logo

Özel Okullara Nakiller Anadolu Liselerini Etkiledi

Özel Okullara Nakiller Anadolu Liselerini Etkiledi

Özel Okullara Nakiller Anadolu Liselerini Etkiledi-kamumemurlar.com

MEB tarafından açıklanan listelere göre özellikle sosyo ekonomik düzeyin yüksek olduğu ilçelerde anadolu liselerindeki boş kontenjanlar dikkat çekiyor.

MEB tarafından açıklanan listelere göre özellikle sosyo ekonomik düzeyin yüksek olduğu ilçelerde anadolu liselerindeki boş kontenjanlar dikkat çekiyor. Uzmanlar bu durumu, ‘maddi durumu iyi olanlar özel okula geçti’ şeklinde yorumluyor.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sonuçlarına göre oluşan kontenjanları açıkladı. MEB’den yapılan açıklamada 13 bin 398 okulda boşluk oluştuğu bildirildi. İstabul’da bu rakam ise 4 bin 569, Ankara’da bin 440 olarak açıklandı.

MEB tarafından açıklanan boş kontenjanları, 4 okul türünde ve sadece 9. sınıf kapasitesine göre bakıldığında ortaya çarpıcı sonuçlar çıktı. İstanbul örneğinden yola çıkıldığında Anadolu Liselerinde okul başına düşen boş kontenjan sayısı 11.5, Fen ve Sosyal Bilimler Lisesinde 7.4, Meslek Liselerinde 2.3, İmam Hatip Liselerinde ise 0.7 oldu. İlçe bazında değerlendirildiğinde ise Beşiktaş, Kadıköy, Şişli gibi sosyo ekonomik ortalamanın yüksek olduğu ilçelerde Anadolu Liseleri’ndeki boş kontenjanların yüksekliği dikkat çekti.

Ankara örneği

Ankara’ya bakıldığında ise boş kontenjan ortalaması Anadolu Liseleri’nde 3.7, Meslek Liseleri’nde 31.5, İmam Hatip Liseleri’nde 13.7, Fen Liseleri’nde 5.5 oldu. Ankara’da boş kontenjanların oluştuğu okulların, düşük puan ile öğrenci alan okullar olması dikkat çekti. 400’ün üzerinde puana sahip öğrencileri alan okullarda boş kontenjan sıfıra yakınken, 200 puan altında öğrencileri alan okullarda kontenjan boşluğu yaşandı. Örneğin Gölbaşı Meslek ve Teknik Lisesi’nde boş kontenjan sayısı 423 olarak açıklandı.

İzmir’de sürpriz

İzmir’deki boş kontenjan dağılımlarına bakıldığında Anadolu Liseleri’nde 3.6, Fen Liseleri 4.7, Meslek Liseleri 24,4 ve Anadolu İmam Hatip Liseleri’nde 12.2 oldu. İzmir’de ise meslek liselerinde boş kontenjanlar dikkat çekti.

250 bin kontenjana 180 bin başvuru

2014-2015 eğitim öğretim yılında 250 bin öğrenciye özel okul desteği vereceğini açıklayan Milli Eğitim Bakanlığı’na 180 bin 637 başvuru yapıldı.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından, ilk kez 2014-2015 eğitim-öğretim yılında özel okullarda öğrenim görecek öğrencilere destek verileceği açıkladı. Destek verilecek öğrenci sayısı 250 bin ile sınırlandırılırken verilecek desteğin ise 2 bin 500 TL ile 3 bin 500 TL arasında olacağı kamuoyu ile paylaşıldı. Yapılan bu açıklamalardan sonra ise destekten faydalanmak isteyenler ile sistem içinde yer almak isteyen okulların başvuru yapmasını talep etti.

MEB tarafından yapılan son açıklamada Türkiye genelinde 180 bin 637 öğrencinin başvuruda bulunduğu bildirildi. Sisteme girmek için başvuruda bulunan özel okul sayısı ise 4 bin 361 olarak açıklandı. MEB, okul türüne göre yapılan başvuruları ise şöyle açıkladı: “Okul öncesinde 24 bin 342, ilkokulda 54 bin 220, ortaokulda 61 bin 339, ortaöğretimde 40 bin 736 öğrenci.”

MEB tarafından yapılacak değerlendirmeden sonra destek almaya hak kazanan öğrenciler ile özel okulların listesi ise Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü’nün internet sayfasında 1 Eylül Pazartesi günü yayımlanacak. 5-9 Eylül’de eğitim ve öğretim desteği almaya hak kazanan öğrencilerin tercih işlemleri yapılacak.

10 Eylül’de özel okullara yerleşen öğrenciler ilan edilecek olup, 10-18 Eylül’de öğrencilerin özel okullara kesin kayıt işlemleri gerçekleştirilecek.

Bu hafta çok önemli

– Sadık Gültekin: Sistemde öğrenciler istemedikleri yerlere de yerleştirildi. Zaten puanı yüksek olan iyi okullara yerleşti. Düşük olanlar ise boş olan okullara yerleştirildi. Böyle olunca başta imam hatipler olmak üzere hepsi doldu. Yukarıda özel okullara nakil yöntemiyle boşalma olacak ki aşağıdaki yukarıya geçsin. Bu yüzden şu anda alt tarafta oynama yok. Bu yüzden imam hatipler dolu görünüyor. Bence bu hafta çok önemli. 4 haftalık süreç 5 haftaya çıkarıldı ama son haftalarda nakil beklemek şans olur. Burada asıl mağdur düşük puanlı öğrenci.

“Durumu iyi olan nakil yaptırdı”

– Kültür Dershaneleri Rehberlik Koordinatörü Salim Ünsal: Çoğu anadolu lisesi, meslek liseleriyle aynı orana sahip ancak özellikle gelir seviyesi yüksek olan semtlerde boşluklarda patlama mevcut. Nedeni ise öğrencilerin özel okullara nakil olmak istemesidir. Baktığımız zaman Beşiktaş 302, Kadıköy 362, Şişli 153, Kartal 159 boş kontenjana sahipken Bağcılar 4, Sultangazi 1, Gaziosmanpaşa 4, Bayrampaşa 8 boş kontenjana sahip. Taşra semtlerde ekonomik durumun özel okul şartlarını sağlayamaması bunun temel sebebidir.

Kaynak: Vatan

Etiketler: » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ

6+4 = ?

Güvenlik Kodu * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Etiketler:, , , , ,