logo

Özel Okul Ücretlerine Sınır

Özel Okul Ücretlerine Sınır

Özel Okul Ücretlerine Sınır-kamumemurlar.com

Özel Eğitim Kurumları Yönetmeliği değişti. Buna göre Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi ile TÜFE’nin toplanıp ikiye bölünmesiyle ortaya çıkacak rakama en fazla 5 puan eklenebilecek.

Özel Eğitim Kurumları Yönetmeliği değişti. Buna göre Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi ile TÜFE’nin toplanıp ikiye bölünmesiyle ortaya çıkacak rakama en fazla 5 puan eklenebilecek. Bu formül bu yıl kullanılmış olsaydı zam oranı yüzde 15 olacaktı. Oysa bazı okullar yüzde 22 zam yaptı.

Milli Eğitim Bakanlığı “Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Yeni yönetmelikte dershanelerin okula dönüşüm süreçlerinin kuralları netleştirilirken var olan özel okullara da sınırlamalar geterildi. Yeni düzenlemenin en dikkat çeken maddelerinden biri yıllık fiyat artışlarına ‘kural’ getirilmesi oldu. Yeni yönetmeliğe göre ara sınıfların eğitim ücreti, bir önceki eğitim öğretim yılında ilan edilen eğitim ücreti baz alınarak hesaplanacak. Zam oranında şu formül uygulanacak: Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi+TÜFE/2 oranına en fazla 5 puan eklenebilecek. Bu yıl özel okulların fiyatları açıklandı. Yüzde 7 ile yüzde 22 arasında zam yapıldı. Eğer bu formül bu yıl uygulansaydı zam oranı şöyle belirlenecekti: 2014 Haziran ayına kadar Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi 10.72 olarak belirlendi. TÜFE ise 7.40 oldu. Buna göre iki rakamın toplamı 18.12 ve bu rakam ikiye bölündüğünde ise 9.06 bulunuyor. Özel okullar bu rakama en fazla 5 puan ekleyebilecek ve sınır 14.06 olacaktı.

Dönüşüm kuralları

Dershanelerden liselere dönüşümün kuralları da yönetmelikte belli oldu. Yönetmeliğe göre dönüşecek dershaneler en geç 2015 Ağustos ayına kadar bakanlığa başvuracak. Dönüşümü ise 2018-2019 yılına kadar tamamlayacak. Devlet, dönüşüm için maddi destek sağlayacak. Devlet tarafından burslu okutulan öğrenciler yoluyla destek verilecek. Bu öğrenciler için devlet okullarında okuyan bir öğrencinin maliyetinin 1.5 katı ücret ödenecek. Eğer 4 yıl içinde dönüşüm olmazsa devlet verdiği desteği geri alacak. Eğitim ve öğretim desteğinden yararlanmak isteyen okullar ve öğrenciler, ağustosun ilk haftası içerisinde MEBBİS’te oluşturulan modül üzerinden müracaat edecek. Eğitim ve öğretim desteği verilecek okullar ve asil öğrencilerle bu öğrenci sayısının yüzde 10’u kadar yedek öğrenci, eylülün ilk iş gününe kadar tespit edilecek. Dershanelerden özel okula dönüşecek kurumların isimlerine Türkçe koşulu getirildi. Yani Kürtçe eğitim verecek özel okulların isimlerinin de Türkçe olması gerekecek.

Sınıflar en çok 24 kişi olacak

– Okullar valilik izniyle hafta sonu takviye kursu açabilecek.

– Etüt eğitim merkezlerinde, haftalık eğitimin en az yüzde 50’si sosyal, kültürel ve sportif alanlarda yapılacak.

– Harp veya vazife malulü sayılanların ilk ve orta öğrenim çağındaki çocuklarıyla haklarında koruma, bakım veya barınma kararı verilen çocuklara burs için öncelik verecek.

– Burslu öğrenciye ek yük getirecek belge düzenlenemeyecek.

– Burslu öğrenciler, başarıları devam ettiği sürece burstan faydalanacak. Herhangi bir şekilde kurumdan ayrılan burslu öğrencilerden öğrenim gördüğü süre için ücret talep edilemeyecek.

– Sınıf tekrarı yapan öğrenciye destek verilmeyecek.

– Yönetici ve rehber öğretmen dışında öğretmenler başka kurumlarda da ders saati ücretli olarak görev verilebilinecek.

– Okullarda sınıf mevcutları okul öncesi eğitimde 20, organize sanayi bölgelerinde açılan mesleki ve teknik Anadolu liselerinde 30, diğer okullarda ise 24’ten fazla olamayacak.

– Eğitim personelinin toplam ders saati sayısı kurumlarda 40 saati geçemeyecek.

Kaynak: Vatan

Etiketler: » » »
#

SENDE YORUM YAZ

8+8 = ?

Güvenlik Kodu * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Etiketler:, , ,