Son Dakika
İzmir Tepecik Eğitim Araştırma Hastanesi Çocuk Endokrinolojisi ve Diyabet Derneği Genel Sekreteri Prof. Dr. Bumin Dündar, elektromanyetik alan konusunda yaptıkları çalışmanın sonuçlarını değerlendirdi.
LİTERATÜRDEKİ İLK ÇALIŞMA
Teknolojik gelişme ile evdeki elektronik cihaz kullanım alanının genişlediğini, kablosuz internetin artık hemen her evde olduğunu söyleyen Dündar, elektromanyetik dalgaların çocuk sağlığı üzerindeki etkisine yönelik literatürdeki ilk çalışmayı yaptıklarını söyledi.
ENTERASAN SONUÇLAR
Anne karnından itibaren fareleri kablosuz internet frekansına maruz bıraktıklarını, bir grup farenin doğumundan sonra da elektromanyetik alanda kaldığını kaydeden Dündar, “Çok enteresan sonuçlarla karşılaştık. Özellikle anne karnından itibaren elektromanyetik alana maruz kalanlarda çok ciddi büyüme geriliği saptadık, daha geç ergenliğe girdiler. IGF-1 dediğimiz büyüme hormonlarıyla ilgili bazı peptitleri daha düşük bulduk, bozukluk tespit ettik” dedi.
VÜCUDU ETKİLİYOR
Uluslararası saygın tıp dergisinde yayınlanan araştırma sonuçlarının günlük yaşama etkisini de değerlendiren Dündar, elektromanyetik alanın beyin, kan ve trioit olmak üzere tüm vücudu etkilediğini dile getirdi. Kanser vakalarında ciddi artış olduğuna değinen Bumin Dündar, endüstriyelleşme ve çevresel faktörlerin endokrinoloji alanında da etkili olduğunu, büyüme bozuklukları ve ergenlikle ilgili sorunlarda artış görüldüğünü belirtti.
Vakalar 3 yaşına kadar indi
Geçmiş yüzyıllar göz önüne alındığında erken ergenlikte artış olduğunu söyleyen Prof. Dündar, “Kızlarda 8, erkeklerde 9 yaşından önce yaşanan ergenliği erken kabul ediyoruz” dedi. Erken ergenlik konusunda 3-4-5 yaşlarında yakaladıkları vakalar bulunduğunu vurgulayan Dündar, şöyle konuştu: “Yaptığımız araştırma elektromanyetik alan ile ergenlik bozukluğu, gecikmiş ergenlik arasında ilişki olabileceğini saptadı. Elektromanyetik alanın beyindeki etkileri araştırıldığında birtakım peptitlerde artma, azalma olduğu tespit edildi. Elektromanyetik alanın erken ve gecikmiş ergenlikte rol alabileceğini düşünebiliriz.”
Cep telefonu, mikrodalga, fön makinesi…
Prof. Dündar, elektromanyetik alana sadece kablosuz internet bağlantısının değil, cep telefonu, mikrodalga fırın, saç kurutma makinesi, TV’nin de neden olduğunu aktardı. Modemin gece kapatılmasını, çocukların cep telefonuna 1 metreden fazla yaklaşmamasını öneren?Dündar, akıllı telefonların daha fazla manyetik alan oluşturduğuna işaret etti.
Hamileler 1 metreden fazla yanaşmasın
Çocukların TV bulunan odada uyumaması gerektiğini belirten Prof. Dündar, hamilelerin de modeme 1 metreden fazla yaklaşmamasını istedi. Mikrodalga fırının çok ciddi elektromanyetik alan oluşturduğunu kaydeden Dündar şunları söyledi: “Çocuklar mikrodalga yanında olmamalı. Yatakları elektronik cihazlara uzak olmalı. Fişteki TV stand by konumunda olsa bile elektriksel alan yaratır. Yatarken elektrikli ev aletleri fişten çıkarılmalı.”
Kaynak: Bugün
BENZER HABERLER