logo

Polis Artık Bunları Yapamayacak

Polis Artık Bunları Yapamayacak

Polis Artık Bunları Yapamayacak

Polisin suç mağdurlarına nasıl yaklaşacağı kriterlere bağlandı. Yanlış yorumlara karşı polislerin mağduru kucaklaması, elini omzuna atması ya da el ve kollarından tutması yasaklandı.

Emniyet Genel Müdürlüğü, polislerin; hırsızlık, gasp, kapkaç, yaralama, cinsel saldırı ve aile içi şiddet gibi suç mağdurlarına karşı izleyeceği davranışları belirledi. Asayiş Daire Başkanlığı tarafından hazırlanan bülten ülke çapındaki bin 295 Polis Merkezi’yle ilgili soruşturma birimlerine gönderildi.

Polis Merkezleri, Asayiş, Önleyici Hizmetler ile Çocuk Şubeleri’nde görev yapan 80 bin polise suç mağdurlarına yaklaşım konusunda uyarı yapıldı.

İKİNCİ MAĞDURİYET YAŞANMASIN

Özel bültende polislerin mağdurlara saygılı ve destekleyici bir tavırla yaklaşması istenerek şöyle denildi: “Yanlış yorumlar yapılması, mağdurun hassasiyetleri gözetilmeden sorular sorulması, görünüşte mağdurun kendi mağduriyetinin bir parçası olduğunun ima edilmesi, mağdurdan delil olarak alınan eşyanın geri verilmemesi, duyarsızca davranılması mağdurların psikolojik travma yaşamasına neden olur ki bu ikinci mağduriyet olarak da tanımlanmaktadır.”

BAŞLARINDA DiKiLMEYiN

Mağduru dinlerken başınızı sallayıp, göz teması kurun. Başlarında dikilmek yerine karşısına oturup kendinizi onların yerine koyun. Kollarınızı çapraz bağlamayın daha açık bir duruş sergileyin. Sıcak, sempatik bir ses tonuyla iletişim kurun. El temasından kaçının (kucaklama, elin omuza atılması, el ile el veya koldan tutma gibi).

RUH HALLERiNE DiKKAT

Mülakat esnasında mağdurun özeliyle ilgili dikkatli davranın. Görüşmeyi mağdurun kendini rahat ve güvende hissettiği resmi ve sizin hakkınızda şüphe oluşturmayacak bir yerde gerçekleştirin. Kendilerini güçlü hissetmeleri ve güven tazelemeleri için, “Bir şey içmek ister misiniz” ya da “Size nasıl hitap etmemi istersiniz” gibi sorular yöneltin. Mağdurlar korkuyla birlikte kendini suçlama, aşırı sinirlilik, utanma, mutluluk ve inkar etme gibi ruh halleri içerisinde olabilir.

ÇOCUK MAĞDURLARIN BiLGiLERiNi GiZLi TUTUN

Mağdur duygularını ifade ederken sözünü kesmeyin. Yazılı not almak yerine görüşme sonunda sormayı tercih edin. Mağdurun davranış, hal ve hareketlerini gözlemleyin; duruşuna, yüz ifadesine, ses tonuna, mimiklerine, göz teması kurup kurmadığına bakın. Mağduru suça karşı verdiği tepkilerin çok normal olduğu konusunda ikna edin. Mağduriyetlerinin kendi hatalarından kaynaklanmadığını, “Siz yanlış bir şey yapmadınız” gibi cümleler kurarak anlatın. Kendini suçlamasına izin vermeyin. Mağdura başından geçen her şeyi dinlemek istediğinizi, hatta önemsiz gördüklerini dahi size anlatmasını söyleyin. Ucu açık sorular sorun. Evet-hayır şeklinde cevap alacağınız sorulardan kaçının. Mağdur başından geçenleri anlatırken sözünü kesmekten kaçının. Mağdurun fail veya failin yakınları ile göz teması kurmasını dahi önleyin. Belirli durumlarda çocuk mağdurlarının ismi gibi bilgileri gizli tutun.

GÜVEN DUYGUSU

Mağdurlarla daha iyi iletişim için yapılması gereken davranışlar şöyle sıralandı:

Kendilerini güvende hissetmelerini sağlayın.

Duygularını ifade etmelerine olanak verin.

Onları incitmeden, mağduriyetleri ile başlayan adli süreç hakkında bilgilendirin.

Güvendesiniz veya şu an sizin için buradayım ifadelerini kullanın.
Bugün Gazetesi

Etiketler: » » » »
#

SENDE YORUM YAZ

5+3 = ?

Güvenlik Kodu * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Etiketler:, , , ,