logo

Sorularda Doğru ve Yanlışı Sadece ÖSYM Bilecek

Sorularda Doğru ve Yanlışı Sadece ÖSYM Bilecek

Sorularda Doğru ve Yanlışı Sadece ÖSYM Bilecek-kamumemurlar.com

Üniversiteli olma yolunda ilk aşmanız gereken barajı, 2 basamaklı ve 6 oturumlu Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi’nin (ÖSYS) ilk sınavı olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) oluşturuyor.

Üniversiteli olma yolunda ilk aşmanız gereken barajı, 2 basamaklı ve 6 oturumlu Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi’nin (ösys) ilk sınavı olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı (ygs) oluşturuyor.

Eğer ygs’de ilk barajı aşarsanız bu size başta önlisans ve açıköğretim programlarını seçebilmeniz için tercih hakkı sağlayacak. Bir diğer barajı aştığınızda ise önümüzdeki haziran ayında yapılacak olan ve yükseköğretim kurumlarının Lisans programlarını tercih etmenizi sağlayacak Lisans Yerleştirme Sınavları’na (LYS) girebileceksiniz.

Bu nedenle öncelikle ygs’ye girmek ve 6 puan türünden herhangi birinde barajları aşmanız gerekiyor. 23 Mart Pazar günü gerçekleştirilecek ygs ile ilgili hazırladığımız bu yazı dizisinde hangi sorudan kaç puan alabileceğinizi, size en fazla puan getirecek soruların hangileri olduğunu, soruların yapısını ve size yol göstermesi için adayların en çok yaptıkları hataları anlatacağız. Kaç net yaparsanız bu sınavın barajlarını aşabileceğinizin yanıtlarını bulacağınız bu yazı dizisinde, geçen yılın şampiyonları da deneyimlerini anlatarak, size sınavla ilgili önerilerde bulunacak.

Sorularda doğru ve yanlışı sadece ÖSYM bilecek

ÖSYM bu yıl, üniversite sınavlarının sorularını ‘havuz oluşturacağı’ gerekçesiyle açıklamayacak. Yaptığı sınavlar Bilgi Edinme Kanunu kapsamından çıkan ÖSYM, önce sınav sorularının yüzde 10’unu, sonra da yüzde 20’sini açıklayacağını duyurdu. Uzmanlar, “Sorulardaki yanlışlar nasıl bulunacak? Sınavla ilgili soru işaretleri olacak” diyor.

Bu yıl üniversite sınavlarına girecek adaylar kendilerine yöneltilen soruların tümünü göremeyecek. Çünkü ÖSYM, “soru havuzu” oluşturmak amacıyla sınav sorularını paylaşmayacak. Önce soruların yüzde 10’unu açıklayacağını duyuran ÖSYM, şimdi yüzde 20’sini açıklama kararı aldı. Bu durumda da her testten 40’ar olmak üzere 160 sorunun yalnızca 32 tanesi kamuoyuyla paylaşılacak. Adaylar Türkçe, Sosyal Bilimler, Temel Matematik ve Fen Bilimleri testlerinden yalnızca 8’er soru görebilecek. Uzmanlar ise endişeli, “Soruların gizlenmesi sınavla ilgili soru işaretleri doğuracak, yanlış soruları kim bulacak? Soruların doğru ve yanlışlığını yalnızca ÖSYM bilecek. Oysa her sınavdan sonra sorular açıklandığında ÖSYM’nin göremediği yanlışları eğitimciler buluyordu” ifadesini kullanıyor.

BİLGİ EDİNME HAKKI DIŞINDA

Bu yılın üniversite sınavlarına soruların “gizlenmesi” damgasını vurmuş olacak. 2 Ağustos 2013 tarihli ve 28726 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 6495 sayılı Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’la birlikte Bilgi Edinme Hakkı Kanunu’nun 2’nci maddesine şu fıkra eklendi: “Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı tarafından uygulanan sınavlara ait soru ve cevaplar bu kanun kapsamı dışındadır.” Yürürlüğe giren kanunun 33. maddesiyle yapılan bu düzenleme, ÖSYM‘ye yaptığı sınavların soru ve cevaplarını “Bilgi Edinme Kanunu” kapsamında olmadığı gerekçesiyle açıklamama hakkı verdi.

SORU HAZIRLAMAYI ZOR BULDULAR

ÖSYM Başkanı Ali Demir ise ÖSYM’nin soruları açıklamayacak olmasını “Dünya çapında yapılan sınavlarda da sorular açıklanmıyor” sözleriyle savundu ve gerekçesini “ÖSYM bir sınavda sorduğu soruyu bir başka sınavda soramıyor. Kamuoyunun takdirini toplayan bu uygulama diğer yandan soru hazırlamada her gün daha uç alanlara, daha ince detaylara gitme riskini oluşturuyor ve bazı önemli sınavlarda çok ciddi kısıtlamalar getirebiliyor” diye açıkladı. Demir’in de vurguladığı gibi ÖSYM, soruları “soru bankası oluşturmak ve daha sonraki sınavlarda da kullanmak” istediği gerekçesiyle açıklamak istemiyor.

ÖNCE ‘YÜZDE 10’ DENİLDİ

ÖSYM, geçtiğimiz ağustos ve eylül aylarında yayınladığı duyurularda yasal düzenlemeye dayanarak, soruların yayımlanmasına izin verilmeyeceğini hatırlatıp “şeffaflık” gerekçesiyle sadece adayların kendi cevap kağıtlarını görebileceğini duyurdu. Sınav sorularının da rastgele seçilen yüzde 10’unun sınavdan sonra internet sitesinden paylaşılacağını açıkladı. Ancak dün ÖSYM, soruların yüzde 10’u yerine yüzde 20’sini açıklamaya karar verdiğini belirtti.

Sınava gireceklerin sayısı 2 milyonu aştı

BU yıl Yükseköğretime Geçiş Sınavı’na (YGS) yapılan başvurular, 2 milyonu geçerek “rekor” kırdı. 850 bini lise son sınıf öğrencisi olmak üzere tam 2 milyon 86 bin 87 aday ygs‘ye girmek ve sınavsız geçiş hakkından yararlanmak için Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi’ne (ÖSYS) başvurdu. Bu adaylardan sınavsız geçiş hakkını kullanacakların sayısı 78 bin 428. Geriye kalan 2 milyon 7 bin 659 aday ise 23 Mart Pazar günü yapılacak ygs’de barajları geçmek için yarışacak. ygs barajlarını aşabilenler ise haziran ayında gerçekleştirilecek olan Lisans Yerleştirme Sınavları’na (LYS) katılacak. YGS’ye başvuran adayların sayısı her yıl katlanarak artıyor. 2009 yılında bu sayı yaklaşık 1 milyon 350 bin iken geçen yıl 1 milyon 851 bin 326’ya ulaştı. Bu yıl ise sınava başvurularda 234 binin üzerinde bir artış oldu ve ilk kez 2 milyon sınırı da aşılmış oldu.

Soruları internette yayanlara takip var

ÖSYM, sınavda kaos oluşmasını önlemek için emniyet ve jandarmaya yazı göndererek, önlem alınmasını istedi. İşte bunlardan bazıları:

SIZDIRILDI İZLENEMİ: Sınavdan erken çıkıp soruları internette verecekler “Sorular sızdırıldı” izlenimi yaratabilecek. Bu kişiler belirlenip cezai işlem yapılacak.

JAMMER’LAR DEVREDE: Organize kopya çekme olaylarına karşı sınav öncesinde, esnasında ve sonrasında jammer’larla (sinyal kesici) elektronik bağlantılar kesilecek. Okulların çevresinde şüpheli kişi ve araçlar takibe alınacak.

BOMBA KONTROLÜ: “İl ve ilçelerde sınav evrakı saklama yerlerinde sabotaj yapılacak” ihbarına karşı bomba ve benzeri düzenek, yabancı cisim gibi maddelerle ilgili kontrol yapılacak.

24 SAAT NÖBET: Sınav sorularının basımının yapıldığı matbaa çevresinde ekip tarafından 24 saat nöbet tutulacak.

KURYENİN YANINA POLİS: Emniyet Ağrı, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Hakkari, Kars Mardin, Muş, Siirt, Tunceli, Şanlıurfa, Van, Batman, Şırnak, Ardahan ve Iğdır sınav koordinatörlüklerine karayoluyla sınav evrakını taşıyacak nakil aracında ve kuryesinin yanında bir polis bulunduracak

ARAÇLARA TAKİP: Sınav Koordinasyon Kurulu’nun bilgisi dışında sınav evrakını taşıyan araçlara talimat verilmeyecek, güzergah değişikliği yapılmayacak, araçlar 30 dakikadan fazla bekletilmeyecek, trafik ve koruma ekipleri olmadan hareket etmesine müsaade edilmeyecek, sadece molalarda ve teslimat yapılan merkezlerde durdurulacak.

SON 6 AY İÇİNDE ÇEKİLMİŞ FOTOĞRAF ŞARTI

Adaylara yönelik kamu spotu hazırlayan ve basın duyurusu da yayımlayan ÖSYM, sınava kimliksiz gelinmemesi konusunda uyarıda bulunurken, adaylardan yanlarında son 6 ayda çekilmiş bir de fotoğraf bulundurmalarını istedi. Spotta adaylara “Uykunuzu alarak sınava gelmeniz yararınıza olacaktır” diyen ÖSYM, sınav günü adayların yanında sınav giriş belgesi ve nüfus cüzdanı olmasını istedi.

İşte ÖSYM‘nin adaylara uyarıları:

Nüfus cüzdanlarında TC kimlik numarası ile fotoğraf üzerinde soğuk damga mutlaka olmalı. Sınav günü yanınızda son 6 ayda çekilmiş bir fotoğraf da bulundurun. Trafik yoğunluğu oluşabilir, en az 1 saat önce sınav binası önünde hazır olun. Salonlarda duvar saati olacak, kalem, silgi, kalemtıraş ile şekerleme ve peçete verilecek Şeffaf pet şişe içerisinde su getirebilirsiniz.

‘ŞEFFAFLIK ORTADAN KALKIYOR’

Uzmanlar, ÖSYM‘nin “Soru havuzu oluşturacağım ve soruları daha sonra tekrar kullanacağım” gerekçesiyle bundan sonra soruları kamuoyuyla paylaşmayacak olmasını “Şeffaflık ilkesine aykırı” olarak nitelendirdi. Uzmanlar, ÖSYM‘nin yaptığı birçok sınavda hataların sorular açıklandıktan sonra saptandığına işaret ederek, “Bundan sonra hatalı sorular ne olacak? Açıklamama, kamuoyunun ÖSYM‘yle ilgili algısında büyük soru işaretleri oluşturacak” diye yorum yaptı.

İşte uzmanların görüşleri…

‘YANLIŞ SORU ALGISI OLUŞACAK’

Faruk Ardıç/Fem Yayınları Rehberlik Koordinatörü

ÖSYM, şimdiye kadar farklı alanlarda birçok sınav yaptı. Sınav soruları kamuoyu ile paylaşıldığında iptal edilen sorular oldu. Bütün bunlar kamuoyunda sorular içinde yanlışın da olabileceği algısı oluşturdu. Soruların paylaşılmaması durumunda bu algı derinleşecektir. Diğer yönden soruların yayınlanmaması veya az bir kısmının yayınına izin verilmesi ÖSYM‘nin şeffaflık politikasıyla örtüşmez. Denetime açık her uygulama, demokrasi bilincini geliştirecektir. Tüm adaylar gibi biz de ‘Sorularda hata olursa kim bilecek?’ diyoruz. ÖSYM‘nin soru havuzunu oluşturma ve bundan dolayı yayınlamama gerekçesi ise uygulamalardaki alternatifsizliğin ifadesidir.”

‘SORU İŞARETLERİNE NEDEN OLACAK’

Celil Vardar/Final Dergisi Dershaneleri Rehberlik Koordinatörü

“Soruların paylaşılmaması sınav üzerinde soru işaretleri oluşmasına neden olacak. Sorularla ilgili hata olup olmadığını hiçbir zaman kamuoyu öğrenemeyecek. Oysa her sınavda sorular yayınlandıktan sonra hatalı olanlar görülüyor ve iptal edilmeleri sağlanıyordu. Öğrenci optik cevabını görecekmiş, çocuk nereden hatırlayacak hangi cevabın hangi soruya ait olduğunu?”

‘SORULAR GÖRÜLDÜĞÜ İÇİN RAHATTIK’

Cihan Yeşilyurt/Fen Bilimleri Dershaneleri Rehberlik Koordinatörü

“Bugüne kadar kamuoyu sorular açıkça paylaşıldığı için rahattı. Soruların gizlenmesi soru işaretleri doğuracak. Sorulardaki yanlışlar nasıl belirlenecek? Her yıl biliyorsunuz soru iptalleri oluyor. ÖSYM‘nin doğru diye sınavlarda sorduğu sorulardaki yanlışları veliler ve eğitimciler buluyor. Hatta yargı yoluyla bile iptal edilen sorular oldu. Şimdi hangi soruların doğru, hangilerinin yanlış olduğunu sadece ÖSYM mi bilecek?”

SOSYAL MEDYANIN İSYANI

Bu arada Twitter kullanıcıları ÖSYM‘nin soruların tümünü açıklamayacak olmasını eleştirdi. Soruların paylaşılmayacak olmasının sınavla ilgili soru işaretlerine yol açacağı vurgulanan bazı mesajlar şöyle:

YGS tarihinin en kolay sorularını mı soracaklar? Acaba “Cemaat soruları” aldı diyerek ygs‘yi iptal etmeye kalkarlar mı? ygs‘ye provokasyon olabilir mi? Sorular internet ve televizyonda yayınlanmayacakmış, skandal çıkacak. “Fotoğrafa göre kitapçık verilecekmiş” diyorlar. Soruları yayınlamayacaklarmış, moralimizi bozacaklardı, iyi olmuş. ygs sorularının açıklanmayacak olmasının nedenini bilen var mı? Hakkımızı helal etmeyelim mi?

Kaynak: Habertürk

Etiketler: » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ

6+7 = ?

Güvenlik Kodu * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Etiketler:, , , , , ,