logo

Dünyanın İlk İslami Reposu Türkiye’den

Dünyanın İlk İslami Reposu Türkiye’den

Dünyanın İlk İslami Reposu Türkiye'den-kamumemurlar.com

Türkiye, finansta yeni bir modeli gerçekleştirecek. Arap uzmanlar ile bir araya gelen Borsa İstanbul, ilk İslami repoyu hazırlıyor. Kısa vadeli ürün açığı nedeniyle yoğun talep bekleniyor.

İslami finans ürünlerini çeşitlendirmek için Türkiye yeni bir adım atıyor. Sukuk gibi uzun vadeli yatırımların ağırlıkta olduğu piyasaya yeni bir ürün sunulacak. Konuyla ilgili olarak Borsa İstanbul ile Arap ülkeleri borsaları çalışmalara başladı. ‘İslami repo’ isimli bir ürün yaratılması planlanıyor. Bu konuda Körfez Bölgesi ile çalışmalar yürüttüklerini söyleyen yetkililer, “Sukuk gibi ürünler genellikle alınıyor ve getirisi de iyi olduğu için elde tutuluyor. Burada ihtiyaç daha fazla el değiştiren ve daha likit bir ürün yaratmak. Günlük işlem yapılan bir ürün olduğu için ilgi göreceğini düşünüyoruz. Bu alanda bir açık var. Daha önce murabaha temelli repo benzeri ürünler merkez bankaları tarafından çıkarıldı ama tam anlamıyla repo değildi. Bu ilk olacak” dedi.

DAHA BİRLEŞİK PİYASA

2. Türk-Arap Sermaye Piyasaları Forumu’nda konuşan Al Iktissad Wal-Aamal Group (AIWA) Başkan Yardımcısı Faysal Abou Zaki, Türkiye ile yapılabilecek olan işbirliklerine değinerek “İki stratejik komşu arasında bu ilişkilerin kurulması gerekiyor. Bu şekilde yatırımcılar daha çok fırsat arasında bir seçim yapma fırsatını bulacaktır. Coğrafi açıdan daha likit ve birleşik piyasa karşımıza çıkacak” dedi.

LİKİDİTE EN BÜYÜK SORUN

Arap Borsalar Federasyonu Genel Sekreteri Fadi Khalaf ise borsaların birlikte çalışarak bu sorunu çözebileceklerini söyledi. Khalaf, “Şu anda borsalar birbirine bağlı ancak yeterince işlem yapılmıyor. Brokerlar arası bir işbirliği de kurulabilir. En büyük sorun likidite şu anda Körfez Bölgesi’nde. Ortak bir endeks kurmanın da faydası olabilir” dedi.

Türkiye bir başarı öyküsü oldu

Forumda ‘Karşılıklı yatırımlar ve piyasalar’ oturumunda ise fırsatlar tartışıldı. Fajr Capital Genel Müdürü Asad Zafar, kriz öncesi 45 işlem yapılan piyasadan çıkışın başladığını belirterek “Biz Dubai merkezliyiz. Türkiye’de eğitim, sağlık, içecek gibi birçok sektöre baktık. Bu tür kararlar zaman alıyor. Ancak Türkiye’nin bir başarı öyküsü olduğunu söyleyebilirim” dedi.

Paranın Batı’ya gitmesini anlamıyorum

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Avrupalılar’ın kendi paralarını Türk pazarlarına yatırmayı tercih ettiğini belirterek, “Ancak komşularımız Türkiye’yi gözardı edip paralarını batıya yatırıyor. Ben yıllarca finansal hizmetler sektöründe çalışan bir kişi olarak bunu anlamakta zorlanıyorum” dedi.
Sabah

Etiketler: » » »
#

SENDE YORUM YAZ

4+2 = ?

Güvenlik Kodu * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Etiketler:, , ,