logo

Eğitim Fakülteleri Kapıları Araladı

Eğitim Fakülteleri Kapıları Araladı

Eğitim Fakülteleri Kapıları Araladı-kamumemurlar.com

2013 yılında öğrenci kabul etmeyen eğitim fakülteleri bu yıl öğrenci alacak. ÖSYS’ de öğrenci alınacak ortaöğretim alan öğretmenliği programları biyoloji, coğrafya, felsefe grubu, fizik, kimya, matematik, tarih ile Türk dili ve edebiyatı olarak kılavuzda yer aldı. Öğretmenlik hayali kuran öğrencilerin geç kalmadan tercihlerini yapması gerekiyor.

2013 yılında öğrenci kabul etmeyen eğitim fakülteleri bu yıl öğrenci alacak. ÖSYS’ de öğrenci alınacak ortaöğretim alan öğretmenliği programları biyoloji, coğrafya, felsefe grubu, fizik, kimya, matematik, tarih ile Türk Dili ve Edebiyatı olarak kılavuzda yer aldı. Geçtiğimiz yıl Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) eğitim fakültelerinin yeniden yapılandırılması ve ihtiyaca göre öğretmen branşlarının belirlenmesine bağlı olarak ilgili bölümlere öğrenci almamıştı. Üniversite adaylarının tercih yaparken eğitim fakültelerini de göz önünde bulundurması gerekiyor.

BU BÖLÜMLER ÇOK YENİ

Bu yıl tercih kılavuzunda çok öne çıkan değişiklikler hakkında bilgilendiren Final Dergisi Dershanesi Yöneticisi, Rehberlik ve Tanıtım Koordinatörü Celil Vardar, ‘2014 ÖSYS Kılavuzunda YGS puan türü ile öğrenci alacağı duyurulan Turizm Fakültelerinin Mesleki ve Teknik Ortaöğretim Kurumları Mezunları (M.T.O.K.) için kontenjan ayrılan programlara ÖSYS’de YÖK’ün yeni kararı doğrultusunda, programların genel kontenjanına ait LYS puanı ile öğrenci alınacak.

ERGOTERAPİDE KONTENJAN ARTTI

Gastronomi ve Mutfak Sanatları (M.T.O.K.) TS-1, Rekreasyon Yönetimi (M.T.O.K.) TS-2, Seyahat İşletmeciliği ve Turizm Rehberliği (M.T.O.K.) TM-1 Turizm İşletmeciliği (M.T.O.K.) TM-1 puan türlerinden öğrenci alacak’ şeklinde konuştu. Üniversitelerde gecen yıl olmayıp bu yıl kontenjan verilen bölümlerin de yer aldığını belirten Vardar, ‘Örneğin, geçen yıllarda açılan Ergoterapi bölümlerinin sayısı ve kontenjanları artırıldı’ dedi.

TERCİHTE DİPLOMA NOTE ETKİLİ

Diploma notlarının tercihleri doğrudan etkileme özelliğine sahip olduğunu vurgulayan Vardar, ‘Öğrenciler yerleştirme puanlarına göre, yani ham puan üzerine okul puanı eklenmiş haline göre tercih yapacaklar. Örneğin, ham puanı TM-1’de 390.006 olan bir öğrencinin, diploma notu da 85.00 olsun. 85 çarpı 5 çarpı 0.12 yapılarak ham puanın üzerine eklenir ve yerleştirme puanı hesaplanır. Y-TM-1 puanı da 441.006 olur ve öğrenci bu puanı üzerinden tercih yapar’ açıklamalarında bulundu.

Yanlış tercih mutsuz eder

Tercih yelpazesinin öğrencinin puan aralığı ve okumak istediği bölüme göre planlanması gerektiğini belirten Final Dergisi Dershanesi Yöneticisi, Rehberlik ve Tanıtım Koordinatörü Celil Vardar, ‘Öğrenci listesini hazırlarken listenin tamamındaki tüm bölümlerde okumak istediğini beyan eder. Açıkta kalmamak için yapılan her tercih hatalı tercihtir. Açıkta kalmayayım mantığıyla devam etmeyeceği bölümleri seçen öğrenciler üniversitede başarısız ve mutsuz olurlar. Tercih listesi sayısal verilere dayansa bile aslında bir gelecek kararıdır’ ifadelerini kullandı.

Vakıflar arayı açıyor

‘Büyük şehirlerde sayısı artan vakıf üniversitelerine gitme imkanı olan üniversite adayları, özellikle bazı bölümlerde devlet üniversitesindense vakıfları tercih ediyor’ diyen Birikim Okulları Dershaneler Koordinatörü Adem Doğan ‘Özellikle İletişim, özel yetenekle öğrenci alan programlar, mühendislikler, iktisadi ve idari bilimler fakültesi programları gibi bazı bölümlerde koşul ve imkanlar sayesinde vakıf üniversiteleri tercih ediliyor’ dedi. Doğan, ‘Öğrenci hem okul hayatı boyunca hem de iş hayatında kendine katkı sağlayacak üniversiteyi seçmeli’ dedi.

Üniversite referanstır

Özellikle son yıllarda sayıları artan ve adayların tercih taleplerini vakıf üniversitelerinden yana kullandığını belirten Eğitimci Can Ağırgöl şunları söyledi: ‘Tercih edilecek vakıf üniversitesinin mezun ettiği öğrenci sayısı dikkate alınmalı. Çünkü, piyasada ne kadar fazla mezunu varsa aday mezun olduğunda üniversite ismi referans haline gelir. Bir başka husus ise akademik kadrosudur. Artık vakıf üniversitelerinin kadroları hem nicelik hem de nitelik olarak pek çok devlet üniversitesini göreceli olarak geçmiştir. Ayrıca vakıf üniversitelerinin sağladığı imkanları da iyice incelemek adayların lehine olacaktır.’

Spora yönetici yetiştirilecek

İstanbul Esenyurt Üniversitesi, Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi’nin yanısıra İşletme ve Yönetim Bilimleri Fakültesi, Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu ile öğrencilerini bekliyor. İstanbul Esenyurt Üniversitesi 6 bölüm ve 8 programa ek yerleştirme sistemiyle geçtiğimiz yıl eğitim hayatına başladı. Bu yıl İşletme ve Yönetim Bilimler Fakültesi, Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi, Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu ve Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu olarak yeni bölümleri açıyor. İşletme ve Yönetim Bilimler Fakültesi’nde İşletme, İşletme (İngilizce), Siyaset Bilimi, (Siyaset Bilimi (İngilizce), Uluslararası Ticaret, Uluslararası Lojistik ve Taşımacılık bölümleri açılacak.

Medipol’de 3 bin TL burs

Medipol Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi kapılarını bu yıl öğrencilere açıyor. Fakültenin öğretim üyelerinin neredeyse tamamı yurtdışından gelerek ülkelerinde hizmet etmeye başlarken, üniversite tersine beyin göçünün öncüsü oldu. Bölüm ayrıca bu yıl ilk kez Biyomedikal ve Elektrik-Elektronik Bölümleri’nde eğitim vermeye başlayacak. Tıp, sağlık ve hukukta olduğu gibi mühendislik fakültesiyle de en iyiler arasında olmayı hedefleyen Medipol, Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi’ne gelecek ilk öğrencilerine yüzde 100 burs verecek. Fakültenin yeni bölümlerinde eğitim tamamen İngilizce olacak.

PSİKOLOJİ CAZİP BİR BÖLÜM

Dereceye giren öğrencilere aylık 3 bin TL’ye varan burs desteği ile ücretsiz yurt ve yemek imkanları da bir Medipol klasiği olarak Mühendislik öğrencilerini de kapsayacak. Medipol Üniversitesi sağlığa yönelik tüm fakülteler ve Hukuk Fakültesinin ardından bu yıl İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi ile sosyal bilimlere iddialı giriyor. Sadece 30 öğrenci kabul edecek olan Psikoloji Bölümü, fakültede öğrenci kabul edecek ilk bölüm oldu. Bireylerin yalnızlıktan şikayet ettiği günümüzde araştırma konusunun insan olması nedeniyle Psikoloji Bölümü cazip bir meslek olarak öne çıkıyor.

Türk müziğine bilimsel bakış

Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık Fakültesi, Müzik Bölümü ile merhaba diyor. Bölümün ilk açılan kısmı olan Türk Müziği Anasanat Dalı, ciddi bir Türk Müziği eğitimi vermeyi hedefliyor. Bölüme, özel yetenek sınavı ile öğrenci alınacak. Temel bir eğitimden sonra öğrenciler müzikoloji, saz veya ses alanlarından birinde yetiştirilecek. Müzik ve bilim dünyasının ihtiyaçlarını ve beklentilerini karşılamaya yönelik bir eğitim anlayışıyla yola çıkan fakülte, bu alandaki nitelikli insan gücü eksiğini gidermede etkin bir rol üstlenecek. Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Dekanı Doç. Dr. Hanefi Özbek, bölümde Türk Müziği’nin bilimsel yönden araştırılması konusunda çalışmaların yapılacağını söyledi.

BAU’da Anestezi Bölümü açılıyor

Türkiye’nin önemli üniversitelerinden biri olan Bahçeşehir Üniversitesi (BAU) bu yıl Mühendislik Fakültesi bünyesinde İnşaat Mühendisliği, Sağlık Bilimleri Fakültesi bünyesinde Çocuk Gelişimi Bölümü ve Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu bünyesinde Anestezi Diyaliz, Tıbbi Laboratuar Teknikleri bölümleri açıyor. Dünyanın saygın üniversitelerinde uygulanan ‘Admission’ (Başvuru – Kabul) sistemi Türkiye’de ilk kez Bahçeşehir Üniversitesi tarafından hayata geçirilen önemli projelerden biri.

Kaynak: Yeni Şafak

Etiketler: » » » » » » » » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ

5+5 = ?

Güvenlik Kodu * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Etiketler:, , , , , , , , , , , , , , ,