logo

Kurbanlık Seçerken Dikkat Edilecek Hususlar

Kurbanlık Seçerken Dikkat Edilecek Hususlar

Kurbanlık Seçerken Dikkat Edilecek Hususlar-kamumemurlar.com

Kurban bayramının yaklaşmasıyla birlikte kurban seçimi ve kurban alım hazırlıkları da başladı. Peki kurbanlık seçerken nelere dikkat etmeli?

Kurbanlık olarak, etrafa canlı bakan, durgun olmayan, tüyleri parlak, dik duruşlu ve kilosu yaşına uygun olan hayvanların tercih edilmesi gerektiği belirtildi.

Trakya Bölge Veteriner Hekimler Odası Başkanı Erdal İlgü, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kurban bayramının yaklaşmasıyla, kurban seçimi ve kurban alım hazırlıklarının başladığını söyledi.

Vatandaşların özellikle veteriner hekim kontrolünde olan hayvan pazarları ve hayvan borsalarından kurbanlık seçmesi gerektiğini belirten İlgü, şöyle konuştu:

KURBANLIK SEÇERKEN DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR

“Vatandaşlarımız oradan hayvan almayıp köylerden alırlarsa da yine kesim yerleri olarak mezbahalar tercih edilmelidir. Kurbanlık seçerken büyükbaş ve küçükbaşta dikkat edilmesi gereken özellikler var. Özelikle canlı bakışlı hayvanlar kurbanlık seçilmelidir.

Hastalıklı, durgun olan hayvanlar yerine tüyleri parlak, etrafa ilgisi olan ve çok zayıf olmayan hayvanlar kurbanlık olarak seçilmelidir. Çok zayıf, durgun, salyası olan hayvanlar mümkün olduğu kadar tercih edilmemelidir. Zaten hayvan sağlıklı ise sağlıklı görüntü verecektir. Ona göre hayvan seçimine dikkat edilmelidir.”

KURBANLIK EN AZ 1-1,5 YAŞINDA OLMALI

İlgü, kurbanlık hayvanların olgun olması gerektiğini söyledi.
Kurbanlıkların 1-1,5 yaşında olması gerektiğini belirten İlgü, “Büyükbaşlarda halk arasında söylenen kapak açtı diye bilinen ön dişinin düştüğü durumda olanlar seçilmelidir. Ön kesici dişin düşmesi 1,5 yaşa tekabül ediyor. Kurbanlıkta ergin canlı ağırlığının yüzde 70’ine ulaşmış hayvanlar tercih edilmeli. Bu hayvanların sağlık açısından uygun olduğunu düşünüyoruz” diye konuştu.
Trakya Bölgesi’ne Anadolu’dan hayvan girişinin yasak olduğunu hatırlatan İlgü, Trakya için küpe numarası tr 22, 59, 39 olan hayvanların tercih edilebileceğini dile getirdi.

KAÇAK HAYVAN KULAK KÜSPESİNDEN ANLAŞILIR

Değişik küpe numarası olan hayvanların güvenlik görevlisine bildirilmesi gerektiğini ifade eden İlgü, “Trakya bölgesi şap hastalığından ari bölgedir. Bu sebeple dışarıdan buraya hayvan girmesi yasaktır. Kaçak yollarla hayvan getirilmişse kulak küspesindeki “tr”den sonra gelen rakamdan anlaşılabilir” dedi.
Edirne Müftüsü Ömer Taşçıoğlu da dinen büyükbaş hayvanlarda 2 yaşını, küçükbaş hayvanların ise 1-1,5 yaşını doldurması gerektiğini söyledi.

BACAĞI KIRIK VEYA TOPAL OLMAMALI

Koyunlarda ise annesi görünümünde ve 6 ayını geçmiş hayvanların kurban edilebileceğini belirten Taşçıoğlu, “Hayvanın sıhhati yerinde olmalı. Yaşlı olmamalı. Kesileceği yere kadar yürüyebilecek durumda olmalı. Bacağı kırık ya da topal olmamalı. Boynuzlarının ve kuyruğunun birçoğu bulunmalı. Ülkemizde en çok sıkıntıya düşülen mesele büyükbaş hayvanlarda yaş sınırı. Ona dikkat edilmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.
Takvim

Etiketler: »
#

SENDE YORUM YAZ

10+10 = ?

Güvenlik Kodu * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Etiketler:,