etmeleri gerekiyor. Uzmanlar, öğrencilerin bugünden itibaren tatil rehavetinden çıkıp düzenli bir planlama yaparak, ikinci döneme başlamalarını tavsiye ediyor.

Süre çabuk geçiyor

Yükseköğretime Geçiş Sınavı’na (YGS) bir ay, Temel eğitimden Ortaöğretime Geçiş’e (TEOG) 1,5 ay gibi kısa bir süre kaldı. Uzmanlar bu sürenin çok hızlı geçtiğine dikkat çekiyorlar. İkinci dönemin daha verimli geçmesi için öğrencilere tavsiyelerde bulunan Açı Eğitim Kurumları Rehber Öğretmeni Gonca Uluçay, sınavlara hazırlanan öğrencilerin öncelikle eksikliklerini tespit etmelerine ve planlı bir çalışma stratejisi izlemelerini öneriyor. Sık sık konu tekrarı yaparak farklı kaynaklardan soru çözmenin yararlı olduğunu dile getiren Gonca Uluçay, “Geçmiş konulardan çok fazla yanlışı çıkan öğrenciler, genel tekrara ağırlık vermeli. Bu nedenle sınava girecek öğrenciler, takıldıkları konularla ilgili geçmiş yılların bilgilerini gözden geçirmeli” diyor.

Tatil sendromundan çıkın

İkinci yarıyılın 8. ve 12. sınıf öğrencileri için sınavlara hazırlıkla geçeceğini kaydeden Oğuzkaan Okulları Yönetim Kurulu Üyesi ve Eğitim Koordinatörü Hatice Yılmaz da öğrencileri oldukça zorlanacakları ve sürekli çalışmalarını gerektiren bir dönemin beklediğinin altını çiziyor. Tüm öğrencilerin yeni döneme daha kolay başlayabilmeleri için hafta sonu ders Kitaplarını ve defterlerini düzenlemelerini öneren Yılmaz, böylece öğrencilerin okula psikolojik olarak daha hazır başladıklarını söylüyor. Hatice Yılmaz, ön çalışma yapmayanların tatil sendromundan çıkmalarının en az üç dört günü bulduğunu kaydediyor.

Tatil sonrasında keyifli ve rahat bir dönemden disiplinli okul dönemine geçen bazı öğrencilerde okula uyum sorunları ortaya çıkabiliyor. Arkadaş, öğretmen ve ders kaynaklı zorlukların bu duruma neden olabileceğini kaydeden Medical Park Gaziosmanpaşa Hastanesi Çocuk ve Ergen Psikiyatri Uzmanı Dr. Ali Korkmaz, uyum sorunu yaşayan çocuklarda aileden ayrılma kaygısı, okul fobisi, depresyon gibi ruhsal bozukların görülebileceğini belirtiyor. Okulun ilk döneminde uyum sorunu yaşayan çocukların ikinci dönemin başında ilk defa okula başlıyor gibi davranabildiğine dikkat çeken Korkmaz, bu sorunu yaşayan çocuklarda okula gitmek istememe, öfke nöbeti, iştahsızlık, kolay ağlama, okulla ilgili endişelerin eşlik ettiği uykuya dalmakta güçlük, karın ve baş ağrısı, bulantı gibi belirtilerin gözlenebildiğinin altını çiziyor.

Son iki güne dikkat

Yarıyıl tatili sonrasında, yaz tatili gibi uzun olmasa da çocukların okula uyum sağlamasının biraz zaman alabileceğini belirten Çocuk ve Ergen Psikiyatri Uzmanı Dr. Ali Korkmaz’ın öğretmenlere ve ailelere önerileri şöyle:

ilk haftalarda çocuklara ödev, ders tekrarı ve kitap okuma konusunda daha esnek ve toleranslı davranın.

Çocukları okula uyum sorunu yaşayan aileler, rehberlik servisi ve sınıf öğretmeni ile iletişime geçerek, gerekli girişimlerde bulunmalılar. Sorun çözülmezse profesyonel destek alınmalı.

Bu sorunu yaşayan çocuklara okulun ilk günleri güvendikleri biri eşlik etmeli.

Aile ve okul çalışanlarının çocuğu okula devam etmesi konusunda cesaretlendirmesi ve teşvik etmesi önemli. Çocuğun uyumunu olumsuz etkileyen korumacı davranma, sorumluluk vermeme, disiplin uygulamama, başkasıyla kıyaslama, tehdit etme, korkutma, aşırı cezalandırma gibi hatalı ailesel tutumların düzeltilmesi gerekiyor.

Tatilin son iki günü uyku saatleri okul varmış gibi ayarlanmalı.

Milliyet

Etiketler: » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ

2+1 = ?

Güvenlik Kodu * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Etiketler:, , , , , , ,