Son Dakika
Bu hafta iş sağlığı ve güvenliği haftası. Ayrıca bu hafta içerisinde İstanbul, 7. Uluslararası İş Sağlığı ve Güvenliği Kongresi’ne ev sahipliği yapıyor. Türkiye 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile bu alanda çok büyük bir adım atınca, bu konferansta tartışılacak konular aslında çok daha önemli hale geldi.
HERKES KARŞILAŞABİLİR
2013’te istihdam edilen 30 milyon 614 bin kişiden 706 bini yani yüzde 2,3’ü iş kazası geçirmiş. Dolayısıyla bütün çalışanlar bir gün iş kazası geçirme riskiyle karşı karşıya. Çünkü 30 milyon rakamının içerisinde ayda bir saat bile olsa çalışanlar, görece tehlikeli olmayan işlerde istihdam edilenler de var.
MADENCİLİK İLK SIRADA
İŞ kazalarının yoğun olarak görüldüğü imalat sektörü, madencilik, inşaat gibi sektörlerde bu oran çok daha yukarılara çıkıyor. Örneğin, madencilik ve taş ocakçılığı sektöründe 2013 yılında istihdam edilenlerin yüzde 10,4’ü iş kazası geçirmiş durumda.
EĞİTİM ARTTIKÇA RİSK AZALIYOR
2013 yılında istihdam edilen lise altı eğitimlilerin yüzde 2,8’i iş kazası geçirirken, genel lise mezunlarında bu oran yüzde 1,7, meslek lisesi mezunlarında yüzde 2,4 ve yükseköğretim mezunlarında yalnızca yüzde 1.
STRES DE ETKİLİYOR
2013 yılında istihdam edilenlerin yüzde 2,1’i işe bağlı sağlık sorunu yaşadığını ifade etmiş. Çalışanların yüzde 7,1’i çalıştığı işle ilgili zaman baskısı ve aşırı iş yükü nedeniyle ruhsal sağlığını etkileyen bir durumla karşılaştığını ifade etmiş. Fiziksel sağlığını etkileyen faktörlerden dolayı kaza riskine maruz kalanların oranı ise yüzde 17,1.
Kaynak: Akşam
BENZER HABERLER