Son Dakika
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu 8 yıldır üzerinde çalıştığı ‘barış için sanayi’ projesinde önemli bir aşamaya geldi. Bugün Kudüs’te atılacak imza ile Filistin’in Cenin bölgesinde yapılacak olan organize sanayi sitesinin temelleri atılıyor.
Ayrıca İsrail ile Filistin arasındaki ticari uyuşmazlıklar için kurulan Kudüs Tahkim Merkezi’nin açılışı da yapıldı. Her iki proje de Filistin’in hem ekonomisinin güçlenmesi hem de dünya ile irtibatının artması için hayati öneme sahip.
Uzun süredir çalışılan proje
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ile Kudüs ve Filistin’deyiz. Türkiye ile İsrail ilişkilerinin yumuşama aşamasında olduğu şu günlerde bu ziyaret kritik. Çünkü Türkiye’nin uzun zamandır üzerinde çalıştığı bir takım projeler hayata geçiyor.
Öncelikle Kudüs Tahkim Merkezi’nin resmi açılışı yapılıyor. Bu merkez Filistin için çok önemli. Çünkü mevcut siyasi sorunlar nedeniyle Filistin ithalatının yüzde 73’ünü İsrail üzerinden yapıyor. İsrailli tüccar ile Filistinliler arasında bir sorun çıktığında da muhatap İsrail mahkemeleri oluyor. Tahmin edilebileceği gibi böyle bir durumda mahkemelerden İsrailliler lehine kararlar çıkıyor.
Türkiye tahkimde arabulucu
Mevcut durum Filistinliler’in talebi üzerine TOBB tarafından ICC gündemine taşındı. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun girişimleriyle ortak tahkim merkezinin kurulmasına karar verildi. İsrail’in de sıcak bakması üzerine görüşmeler yapıldı ve tahkim merkezinin kurulmasına karar verildi.
Türkiye’de arabulucu olarak tahkim heyetinde yer aldı. Söz konusu tahkim merkezinin ilk yönetim toplantısı dün Kudüs’te yapıldı. Üstelik de Doğu Kudüs’te yapılıyor ki bu tercihin sembolik anlamı büyük. Yeni uygulama ile ticaret hızlanacak ve daha adil olacak. Filistinliler’in mağduriyeti giderilmiş olacak.
5 bin Filistinli’ye istihdam
TOBB heyetinin ikinci durağı ise Filistin. Filistin Bakanlar Kurulu ile bugün imzalanacak anlaşma ile Cenin’de organize sanayi bölgesi kurulacak. Aslında bu projeye 2005’te start verilmişti. Önce Gazze / Erez’de yapılması planlanmıştı. Ancak Gazze’de ki seçimler sonrası oluşan iktidar ile İsrail arasındaki gerginlik nedeniyle proje İsrail tarafından askıya alındı.
İşsizlik yüzde 40’tan fazla
Tarkum’da yapılması düşünülen proje daha sonra Cenin’e kaydırıldı. Alman hükümetinin de ciddi desteği var. Böylece 8 yıldır üzerinde çalışılan projenin en somut imzası atılmış olacak. Projenin adı ‘barış için sanayi’. Gerçekten de Filistin’de inanılmaz bir işsizlik var. Resmi rakamlar yüzde 40 olarak gözükse de pratikte bu daha fazla. O yüzden İsrail hükümeti de projeye destek oluyor. 5 bin Filistinli’nin istihdam edileceği projede dileyen herkes yatırım yapabilecek. Türkiye aynı zamanda meslek eğitimi de verecek. Filistin ekonomisini canlandırmak için özel teşvik paketleri de uygulanacak. Mesela burada üretilen herhangi bir ürün sıfır gümrük ve sıfır kotayla satılacak. Bu özelliği ile Türkiye için de cazip bir proje.
Rifat Hisarcıklıoğlu projeden çok umutlu
8 yıldır üzerinde çalıştığı projenin hayata geçecek olmasını çok önemsiyor. Özellikle Türkiye’nin bölgede oyun sahası daralmışken bu tip açılımlar yapılmasının sadece ekonomik değil siyasi kazanımlarının da olduğunu düşünüyor. Ancak İsrail ve Filistin’de bir şeyler yapmak hiç kolay değil. Bir kere güvenlik deyince İsrail’de her şey duruyor. Ayrıca politik çalkantılar nedeniyle her şey normalden daha yavaş yapılabiliyor. Ancak İsrail’in özründen sonra ilişkilerde yumuşama başlamış. Zaten söz konusu yumuşama olmasa dün imzalar atılamazdı.
Bugün Gazetesi
BENZER HABERLER