Son Dakika
PERVİN KAPLAN
Aralarında ODTÜ, Galatasaray, Boğaziçi ve İTÜ’nün de yer aldığı en gözde devlet üniversitelerinde bile boş kontenjan var. 72 bin 970’i lisans programları, 126 bin 788’i de ön lisans programı olmak üzere üniversitelerde toplam 199 bin 758 bin kontenjan boş kaldı.
Her yıl üniversitelerde boş kalan kontenjanları doldurmak için ek yerleştirme yapılıyor. Ek yerleştirme; merkezi yerleşmede bir yükseköğretim programına yerleşemeyen ya da tercih yapmayan gençler için ikinci kez üniversite kapısını açan bir uygulama.
Bu yıl da aralarında Galatasaray, ODTÜ, Boğaziçi, Hacettepe gibi üniversitelerin de yer aldığı yükseköğretim kurumlarında boş kontenjanlar var. Doğru bir tercih listesi hazırlarsanız ve tercih kurallarını dikkate alırsanız bu üniversitelerden birinde okuma şansı kazanabilir ve üniversiteli olursunuz.
ÖSYM, 2014 ÖSYS Yükseköğretim Programlarına Ek Yerleştirme Kılavuzu’nu yayımladı. Ek yerleştirme dönemine üniversiteler 72 bin 970’i lisans, 126 bin 788’i ön lisans olmak üzere 199 bin 758 kontenjanla giriyor. Tercih başvuruları bugün başlıyor, 25 Eylül Perşembe günü son buluyor.
ÜÇ YOLLA BOŞ KONTENJAN OLUŞUYOR
Üniversitelerde boş kontenjan oluşması üç yolla oluyor. Bunlardan birisi merkezi yerleştirmede bu kontenjanlara öğrenci yerleştirilememesi. İkincisi yerleştikleri halde adayların kayıt yaptırmaktan vazgeçmesi. Üçüncüsü de üniversitelerin yeni açtıkları programlar. Bazı üniversiteler yeni programlarını ek yerleştirme döneminde açıyor.
İNTERNETTEN YAPACAKSINIZ
Bu yıl ÖSYM değişiklik yaptı ve başvuruların yalnızca internet aracılığıyla yapılmasına karar verdi. Önceki yıllarda başvuruda iki yol izleniyordu. Bunlardan biri internetten bireysel olarak yapılıyordu, diğeri de ÖSYM başvuru merkezleri aracılığıyla gerçekleşiyordu. Bu yıl ÖSYM başvuru merkezleri aracılığıyla tercihlerin alınması işlemine son verdi. Bu durumda da internet üzerinden bireysel başvuru tek seçenek olarak kaldı. Başvurularınızı internet aracılığıyla TC kimlik numaranızı ve şifrenizi kullanıp ÖSYM’nin aday sayfasına girerek kendiniz yapacaksınız.
ÖSYM 10 TL ÜCRET KOYDU
Ancak internet kullanımında deneyimli değilseniz ve hata yapabileceğinizi düşünüyorsunuz yardım alabilirsiniz. 25 Eylül Perşembe günü saat 23.59’a kadar tercihlerinizi yapabilirsiniz. Ayrıca bu süre son bulana dek tercihlerinizde değişiklik yapabilirsiniz. Tercihlerinizi tamamladıktan sonra mutlaka bir dökümünü almayı ve saklamayı da ihmal etmemelisiniz. Ek yerleştirmeye katılmak isteyenlerden ÖSYM bu yıl 10 TL “yerleştirme ücreti” alacak. Oysa geçen yıl internetten yapılan başvurularda ücret alınmıyordu.
Başvuru merkezlerine giden adaylar 3 TL hizmet bedeli ödüyordu. Bu yıl ise ÖSYM, “yerleştirme ücreti” diye adaylardan 10 TL talep etmeye başladı. Bu ücreti ÖSYM’nin internet sayfasında yer alan “Ödemeler” alanından kredi ya da banka kartlarıyla ödeyebilirsiniz. Ayrıca TC Ziraat Bankası, TC Halk Bankası, Akbank, Kuveyt Türk Katılım Bankası, Türk Ekonomi Bankası, Denizbank, PTT işyerlerinden de ek yerleştirme ücretini yatırabilirsiniz.
30 TERCİH HAKKINIZ VAR
Ek yerleştirmede de tıpkı ilk yerleştirmede olduğu gibi 30 tercih hakkınız var. Bu 30 tercihin tümünü doldurmak zorunda değilsiniz. İsterseniz bir tercih bile yapabilirsiniz. Yerleştirildiğiniz halde kayıt yaptırmayı, okumayı düşünmediğiniz programları bu listeye almamalısınız.
Her yıl on binlerce aday yerleştiği halde kayıt yaptırmaktan vazgeçiyor. Geçen yıl bu sayı 72 bin olmuştu. Yine her yıl yaklaşık yarım milyon üniversitelinin tekrar üniversite sınavlarına girmesi de bu gençlerin yanlış tercih yaptıklarının bir başka kanıtı. Bu yüzden 30 tercihi de doldurmak zorunda olduğunuzu hissetmeyin.
İstemediğiniz programları tercih listesine almayın. Unutmayın yerleştiğiniz takdirde kayıt yaptırmasanız da gelecek yıl sınava girdiğinizde yerleştirme puanınız hesaplanırken kullanılacak Ortaöğretim Başarı Puanı’nız yarıya düşecek. Çünkü kayıt yaptırmamış olsanız da ÖSYM sizi yerleşmiş olarak görecek ve buna göre işlem yapacak.
TERCİH YAPMAYANIN VE AÇIKTA KALANIN HAKKI VAR
Ek yerleştirme tüm adayların katılımına açık değil. İlk koşul 2014 ÖSYS’ye başvurmak ve merkezi yerleştirmede herhangi bir programa yerleşmemiş olmak. Bir yükseköğretim programına yerleşmiş ama kayıt yaptırmadıysanız ek yerleştirmeye başvurma hakkınız bulunmuyor.
Tercihlerinizi yaparken Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) ile Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) puanlarını kullanacaktsınız. Bu sınavlarda baraj puanlarını aşmış olmalısınız. Ancak meslek lisesi mezunu olan, sınava girmeyen ya da girdiği halde YGS’nin barajı 140 puanı aşamayan adayların tercih edebilecekleri programlar var.
Özel yetenek sınavlarıyla bir programa yerleştiyseniz ek yerleştirmeye de başvurabilirsiniz. Bu yıl ek yerleştirme kurallarından biri değişti. Geçen yıla kadar ek yerleştirme hakkına, açıköğretimde kontenjansız bölüme yerleşen öğrenciler de sahipti. Ancak bu yıl açıköğretim programları kontenjanlı hale getirildiği için bu öğrencilerin artık ek yerleştirmeye katılma hakları bitti.
EK YERLEŞTİRMEYLE ÜNİVERSİTELİ OLUN, BAŞVURULAR BUGÜN BAŞLIYOR
Üniversiteli olma şansınız henüz son bulmadı. Çünkü üniversitelerde merkezi yerleştirmeden sonra dolmayan, kayıt yaptırmayanlar yüzünden boş kalan ve ek yerleştirme döneminde yeni açılan programlar için gerçekleştirilecek ek yerleştirme sizin de üniversiteli olmanızı sağlayacak. İlk yerleştirmede tercih yapmadıysanız ya da tercih yapmanıza rağmen bir programa yerleşemediyseniz ek yerleştirme fırsatını kullanarak üniversiteli olabilirsiniz.
Bunun için yapmanız gereken boş kontenjanı olan programları incelemek, puanınızı dikkate almak ve doğru bir tercih listesi hazırlamak. ÖSYM 2014 ÖSYS Yükseköğretim Kurumları Yerleştirme Kılavuzu’nu yayımladı ve ek yerleştirme için başvuru tarihlerini açıkladı. Ek yerleştirme için başvurular bugün başlıyor ve 25 Eylül’e dek sürecek. ÖSYM yine son birkaç yıldır olduğu gibi adaylarla ne kadar boş kontenjan kaldığı konusunda sayısal bir veri paylaşmaktan kaçındı. Açıkladığı veriler her üniversitenin programlarında ne kadar boş kontenjan olduğunu gösteriyor. Ancak genel olarak vakıf, devlet ve KKTC üniversitelerinde toplam ne kadar boş kontenjan kaldığını yayımlamadı.
Sizler için bu verileri kılavuzu inceleyerek hazırladık. Bugün başlayan Ek Yerleştirme Tercih Rehberi’nde ek yerleştirmeye nasıl başvuru yapabileceğinizi, kimlerin ek yerleştirmeden yararlanabileceğini ve hangi üniversitelerde hangi programlarda boş kontenjanlar kaldığını anlatacağız. Aralarında en gözde üniversitelerde bile bulunan bu boş kontenjanlara yerleşebilmek için nasıl doğru bir tercih listesi hazırlayacağınıza da bu dizide yer vereceğiz. Bu diziyi takip etmeden ek yerleştirme dönemi için tercih listenizi hazırlamayın. Unutmayın her programı tercih etme hakkınız olmayacak. Hatalı bir liste hazırlarsanız açıkta kalmanız ve bir yıl daha üniversiteye girmek için beklemeniz gerekir.
Kaynak: Habertürk
BENZER HABERLER