logo

Memurlar Servis Hizmetinde Hayal Kırıklığına Uğradı

Memurlar Servis Hizmetinde Hayal Kırıklığına Uğradı

Memurlar Servis Hizmetinde Hayal Kırıklığına Uğradı

Maliye, İçişleri, Sağlık, Milli Eğitim, Ulaştırma, Kültür ve Turizm, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın merkez ve bağlı kuruluşlarında çalışan on binlerce memur, 1 Ocak’ta başlaması beklenen servis hizmetinin başlamamasıyla hayal kırıklığına uğradı.

Hürriyet, memurların ‘servisi Maliye engelledi’ iddiasını ve gecikmenin nedenini Maliye Bakanlığı’nın üst düzey yöneticilerine sordu. Bürokratlar, maliyet çalışması nedeniyle servis uygulamasının başlayamadığını belirtirken, sürecin hızlandırılması talimatı verdiklerini açıkladılar.

2001 krizinden sonra IMF’nin kemer sıkma önlemleri çerçevesinde kaldırılan memura servis yardımı, toplu sözleşme masasında ‘kısmen’ geri gelmişti. 2014-2015 yıllarını kapsayan toplu sözleşme görüşmesi metnine ‘bakanlık ve bağlı kuruluşların merkez teşkilatında çalışan memurlar servis hizmetinden yararlanır’ hükmü yazılmıştı. Böylece, Başkent’teki on binlerce memur, 1 Ocak’tan itibaren işe geliş ve gidişlerinde ‘ücretsiz’ servis kullanarak, aylık 100 ila 200 liralık yol masrafından kurtulacaktı.

Ancak yeni toplu sözleşme döneminin başlamasının üzerinden 44 gün geçmesine karşın tek bir bakanlık hariç, memura ücretsiz servis uygulaması başlayamadı. Ücretsiz servisin başlamaması memurlar arasında hayal kırıklığı yaratırken, “Bunu Maliye Bakanlığı üst düzey yönetimi engelliyor” iddiası konuşulmaya başladı.

SÜRECİ HIZLANDIRIN TALİMATI

“Memura servis hizmeti ne zaman başlayacak” sorusunu Maliye Bakanlığı’ndan üst düzey bir bürokrata sorduk. Bürokrat, İdari ve Mali İşler Dairesi’nden bu işin mali boyutunun ne olacağı ve bütçeye ne kadarlık bir ödenek konulması gerektiğine dair çalışma yapılmasını istendiğini söyledi. Ancak bu çalışmanın henüz tamamlanmadığını belirten bürokrata, “Memurlar, ücretsiz servisi Maliye’nin engellediğini düşünüyor. Siz buna karşı mısınız” diye sorduk. Buna önce şaşıran ardından da üzülen bürokrat, “Kamuda fazla mesai uygulamasının kaldırılması çok doğru bir karardı. İhtiyacımız olmadığı halde insanları burada tutuyorduk, cumartesileri çağırıyorduk. İnsanlar evlerine gitsinler, dedik. Tabii ki gelir kayıpları oldu. Bunun için de ücretsiz servisi özellikle destekledik en azından kayıplarının bir kısmını telafi ederiz, diye düşündük. Aylık 100 ila 200 liralık destek anlamına gelecekti” dedi.

Bu uygulamayı desteklemiş olmalarına karşın, karşı çıktıklarının düşünülmesinden duyduğu üzüntüyü dile getiren bürokrat, “Sonuçta Maliye’yiz. Attığımız bir adımın neye mal olacağını bilmemiz gerekiyor ki bütçede ona göre ödenek koyabilelim. Bunun için de bir çalışma yapılmasını istedik. Sanırım çok kısa sürede tamamlanacak. Biz de ücretsiz servisi başlatacağız” diye konuştu.

İHALEYİ ERKEN YAPTILAR, SERVİSİ BAŞLATTILAR

Memurların en şanslıları ise Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na bağlı TEDAŞ, TEİAŞ ve EÜAŞ’ta  çalışanlar oldu. Bu kurumlar için Enerji Bir-Sen’in girişimiyle 9 Ekim’de ortak servis hizmeti alım ihalesi yapıldı ve 2 Ocak itibariyle bu kurumlarda çalışanlar servislerine kavuştular. ‘Yol masrafından’ kurtuldular.
Hürriyet

Etiketler: » » » » » » » » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ

10+3 = ?

Güvenlik Kodu * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Etiketler:, , , , , , , , , , , , , , ,