Son Dakika
Mülakata Girecek Öğretmen Adaylarının Dikkat Etmesi Gerekenler.
Mülakata Girecek Öğretmen Adaylarının Dikkat Etmesi Gerekenler. Sözleşmeli Öğretmenlik Mülakatlarına Gireceklerin Dikkat Etmesi Gerekenler
1- Mülakata girmeden önce yapmam gerekenler nelerdir?
Gerek öğretmenlik mesleği için gerekse de diğer meslekler için olsun, bir mülakata girmeden önce en önemli unsur kişinin kendisini tanıması ve anlamlandırmasıdır. Mülakata girmeden önce kendinizi iyice tanımalısınız. Çünkü mülakatı gerçekleştirenler de öncelikle bunu yapmaya çalışacaktır. Kendinizi tam anlamıyla tanıyabilirseniz, öğretmenlik mesleğine dair niteliklerinizi, hayallerinizi, yeterliliğinizi karşınızdakine daha iyi aktarabilirsiniz. Bunun için en önemlisi kendinize olan güveniniz ve tecrübeleriniz ile niteliklerinizi küçük görmemenizdir. Kendinizi daha iyi tanıyabilmek ve mülakat komisyonuna tanıtabilmek için şu soruları mülakat öncesinde kendinize sormanızda fayda vardır:
– Neden öğretmen olmak istiyorum? – Öğretmenlik mesleğiyle ilgili niteliklerim nelerdir?
– Öğretmen olarak atanırsam eğitim camiasına ne gibi katkım olur?
– Öğretmenlik mesleği ile ilgili tecrübelerim nelerdir?
– Zayıf ve güçlü yönlerim nelerdir?
Tüm soruların cevabını kendi kendinize verdikten sonra, mülakat komisyonundan size gelebilecek sorulara daha hazırlıklı olabilir ve karşınızdakileri daha iyi ikna edebilirsiniz.
2- Mülakata girerken özgeçmiş hazırlama gerek var mı?
Her şeyden önce belirtelim ki gireceğiniz mülakatlarda öyle uzun uzadıya içeride kalma, kendinizi destanlar yazarcasın komisyona ifade etme şansınız olmayacaktır. Zaten bu teknik olarak da mümkün değildir. Geçmiş tecrübeler ve öngörüler neticesinde bir aday için mülakatın ortalam 5-10 dakika olacağı varsayılmaktadır. Bunun için kendinizi akademik, liyakat ve beceri olarak ifade edebileceğiniz en iyi materyal hiç kuşkusuz öz geçmiş formudur. İnternetten çok farklı şekillerde bulabileceğiniz öz geçmişinize kendinizle ilgili dikkat çekici ve öğretmenlik mesleğine, kariyerinize, liyakatınıza, eğitiminize dair bilgilerinizi eklemeyi unutmayın. Bu tarz bir çalışma komisyon üyelerinde aynı zamanda olumlu bir algı oluşmasına yardımcı olacaktır.
3- Mülakata girerken kılık kıyafetim ve dış görünüşüm nasıl olmalıdır?
4- Komisyon üyeleri kimlerden oluşur ve bana karşı nasıl davranırlar?, Mülakat ortamı, atmosferi nasıldır?
Mülakat komisyonu Bakanlığın görevlendirdiği bir başkan ve iki üyeden oluşur. Muhtemelen; Başkan Bakanlıkta Daire Başkanı düzeyinde, üyeler ise İl Milli eğitim Müdür Yardımcısı, İlçe Milli Eğitim Müdürü veya Şube Müdürü düzeyinde olacaktır. Daha önceki tecrübelerimizden de sabittir ki mülakat komisyonundaki yetkililer seçilirken bu kişilerin bireylerle olan diyaloğu, yeterlilikleri ve kişisel becerileri önem arz etmektedir.Öncelikle mülakatla ilgili ön yargılarınızı bir kenara bırakın. Mülakkatta kimse size amirlik yapmayacak, sizi incitecek tavır ve davranışta bulunmayacaktır. Dolayısı ile mülakata girdiğinizde komisyon üyeleri sizleri gayet nazik ve güler yüzle karşılayacaktır. Emin olun, onlar sizlerin heyecanızın farkında ve bu heyecanınızı yenebilmeniz adına sizlere yardımcı olacaktır. Mülakatın yapılacağı binaya gittiğinizde öncelikle lobi, ön salon gibi bir alanda bekleyeceksiniz. Elinde çağrı listesi olan bir yetkili adınızı anons edecek ve sizi mülakatın yapılacağı odaya alacak. Bu esnada cep telefonunuzu dışarı bırakmanız istenecektir.
5- Mülakatın yapılacağı odaya ilk giriş nasıl olmalı, içerideki tavır ve davranışlarda nelere dikkat edilmelidir?
Mülakatın yapıldığı odaya çağrıldığınızda mutlaka kapıyı çalarak içeri girmeli, komisyon üyeleri selamlanmalı ve komisyon başkanı veya üyeler “otur” demeden asla oturulmamalıdır. İçeri girdiğinizde karşınızda üç komisyon üyesinin oturduğu bir masa olacak. Siz de onların kam karşısına konulmuş bir sandalyede oturacaksınız. Selamlama sırasında “İyi günler efendim, iyi günler, iyi çalışmalar efendim” gibi selamlama unsurları kullanılmalıdır. Komisyon üyeleri söz hakkı vermeden veya soru sormadan konuşulmamalıdır.
6- Mülakatın yapılacağı odada beni neler bekliyor?
İçeri girip yerinize oturduktan sonra komisyon üyelerinin oturduğu masanın önünde onlarca zarfın içerisinde olduğu bir kutu göreceksiniz. Komisyon görevlileri sizlerden bir tane zarf çekmenizi isteyecek, numaralı zarfınızı aldıktan sonra içinden çıkan soru kağıdının birini komisyon üyesine verecek birini de kendiniz alıp yerinize oturacaksınız. Sorulara başlamadan önce komisyon üyeleri sizi tanımaya çalışacaktır. Özellikle diksiyonunuza, hitabetinize, ikna kabiliyetinize bakılacak olan bu bölümde ‘Öğretmenlik mesleğini neden tercih ettiniz, öğretmen olursanız neler yapmak istiyorsunuz, eğitim camiasına, ülkenin eğitimine katkınız neler olacak, bayrağın dalgalandığı her yerde görev yapmaya hazır mısınız, sözleşmeli öğretmenliğin şartlarını biliyor ve bu şartlara göre çalışmayı kabul ediyor musunuz?’ gibi sorular sorulacaktır. Zarfınızda iki ya da üç soru olacaktır. Genel kültür soruları genellikle tarih ve edebiyat alanından, güncel konulardan çıkacaktır. Sizden ilk soruyu okumanız ve cevaplamanız istenecektir. Cevabınızı aynı zamanda önünüzdeki kağıttaki cevap bölümüne de yazacaksınız. Sırayla tüm sorular için bu şekilde cevaplanacak. Ardından soru kağıdını imzalayarak komisyon görevlilerine teslim edecek ve sınava girdiğinize dair çizelgeyi de imzalayarak çıkacaksınız. Böylelikle günlerdir beklediğiniz mülakatın da sonuna gelmiş oldunuz.
Etkili Bir Mülakat İçin Özellikle Şunlara Dikkat Edilmelidir:
ç) Mülakat esnasında saat, aksesuar vb şeylerle uğraşılmalıdır.
ğ) Tutum ve davranışlar, komisyon tarafından kısa sürede adayın kişiliği hakkında bilgi sahibi olunmasına yardımcı olacağı için önemlidir. Bu açıdan davranışlar kabul edilebilir nitelikte olmalıdır.
Umarım bu yazımız öğretmen adayı arkadaşlarımıza yardımcı olur ve hak eden arkadaşlarımız eğitim camiamızda yer alarak, daha müreffeh yarınlara ulaşabilmemiz adına ülkemizin eğitimine katkıda bulunur.
Mebpersonel
BENZER HABERLER