logo

“İşe Girerken İmzalatılan İbraname Hükümsüzdür”

“İşe Girerken İmzalatılan İbraname Hükümsüzdür”

İşe girerken işçilere kıdem tazminatını ve diğer haklarını aldıklarına, dava açmayacaklarına dair ibraname imzalatılıyor. Peki, bu tür ibranamelerin geçerli olmasının koşulları nelerdir? İşe girerken ibraname imzalayan işçi kıdem tazminatı alamaz mı, alacakları için dava açamaz mı?

İŞE GİRİŞTE “TAZMİNATIMI ALDIM” DİYE KÂĞIT İMZALAYAN İŞÇİ KIDEM TAZMİNATI ALABİLİR Mİ?

İşe girerken, işyerinden ayrılırken kıdem tazminatı talep etmeyeceğimi, mahkemeye gitmeyeceğimi belirten bir yazı imzalattılar. Bu yazıya rağmen emekli olduğumda tazminat alabilir miyim? Mahkemeye gidebilir miyim? (İsmi saklı)

İşe girişlerde zaman zaman işçilerden “ibraname” niteliğinde bu tür yazılar istendiği oluyor. Gerekçe olarak da İş Kanunu gösteriliyor. Ancak, İş Kanunu’nda böyle bir düzenleme yer almıyor.

Türk Borçlar Kanunu’nun 420. maddesine göre işçinin işverenden alacağına ilişkin ibra sözleşmesinde aranan koşullar vardır. Bunların başında ibra sözleşmesinin yazılı olması, ibra tarihi itibarıyla sözleşmenin sona ermesinden başlayarak en az bir aylık sürenin geçmesi, ibra konusu alacağın türünün ve miktarının açıkça belirtilmesi, ödemenin hak edilen tutara göre noksansız ve banka aracılığıyla yapılması koşulu aranıyor. Kanun, bu unsurları taşımayan ibra sözleşmeleri veya ibranameleri kesin olarak hükümsüz sayıyor.

Size tarihsiz bir ibraname imzalatmış olsalar bile Türk Borçlar Kanunu’na göre, ibranamede çalıştığınız sürenin karşılığı hak ettiğiniz kıdem tazminatı tutarının net olarak yazması gerekiyor. Bu tutarın yazması da yeterli değil, ibranamedeki tutarların ödendiğine dair belge sunulması, ödemenin de banka aracılığıyla yapılmış olması zorunludur.

İşveren, size imzalattığı ibranameye, iş akdinin sona erdiği tarihi izleyen bir ay sonrasının tarihini atmış olsa bile kıdem tazminatının banka aracılığıyla ödendiğine dair bir belge sunamadıkça, imzalatılan ibraname geçersiz sayılır. Kıdem tazminatına hak kazanacak şekilde işten ayrıldığınızda işveren kıdem tazminatınızı ödemezse mahkemede hakkınızı arayabilirsiniz. Bunun önünde hiçbir engel bulunmuyor.

Haberin devamı için tıklayınız.

Kamumemurlar.com’u twitter’dan takip etmek için tıklayınız

Kamumemurlar.com’u Instagram’dan takip etmek için tıklayınız

Kaynak : Habertürk

Etiketler: » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ

3+1 = ?

Güvenlik Kodu * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Etiketler:, , , , , , ,