logo

Spor ve Sanat Yeteneğiniz Üniversite Kapısını Açsın

Spor ve Sanat Yeteneğiniz Üniversite Kapısını Açsın

Spor ve Sanat Yeteneğiniz Üniversite Kapısını Açsın-kamumemurlar.com

Üniversiteli olmanın yollarından biri de özel yetenek sınavları. YGS’deki 6 puan türünden birinde 140 ve üzerinde puanı olanlar yükseköğretim kurumlarının kendi düzenledikleri ‘yetenek’ sınavlarına girerek üniversiteli olabilir. Bu yıl kontenjan 25 bin 674

Üniversiteli olmanın yolu yalnızca merkezi yerleştirmeden geçmiyor. Aynı zamanda yükseköğretim kurumlarının sanat ve spor alanlarında kendi düzenledikleri “özel yetenek” sınavlarına katılarak da üniversite kapısından girebilirsiniz.

Yükseköğretim kurumlarına iki yolla öğrenci alınıyor. Biri tercih hazırlamak ve ÖSYM’nin yaptığı merkezi yerleştirmeye katılmak. Diğeri de yükseköğretim kurumlarının kendilerinin düzenlediği ve yerleştirmelerini de kendilerinin gerçekleştirdiği özel yetenek sınavlarına girmek. Bu yıl özel yetenek sınavıyla öğrenci alacak programların kontenjanı 25 bin 674. Bunun 18 bin 725’i devlet üniversitelerinde.

Güzel sanatlar ve mimarlık fakülteleri, devlet konservatuarı, beden eğitimi ve spor yüksekokulu, eğitim fakülteleri bu özel yetenek sınavlarıyla öğrenci alan bazı fakülte, konservatuvar ve yüksekokullar. İç mimarlık, görsel sanatlar, iletişim ve tasarım, sanat tasarımı, opera, modern dans, moda tasarımı, moda ve tekstil, tekstil, tiyatro, yaylı çalgılar, keman, klarnet, bale, mutfak sanatları, resim iş ile müzik öğretmenliği gibi programlar bu sınavlarla öğrenci alıyor.

140 PUAN YETER

Sınavları üniversiteler kendileri düzenliyor, başvurular da bu kurumlara yapılıyor. . Yükseköğretime Geçiş Sınavı’nda (YGS) 6 puan türünden birinden 140 puana sahip öğrenci bu sınavlara girebilir. Ancak üniversiteler dilerlerse daha yüksek puanı başvuru koşulu olarak koyabilir.

Yurtdışı ve KKTC’deki üniversitelerin özel Yetenek Sınavı sonuçlarına göre öğrenci alan programlarında öğrenime başlayan öğrenciler Türkiye’deki üniversitelere yatay geçiş yapamıyor. Programa kayıt yaptırırken bu gerçeği aklınızdan çıkarmamalısınız.

İKİSİNE DE BAŞVURU VAR

Merkezi yerleştirme ile bir yükseköğretim programına kesin kayıt hakkı kazanmış adaylar da isterlerse özel yetenek sınavlarına girebilir. Bu sınavı da kazandığı zaman öğrenci ya merkezi ya da özel yetenek sınavıyla yerleştiği bölümlerden ancak birine kayıt yaptırabilir. İki programa da kayıt yaptıramaz.

ENGELLİ ÖĞRENCİYE 100 PUAN

YÖK Genel Kurulu’nun aldığı karar bu yıl başta otizmli, bedensel, görme ve işitme engelli öğrencilerin üniversiteye girme şanslarını artıracak. Özel yetenek sınavlarına bu öğrenciler YGS puanlarından en az biri 100 olursa başvurabilir.

REKTÖRLERDEN TERCİH TAVSİYELERİ

Prof. Dr. Yunus Söylet:

İstanbul Üniversitesi Rektörü

Aday öğrencilere iyi bir araştırma yapmalarını öneriyorum. Üniversitenin sunduğu olanaklara, yerleşke yaşamı ile ilgili bütün bilgilere üniversitelerin web sayfalarından ulaşmak mümkün.Üniversitelerin resmi Facebook sayfalarını ve Twitter sayfalarını takip edin. Sosyal medya alanında üniversitelerin söylemine bakıp, üniversitenin gelecek vizyonu, girişimci ruhu ile ilgili bilgilere ulaşın. Bu bilgilerden yaralanarak hayalinizdeki üniversiteye en yakın üniversiteleri belirleyerek tercihlerinizi ona göre şekillendirin. Öğretim üyesi kadrosuna ve sayısına, geleceğe odaklı bölümlere, son dönemlerde kurduğu yeni fakültelere bakın ve inceleyin. Üniversitelerin kariyer merkezi, sürekli eğitim merkezine, staj olanaklarına, uluslararası işbirliği sayılarına, öğrenci değişim programı ile yurt dışına giden öğrenci sayılarına, bir yıl içinde yaptığı uluslararası kongre ve sempozyum sayılarına bakıp doğru bilgilerle donanıp doğru karar vermenizi öneriyorum.Sınava giren gençlerimizin çok büyük bir bölümünü “Y” ve “Z” olarak nitelendirilen kuşağı temsil ediyor. Bu kuşak yaratıcı fikirlere, yeniliğe, inovasyonu teşvik eden sektörlere ve işlere önem veriyor. Bu kuşak bilişim ve finans alanladına daha çok ilgi duyuyor.”

SANAT YÖNETİMİ(TS-2)

Sanatsal etkinlikler, bu etkinliklerin gerçekleştirilme süreci ve sanat mekanlarının organizasyonu, sanat etkinliklerinin maliyet hesapları, sponsorluk ve halkla ilişkiler, sanat ve kültür tarihi, pazarlama, ekonomi, reklam yönetimi üzerine disiplinler arası eğitim veren bir bölümdür.Yönetim bilgisi ile sanat kuram ve uygulamalarını birleştiren öğrenciler mezuniyet sonrası sahne ve gösteri sanatları başta olmak üzere özel sektörde ve kamu sektöründe çalışma olanağına sahiptir. İstanbul Kültür Üniversitesi (Tam Burslu) Taban puan: 384.412 Başarı Sırası: 22.900

SORULARINIZA YANITLAR

ÖLÜ TERCİH NE DEMEK?

Soru: Tercihlerle ilgili “ölü tercih” diye bir kavram kullanılıyor. Bunun ne anlama geldiğini biliyor musunuz?

Yanıt: “Ölü tercih” başarı sırası büyük bir programın altına başarı sırası daha küçük bir programın yazılmasını ifade etmek için kullanılır.

DEVLET Mİ VAKIF MI?

Soru: Sizce devlet mi vakıf üniversitesi mi daha iyi olur. Hangisini tercih etmem gerekiyor?

Yanıt: Bu sorunun yanıtını sizin vermeniz gerekiyor. Çok iyi devlet ve vakıf üniversiteleri var. Bazen de bir program için bu iki üniversi türünden biri daha iddialı olabilir. Vakıf üniversiteleri ücretli, devlet ücretsizdir.

Soru: Üniversite için nereden burs bulabilirim?

Yanıt: Üniversitelerin kendilerinin başarılı öğrenciler için öğrenim ücreti ya da aylık giderleri karşılayacak bursları var. Bunların koşullarını araştırabilirsiniz.Burs veren çeşitli sivil toplum örgütlerinin web sayfaları da size bilgi verecektir.

Güvenmiyorsanız interneti kullanmayın

Tercihler için tanınan süre 17 Temmuz tarihinde son bulacak. Bu tarihe kadar başvuru işleminizi yapmanız gerekiyor. Bu işlemi de bir başvuru merkezi aracılığıyla ya da internetten bireysel olarak yapabilirsiniz. Ancak internet kullanımında deneyimli değilseniz ya da yanlış yapmaktan endişe ediyorsanız tercihinizi başvuru merkezleri yani ortaöğretim kurumları, ÖSYM Sınav Merkezi yöneticilikleri ve ÖSYM Büroları aracılığıyla yapmanızı önerinim. Eğer internet üzerinden bireysel olarak tercihlerinizi gönderecekseniz de “Tercihleriniz sistem tarafından başarıyla kabul edilmiştir” uyarısını mutlaka görmeli ve yazıcıdan tercih listenizi almalısınız. Başvuruda sorumluluk size ait olacak.

Açık öğretimde kontenjan düştü

Bu yıl kontenjanı düşenlerden biri de açıköğretim fakülteleri oldu. Anadolu Üniversitesi’nin yanı sıra Atatürk ve İstanbul üniversitelerinde bulunan bu fakültelerde kontenjan geçen yıl 70 bin 726 idi. Bu yıl ise bu kontenjan 51 bin 750’ye düştü. Daha çok çalışanların tercih ettiği bu fakültelerde kontenjanlı bölümleri tercih edeceksiniz kontenjan düşüşünü de göz önüne alarak, listenizi oluşturmanız gerekiyor.

Kaynak: Habertürk

Etiketler: » » » » » » » » » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ

8+8 = ?

Güvenlik Kodu * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Etiketler:, , , , , , , , , , , , , , , ,