logo

Memurlar Nüfusa Kayıtlı Olduğu İllere Atanabilecek mi?

Memurlar Nüfusa Kayıtlı Olduğu İllere Atanabilecek mi?

Memurlar Nüfusa Kayıtlı Olduğu İllere Atanabilecek mi-kamumemurlar.com

Ahmet Ünlü..

Yer değiştirme suretiyle atamaya tabi devlet memurlarının atamalarını düzenleyen “Devlet Memurlarının Yer Değiştirme Suretiyle Atanmalarına İlişkin Yönetmelik’te önemli bir değişiklik yapılmıştır. Memurun Yer Değiştirme Suretiyle Atanamayacağı Hizmet Yerlerini düzenleyen 15’inci maddesi yürürlükten kaldırılarak birçok yöneticinin nüfusa kayıtlı olduğu ile veya nüfusa kayıtlı olmamakla birlikte, en az 15 yıl müddetle devamlı olarak ikamet ettikleri ile atanmalarının önündeki engeller kaldırılmıştır. Acaba bu değişiklik sorunu ne kadar çözmüştür, bu yazımızda konuyu izah etmeye çalışacağız.

* Sorun neydi ve yapılan değişiklikle sorun bitti mi?

Yönetmeliğin kaldırılan Memurun Yer Değiştirme Suretiyle Atanamayacağı Hizmet Yerleri başlıklı 15’inci maddesinde; vali, kaymakam, bölge müdürü, başmüdür, il ve ilçe müdürleri, emniyet müdürü, emniyet amiri, milli eğitim müdürü, defterdar, mal müdürü, kadastro müdürü, tapu sicil müdürü, nüfus ve vatandaşlık müdürü, nüfus müdürü ve bunların yardımcıları, taşra teşkilatında görevli şube müdürü, müdür, il ve ilçe müftüsü ve bunların yardımcıları ile koruma ve güvenlik hizmetlerini yürüten personelin kendisinin veya eşinin nüfusa kayıtlı olduğu il ve bu il’e bağlı ilçelere, nüfusa kayıtlı olmamakla birlikte, en az 15 yıl müddetle devamlı olarak ikamet ettikleri veya hizmetini olumsuz yönde etkileyecek maddi ilişkisinin bulunduğu il veya ilçeye, bu il’e bağlı ilçelere, ilçenin bağlı bulunduğu il ve bu il’e bağlı diğer ilçelere atanamamaktaydı.

Yapılan değişiklikle işte bu madde yürürlükten kaldırılarak belirtilen kamu görevlilerinin ülkenin her iline atamalarının önündeki engeller kaldırılmıştır. Ancak, hal böyle iken özel yönetmeliklerdeki hükümler nedeniyle atama engeli aynen devam eden kurumlar bulunmaktadır.

* Hangi kurumlarda engel devam ediyor?

Kaldırılan maddeye göre, yukarıda unvanları belirtilen kamu görevlilerinin kendisinin veya eşinin nüfusa kayıtlı olduğu il veya bu il’e bağlı ilçelere, nüfusa kayıtlı olmamakla birlikte en az onbeş yıl müddetle devamlı olarak ikamet ettiği veya hizmetini olumsuz yönde etkileyecek maddi ilişkisinin bulunduğu il veya ilçeye, atanmaları mümkün değildir. Benzer şekilde birçok özel yönetmelikle yer alan düzenlemeler aynen yer almaktadır. Dolayısıyla özel yönetmeliklerdeki düzenlemeler bulunduğu sürece ülkenin her iline atama yapılması mümkün değildir.

Yine Emniyet Hizmetleri Sınıfı Mensupları Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği’nin Personelin Atanamayacağı Yerler başlıklı 7’nci maddesine göre emniyet personelinin her ile atanması mümkün değildir.

Benzer düzenlemeler; Gelir İdaresi Başkanlığı Personeli Yer Değiştirme Yönetmeliği, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Taşra Teşkilatı Yöneticilerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği, Göç İdaresi Genel Müdürlüğü Personeli Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Yer Değiştirme Yönetmeliği, İçişleri Bakanlığı Personeli Yer Değiştirme ve Atama Yönetmeliği, Karayolları Genel Müdürlüğü Memurlarının Yer Değiştirme Suretiyle Atanmalarına İlişkin Yönetmeliği, Maliye Bakanlığı Personelinin Yer Değiştirme Suretiyle Atanmalarına İlişkin Yönetmeliği, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Personelinin Yer Değiştirme Suretiyle Atanmalarına İlişkin Yönetmeliği, Sosyal Güvenlik Kurumu Personeli Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği gibi birçok kamu kurumunun özel yönetmeliklerinde hala bulunmaktadır.

Özel yönetmeliklerde yer alan bu kısıtlayıcı hükümler bulunduğu sürece kapsamda yer alan personelin ülkenin her yerine atanması mümkün değildir.

Devamını okumak için tıklayınız…

Etiketler: » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ

3+7 = ?

Güvenlik Kodu * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Etiketler:, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,