logo

İlk Merkezi Yazılı Kasım Ayında Yapılacak

İlk Merkezi Yazılı Kasım Ayında Yapılacak

İlk Merkezi Yazılı Kasım Ayında Yapılacak-kamumemurlar.com

Milli Eğitim Bakanlığı’nın SBS yerine getirdiği ortaöğretime geçiş sisteminin ayrıntıları netleşti. 8. sınıf öğrencileri her dönem 6 dersten birer kez olmak üzere yılda 12 sınava girecek.

Yasin Kılıç’ın haberi

Test usulüyle her dersten 20’şer sorunun yöneltileceği sınavlar, birinci dönemde kasımın son haftasında, ikinci dönemde ise nisan ayının son haftasında yapılacak. Sınav süresi 40 dakika olacak. Yanlış cevaplar doğruları götürmeyecek. Sistemin, orta ve uzun vadede açık uçlu soruları da ihtiva etmesi planlanıyor. Sınavda, o zamana kadar işlenen konular yer alacak. İki okul gününde yapılacak merkezî sınavların olduğu gün okullar tatil edilecek.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) ortaöğretime geçiş sisteminde bulduğu modelin ayrıntıları belirlendi. ‘Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş’ olarak belirlenen yeni modelde tek Seviye Belirleme Sınavı (SBS) yerine öğrenciler 8. sınıfta her dönem 6 dersten birer kez olmak üzere yılda 12 sınava girecek. Test usulü yapılacak sınavlarda her dersten 20’şer soru sorulacak. Birinci dönemde yazılılar kasım ayının son haftasında, ikinci dönemdeki sınavlar ise nisan ayının son haftasında yapılacak. Milli Eğitim Bakanlığı, Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi ile ilgili tüm ayrıntıların yer aldığı bir rapor hazırladı. Buna göre, öğrencilerin okullarında girdiği yazılılardan bir tanesi daha denetimli bir şekilde ortak yapılacak. Sınavda, o güne kadar işlenen konular yer alacak. Merkezî sınavlar, ilerleyen zamanlarda açık uçlu soruları da içerecek. Her öğrenci sınavlara kendi okulunda girebilecek. Merkezî ortak sınavlar, ‘temel dersler’ fen ve teknoloji, matematik, Türkçe, TC inkılâp tarihi ve Atatürkçülük, yabancı dil, din kültürü ve ahlâk bilgisi derslerinden yapılacak. Din kültürü ve ahlak bilgisi dersini almayan öğrenciler bu dersten muaf tutulacak. Merkezî ortak sınavlar bu yıl sadece 8. sınıfta uygulanacak. Sınavlara giremeyen öğrenciler mazeret sınavına tabi tutulacak. Ortaöğretim kurumlarına yerleştirmeye esas puan 6, 7 ve 8. sınıf başarı puanlarının yüzde 30’u ile 8. sınıfta uygulanan merkezî ortak sınav puanlarının yüzde 70’inden oluşacak. 8. sınıfta, 6 temel dersten 3 yazılısı olanların 2.’si, 2 yazılısı olanların 1.‘si merkezî yazılı olarak yapılacak. 6, 7 ve 8. sınıfların yıl sonu başarı puanı 300 üzerinden merkezi ortak sınavların puanı 700 üzerinden hesaplanacak, ortaöğretime yerleştirmeye esas puan ise bu ikisinin ortalaması alınarak 500 üzerinden hesaplanacak. Yanlış cevaplar doğru cevapları etkilemeyecek.

KİŞİYE ÖZGÜ KİTAPÇIK OLMAYACAK

Merkezî değerlendirme yazılılarında, sınav güvenliği için en az iki farklı kitapçık hazırlanacak. İlk aşamada kişiye özgü kitapçık uygulaması olmayacak. Sınavlar iki günde yapılacak. Bir günde en fazla 3 sınav gerçekleştirilecek. Sınavın olduğu gün okullar tatil olacak. Sınavlar, Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü (YEĞİTEK) tarafından yapılacak. Orta vadede sınav salonlarına kamera sistemi de kurulacak. Sistemin, orta ve uzun vadede açık uçlu soruları da içermesi planlandığından barkot benzeri sistemlerle yazılılar değerlendirilecek. Sınavlar için nitelikli ve zengin bir soru havuzu oluşturulduğu belirtiliyor.
ZAMAN

Etiketler: » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ

2+4 = ?

Güvenlik Kodu * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Etiketler:, , , , , ,