logo

Memur Olacak Kişi Ne Kadar Maaş Alacak?

Memur Olacak Kişi Ne Kadar Maaş Alacak?

İşçi Kıdemine Devlet Katkısı-kamumemurlar.com

2013/2 KPSS tercih kılavuzunda 11 bin 415 kontenjan yer alıyor. Bunların 6 bin 653 tanesi lisans (4 yıllık) mezunları; 2 bin 383 tanesi önlisans (2 yıllık) mezunları ve 2 bin 379 tanesi ise lise mezunlarına ayrılmış.

Maaş verilerine geçmeden önce adaylar tarafından yanlış algılanan çok önemli bir konuya değinmekte yarar görüyoruz. Bu konu derece sütunlarının maaşı etkileyip etkilemediği.

Derece sütunundaki rakamlar ne işe yarıyor?

Derece sütunu boş olan kontenjanlar 399 sayılı KHK’ya tabi KİT sözleşmeli personeldir. Derece sütununda yer alan 5-13 arası rakamlar ise, o kadronun, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’na tabi olarak çalışan memurluk kadrosu olduğunu göstermektedir.

KİT sözleşmeli pozisyonları güvenceli midir?

Tercih kılavuzunda yer alan KİT sözleşmeli pozisyonları, diğer sözleşmeli görevler gibi güvencesiz değildir. Bu pozisyonlar en az memurluk kadar güvencelidir. Memurluktan farklı olarak ilk atanan sözleşmeli personel ile 6 aylık bir sözleşme yapılmaktadır. Sonrasında sözleşmeler yıllık olarak yapılıyor. Ama sözleşmenin feshi veya devam ettirilmemesi çok ağır durumlara bağlanmıştır.

KİT özelleştirilirse işsiz kalır mıyım?

KİT’lere sözleşmeli personel olarak atanmak isteyenlerin en çok merak ettiği sorulardan bir diğeri de, KİT’lerin özelleştirilmesi durumudur. Bu konuda adayların içinin rahat olması gerekiyor. Zira 4046 sayılı Kanunun 22. maddesine göre, bir KİT’in özelleştirilmesi durumunda burada çalışan sözleşmeli personel diğer kamu kurumlarına memur olarak atanmaktadır. İşsiz kalma gibi bir durum söz konusu olmamaktadır.

Aynı unvanda kurumlar arası maaş farklılığı var mı?

2011 yılından önce A kurumundaki memur ile B kurumundaki memur, aynı unvanda olmalarına rağmen farklı maaşlar alıyordu. Bu farklılık da, kurumlar arası ek ödemelerden kaynaklanıyordu. 2011 yılında yapılan düzenleme ile bu farklılık kaldırıldı. Şuan için örneğin A kurumundaki VHKİ ile B kurumundaki VHKİ aynı maaşı almaktadır. Sadece belediye ve il özel idarelerinde çalışan memurlar, sosyal denge sözleşmesi adı altında 700 liraya kadar bir tazminat alabilmektedir. Ancak bu miktar da her belediyede var olmadığı gibi, miktarı da belediyeden belediyeye değişmektedir.

Derece sayıları maaşı etkiler mi?

En düşük derece 15 ve en yüksek derece ise 1’inci derecedir. Yani derece rakamı küçüldükçe aslında daha üst bir derece ifade edilir. Ancak, memuriyete ilk girişte derecenin kaç olduğunun önemi yoktur. Örneğin, kılavuzda 5’inci dereceli kadroya atanan bir mühendis ile 8’inci derece bir kadroya atanan bir mühendis de memuriyete ilk girişte tabloda belirttiğimiz net maaşı alacaktır.

Adaylar derecelerin niye farklı olduğunu da irdelemektedir. Ancak bu çok teknik ve karışık bir konu olduğu için memuriyete ilk girişte maaş açısından derecelerin bir öneminin olmadığının bilinmesi yeterlidir.

Maaşlara eklenmesi gereken beş unsur

AŞAĞIDAKİ tabloda 2013 yılı Kasım ayı net maaşları bulunmaktadır. Ancak unutulmamalı ki, maaşlar bu tabloda yer alan miktarlardan daha yüksektir. Çünkü bu tutarlara beş adet maaş unsuru dahil değildir. Aşağıdaki beş durumdan herhangi birine veya bir kaçı sizin için geçerliyse tablodaki net maaşa bunu ekleyin ve ilgili mesleğe girdiğinizde alacağınız maaşı kendiniz hesaplamış olun.
*Eşiniz çalışmıyor ise 163 lira tutarında eş yardımı,
*Çocuğunuz varsa çocuk başına 19 lira çocuk yardımı (çocuk 0-6 yaş arasında ise bu miktar iki kat ödeniyor),
*Bekar memur için asgari geçim indirimi olarak minimum 73 lira,
*Teknik ve sağlık hizmetleri sınıfındaki personeli olup da doğu bölgelerindeki illerde çalışanlara ek özel hizmet tazminatı olarak 250 liraya kadar ek tazminat,
*Sağlık personeli için döner sermaye ödemeleri.

İşte KPSS adaylarının göreve başlayınca alacakları net maaş


Memurlar.net

Etiketler: » » » » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ

1+10 = ?

Güvenlik Kodu * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Etiketler:, , , , , , , , , , ,