Son Dakika
Dershanelerin kapatılmasıyla ilgili konuşan TBMM Milli Eğitim Komisyonu Başkanı Fikri Işık, dershanelerin sürdürülebilir bir yapı olmadığını herkesin bildiğini belirterek, ‘Eğitimle uğraşan herkes bu sistemin sürdürülemez olduğunu biliyor. Bir geçiş süreci içerisinde hem dershanelerin dönüşümü hem de dershaneleri ortaya çıkaran sebeplerin tamamen ortadan kaldırılmasına yönelik uzun süreli bir çalışmanın artık sonuna geldiğimizi söyleyebiliriz. Bununla ilgili uzun süredir yürütülen çalışmalar somut bir noktaya geldi. Hedefimiz önümüzdeki 3 yıl en geç 4 yıl içinde dershaneleri tamamen işlevsiz kılan dershaneleri doğuran sebeplerin tamamını ortadan kaldırmış olmak. Bununla ilgili uzun süredir yürütülen çalışmalar somut bir noktaya geldi. Bizim derdimiz öğrencinin eline her yerde geçen bir diploma verebilmek’ diye konuştu.
EN BÜYÜK AÇMAZ
TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu Başkanı Fikri Işık, ‘Milli eğitim sisteminin karşı karşıya kaldığı en büyük açmaz, sınav sistemi ve onun doğurduğu dershane sistemi. Bütün dünyada eğitim merkez unsuru okuldur. Öğrencinin odak olduğu öğretmen ve okuldur. Türkiye’deki dershane sistemi okulu ve öğretmeni merkez olmaktan çıkarmıştır. Dershane düzeninin sürdürülebilir olmadığı kanısındayız. Önümüzdeki 3 – 4 yıl içinde merkezi ve teste dayalı sınav sisteminden vazgeçileceğini görülüyor’ şeklinde konuştu.
ÇIKARLAR BIRAKILSIN
İç Anadolu Bölgesi Akil Heyetinde yer alan Erol Göka, ‘Mevcut sistemde çok büyük problemler var. Dershanelerde bu problemlerin neticesinde ortaya çıkmış oluşumlar. Bu güne kadar bu problemleri pansumanlarla geçiştirilmeye çalıştık. İlk kez köklü bir reform yapılıyor. Bu reforma herkes çıkarlarını bir kenara bırakarak destek vermemiz gerekir’ diye konuştu.
NİHAİ HALİ DEĞİL
AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal, ‘Bu bir kapatma değil bu bir düzenleme. Yani statü değişikliği. Dolayısıyla bu statü değişimi kurumların kapanması anlamına gelmiyor. Bunların yeni bir statü ile yollarına devam etmesi anlamına geliyor. Kaldı ki bu çalışma nihai değil. Bu kanun tasarısına dönüşecek’ dedi.
Yüzde 14 dershaneye gidiyor
TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu üyesi Selçuk Özdağ, ‘Türkiye’de dershaneler geçmişte fırsat eşitliğine katkı sunmuş olabilirler. Ama bu gün yeni eğitim sistemi ile SBS’nin kaldırılması nedeniyle artık dershaneler gerek yoktur. Dershaneye giden öğrenci sayısı eğitim gören öğrencilerin yüzde 14’dür. Okuma salonları kapatılmıyor. Dershaneye güven, devlet okuluna güvenin ikinci plana atılması demektir. Dershaneleri dönüştürüyoruz. Öğretmen açığını kapatıyoruz. Bu hastalıklı yapıyı tedavi etmek istiyoruz’ dedi.
Yeni Şafak
BENZER HABERLER