logo

İhracatçının Fuar Desteği Kalkıyor

İhracatçının Fuar Desteği Kalkıyor

İhracatçının Fuar Desteği Kalkıyor-kamumemurlar.com

Yurtdışında düzenlenen fuarlara katılmak için devlet desteği alan firmalara marka ve logo şartı getiriliyor. 150 milyar dolarlık ihracatın yüzde 61’ini gerçekleştiren KOBİ’ler bu düzenlemeden büyük zarar görecek.

Fu­ar Ka­tı­lım­la­rı­nın Des­tek­len­me­si­ne İliş­kin Teb­liğ’­de ya­pı­lan de­ği­şik­lik çer­çe­ve­sin­de özel­lik­le KO­Bİ­’le­ri yıl­ba­şın­dan iti­ba­ren kö­tü bir sür­priz bek­li­yor. Mar­ka ve lo­go­su ol­ma­yan ve­ya tes­cil et­tir­me­yen şir­ket­le­re ar­tık stant ve ula­şım des­te­ği ve­ril­me­ye­cek. Uy­gu­la­ma­nın 1 Oca­k’­ta yü­rür­lü­ğe gi­re­ce­ği­ni an­la­tan Des­tek Pa­tent Yö­ne­tim Ku­ru­lu Baş­ka­nı Ke­mal Ya­man­ka­ra­de­niz, şir­ket yö­ne­ti­ci­le­ri­ni uya­ra­rak ek­sik­le­ri olan fir­ma­la­ra teş­vik des­te­ği ve­ril­me­ye­ce­ği­ni ha­tır­lat­tı. Ya­man­ka­ra­de­niz, “Fu­ar re­yon­la­rın­da ka­tı­lım­cı­la­rın mar­ka tes­cil bel­ge­le­ri­ni gös­ter­me­le­ri ge­re­ki­yor. Fu­ar teş­vik­le­rin­den ya­rar­lan­mak is­te­yen şir­ket­ler mar­ka­la­rı ko­ru­ma al­tı­na al­mak için bir an ön­ce tes­cil yap­tır­ma­lı­dı­r” de­di.

İh­ra­cat­çı­nın yüz­de 10’u

Mar­ka ve lo­go tes­cil­li ko­nu­sun­da şir­ket­le­rin ye­ni ye­ni bi­linç­len­me­ye baş­la­dı­ğı­nı an­la­tan Ya­man­ka­ra­de­niz şöy­le ko­nuş­tu: “Ül­ke­miz­de top­lam mar­ka baş­vu­ru sa­yı­sı 10 bin 468’dir. Bun­lar­dan bin 672 adet baş­vu­ru dos­ya­sı ge­ri çek­me, ip­tal ya da ye­ni­len­me­me ne­de­niy­le ka­pan­mış­tır. 8 bin 796 adet iş­lem­de olan baş­vu­ru dos­yası bu­lun­mak­ta­dır. Yak­la­şık 60 bin ih­ra­cat­çı fir­ma­nın yüz­de 10’u ka­dar bir bö­lü­mü­nün yurt­dı­şın­da lo­go ve mar­ka tes­cil­li ol­du­ğu­nu dü­şü­nü­yo­rum.”

Bu ko­nu­da şir­ket­le­rin pro­fes­yo­nel rek­lam ajans­la­rı ile ça­lış­ma­la­rı­nı öne­ren  Des­tek Pa­tent Yö­ne­tim Ku­ru­lu Baş­ka­nı Ya­man­ka­re­de­niz, mar­ka tes­ci­li­ni­n fir­ma­la­ra ma­li­ye­ti­nin 1200-1500
eu­rodan baş­la­yıp ül­ke­le­re gö­re fark­lı­lık gös­ter­di­ği­ni kay­det­ti.

İh­ra­ca­tı olum­suz et­ki­ler

İh­ra­cat­çı­nın ayak­ta kal­ma sa­va­şı ver­di­ği­ni ifa­de eden İs­tan­bul Kim­ye­vi Mad­de­ler ve Ma­mul­le­ri İh­ra­cat­çı­la­rı Bir­li­ği Baş­ka­nı Mu­rat Ak­yüz, bu­nun çok er­ken alın­mış bir ka­rar ol­du­ğu­nu ifa­de et­ti. Fir­ma­la­rın ha­zır­lık­sız ya­ka­lan­dı­ğı­na dik­kat çe­ken Ak­yüz, “Birçok firma bu karardan habersiz. Pa­zar sı­kın­tısı ya­şa­nır­ken ve ih­ra­ca­tı ar­tır­ma­nın yol­la­rı ara­nır­ken böy­le bir şe­yin is­ten­me­si özel­lik­le kü­çük ih­ra­cat­çı­yı olum­suz et­ki­ler. Böy­le bir şe­yin şart ko­şul­ma­sı­ doğ­ru değil” dedi.

Küçük firmalar etkilenecek

Güneydoğu Anadolu Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Şahin Batallı ise büyük firmaların zaten böyle bir şeye ihtiyaçları olmadığını, asıl sıkıntıyı küçük firmala- rın çekeceğini söyledi.

Yüzde 95’i KOBİ

Batallı, uygulamanın yürürlüğe konmamasını veya en az iki yıl ertelenmesini istedi. 60 bine yakın ihracatçı firma olmasına rağmen bugün 5 milyon doların üzerinde ihracat yapan firma sayısı 3 bin 600 civarında. TİM verilerine göre ihracatçı firmaların yüzde 95’i KOBİ sınıfında yer alıyor.

Destekleri 10 ayda ancak alıyoruz

Eve­lin fir­ma­sı sa­hi­bi Bey­han Bey­car şu ­an­da an­cak 8-10 ay­da alı­nan fu­ar des­tek­le­ri­nin böy­le­ce or­ta­dan kal­dı­rı­la­ca­ğı­na dik­kat çek­ti. KO­Bİ­DER Baş­ka­nı Nu­ret­tin Öz­genç de bu uy­gu­la­ma­nın şir­ket­le­re ay­rı bir mas­raf ge­ti­re­ce­ği­ni kay­det­ti. Öz­genç, sek­tö­re des­tek için uy­gu­la­ma­nın er­te­len­me­si­ni is­te­di.
Bugün Gazetesi

Etiketler: » » » » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ

3+1 = ?

Güvenlik Kodu * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Etiketler:, , , , , , , , , , ,